Berta Sándor

Az internet nem elbarikádozható

Az Európai E-kereskedelmi és Internetjogi Központ (e-center) vezetői úgy vélik, hogy a világháló közel sem olyan veszélyes, mint amilyennek a hatóságok beállítják.

Az e-centernek Bécsben, Brüsszelben, Londonban, Lipcsében, Prágában és Budapesten is vannak irodái és a legnagyobb európai internetjogi szervezetnek számít. A központ szemináriumsorozatot szervezett, amelynek első rendezvényén az aktuális internetjogi kérdésekkel foglalkoztak a meghívott szakemberek.

Szóba került többek között a francia HADOPI hivatal létrehozása és azzal kapcsolatos francia alkotmánybírósági határozat, valamint az Európai Legfelsőbb Bíróság októberi ítélete, amely szerint bármelyik európai uniós tagállam betilthatja a bwin és más hasonló szolgáltatásokat, ha úgy ítéli meg, hogy az intézkedés segítségével megakadályozhatók a csalások és más bűncselekmények. Az e-center szakértői mindkét döntést bírálták, mondván a tiltások és az újabb barikádok építése helyett az internetet inkább ésszerűen szabályozni kellene az internetet. A szemináriumsorozatot a Bécsi Egyetem, a Bécsi Ügyvédi Kamara, az Osztrák Jegyzői Kamara és az osztrák főváros legfelsőbb bíróságának bevonásával szervezte meg az Európai E-kereskedelmi és Internetjogi Központ.

"A világháló önmagában nem veszélyesebb a valós életnél, éppen ezért nem kellene tiltásokkal és monopóliumokkal elbarikádozni!" - szögezte le közösen Dr. Michael Auer, a Bécsi Ügyvédi Kamara elnöke és prof. dr. Wolfgang Zankl, az e-center vezetője. A résztvevők elsősorban az Európai Legfelsőbb Bíróság döntését kifogásolták. "Amennyiben az ítéletben leírtakat vesszük alapul, úgy azonnal be kellene vezetni a kézi lőfegyverekre vonatkozó monopóliumot is, hogy így jobban ellenőrizhető legyen az elterjedésük. Ráadásul a fegyverek a világon a legveszélyesebb eszközök és hogy ha ennek ellenére továbbra is szabályos versenyben készítik őket és eladásra kínálják őket, akkor ugyanezt lehetővé kellene tenni a szerencsejáték-cégek esetében is.

Az internet egy kommunikációs hálózat, amely emberek köt össze és elősegíti a határokon túli információcserét. A részbeni lezárása vagy a felhasználók kitiltása akadályozza a pozitív irányú fejlődését. Az online veszélyeket sokkal jobban ki lehet védeni ésszerű szabályokkal, mint tiltásokkal" - közölte Wolfgang Zankl. Az e-center következő szemináriumát november 26-án tartják a Bécsi Jegyzői Kamara épületében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #7
    Hmm, vannak olyan részek ahova inkább nem mennek be a mentők/rendőrök. Legyen szíves kitántorogni a határáig. Ismerős? Budapesten is van ilyen környék. Más példát kérünk :).
  • sawada #6
    Nem az internet veszelyes, hanem az emberek. Bizonyos emberek. Az internet egy lehetöseg, a valosag egy resze. New York bizonyos reszeit sem fogjak kiollozni, a sok buncselekmenye miatt. Vagy igen?
  • Flang3r #5
    az internet okozta a több millió ártatlan zsidó halálát is Auschwitz/ Birkenau-ban ...
  • Sanyix #4
    ja afrikában mindig mutatják a szegény éhező jogvédőket, és kiadókat, akiket az internet éheztet halálra...
  • tenkenorman #3
    Évente milliók halnak meg az internettől...
  • tomcsa4 #2
    Az internet veszélyes. Mert miatta (mivel új dolog) jönnek létre ezek a buzi szervezetek és osztják az észt, próbálják akolba terelni az embereket, kis hitler üzemmódban.

    De hogy komolyra fordítsam a szót, azért is veszélyes, mert elterjedt a net, de hozzá nem igazították az embereket. Lássátok mennyi embert csapnak be bankkártya-csalásokkal, visszaélnek a másik bizalmával, ellopják a személyazonosságot. Ráadásként azért egy pici pszichikai okai is vannak (előnye is, hogy jobban feloldódnak az emberek, könnyebben találnak bizalmast és hátránya is, hogy van, aki már csak ezen keresztül tudja magát kifejezni).
  • RecoPhile #1
    Mé, internet mikor volt veszélyes? Lehet csak az államnak veszélyes, mert emberek kimondják saját véleményüket.