Berta Sándor

2013-ra fogynak el az utolsó IPv4-címek

Már csak 26 nagy IPv4-címblokkot, vagyis kereken 400 millió IPv4-címet tud kiosztani az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) szervezet. A 400 millió szabad IPv4-címet az IANA a regionális internethivatalok (RIR) között osztja szét.

A legfrissebb becslések alapján az utolsó IPv4-es címeket várhatóan 2013 elején adják majd ki. Vannak azonban más vélemények is. Az Európai Regionális Internethivatal (Réseaux IP Européens - RIPE) 59. találkozóján felszólalt Geoff Huston, az ázsiai-csendes-óceáni regionális internethivatal (APNIC) vezető tudósa. A szakember szerint például könnyen előfordulhat, hogy a szabad IPv4-es címek már egy éven belül elfogynak.

Ez akkor következhet be, amikor két vagy három nagy konszern bekopogtat a szervezetekhez. A címek elfogyásának pontos határidejét azért nehéz megállapítani, sőt behatárolni, mert egyre több ilyen megkereséssel kell számolni. A helyzetet súlyosbítja, hogy az IPv6-ra való váltás közel sem megy zökkenőmentesen. Tavaly például csupán az összes internetes cím egyetlen százaléka kapcsolódott az új protokollhoz. Huston hozzátette, hogy egyértelműen beavatkozásra van szükség, ugyanis a vállalatok nem képesek és nem akarnak gyorsan áttérni az IPv6-ra, illetve halogatják az ehhez szükséges befektetéseket.

"Ilyen esetekben az államoknak kell közbeavatkozniuk. Meg lehet próbálni korbáccsal vagy kenyérrel, apellálhatunk az emberek félelmeire vagy mohóságára. Én inkább az utóbbira szavaznék és adókedvezményekkel ösztönözném az IPv6-kompatibilis hardverek és routerek vásárlását" - jelentette ki az APNIC szakértője. Constanze Bürger, a német belügyminisztérium munkatársa ugyanakkor úgy gondolta, hogy az adókedvezmények más programoknál, például a digitális aláírások népszerűsítésénél sem segítettek. Az ok egyszerű: a piacnak is készen kell állnia az új technológiákra és azok elterjedésére, alkalmazására.

Dr. Hans Bernhard Beus államtitkár, a német kormány IT-megbízottja mindenesetre igyekszik jó példával elől járni és IPv6-kompatibilissá tenni a hivatalos oldalát. A genfi székhelyű Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) pedig azt tervezi, hogy ő lesz a hatodik regionális internethivatal. Ennek az ötletnek viszont egyáltalán nem örül a többi öt RIR. Szintén ellenzik azt az elképzelést, hogy minden ország saját címeket kapjon, mivel ez később problémákat okozhatna.

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy Kínában például már tavaly ősszel foglalt volt az IPv4-címek 80 százaléka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #25
    Igen eszénél van akinek puplikus ip kell az fizessen érte pl az mi internetszolgálgáltatonk (helyi kábeltv) is magánípéket oszt 10.x kezdetüeket.
    rengeteg ip címet meg lehetne sporolni. Pl azt se hiszem a mobiloknak és egyébb hordozható eszköznek szüksége lenne publikus ipre.
  • Sanyix #24
    "Akár az internetszolgáltatók is dolgozhatnának belső hálózati címekkel."

    Eszednél vagy bahátom?
  • atlagember #23
    1. A jelenlegi IP4 címek tizede sincs használva, csak le van foglalva!
    2. A nagyvállalatok belső címeket használnak, amik kifele nem routolódnak, csak a belső hálózatban élnek.
    3. Ha valakinek van egy routere, akkor az már a számítógépeit szintén belső IP címekel azonosítja, tehát ez sem számít bele.
    4. Ott van a DHCP, ami megintcsak elég nagy tartalékokkal bír.
    5. Mi a francnak kell publikus IP-ket kiosztogatni mindenre. Akár az internetszolgáltatók is dolgozhatnának belső hálózati címekkel.
    6. Be kellene vezetni egy egészen minimális díjat az IP4 címek lefoglalására és máris rengeteg címet visszaadnának, amit a kutya sem használ, csak ülnek rajta.
  • bakagaijin #22
    Öööö, azt hittem már kifogytak... Nemrég volt cikk, hogy Kína még az idén kifogy, akkor most vettek mástól jó pénzért? Mondjuk nagy amerikai cégektől akik az elején lefogtak gigantikus tartományokat?
  • chuky123 #21
    Na ja NATolni kell amit lehet nem kell mindenkinek puplikus ip cim és akkor elég az ipv4. Jó lesz majd megjegyezni ipv6 os címet multis játékoknál.
  • KTTech #20
    Ugye a szerződést is Te írod alá, amiben elfogadod, hogy nem osztogatsz meg...? Ha igen, akkor szép csöndben le lehet ülni, behúzott f*rokkal.

    Ha meg esetleg osztogatni akarsz, akkor olyan szolgáltatót vagy csomagot kell választani, ahol ezt megteheted. Ennyi...
  • mujahedin #19
    az kit érdekel hogy van pár geciszemű szolgáltató aki beleköt a megosztásba? Van olyan is aki leszarja a megosztást... és úgy bizony minden megosztott gép külön publikus ip-t kaphatna ipv6-al, ami kényelmesebb sok esetben mint natolgatni meg portforwardolgatni.
  • ivjoe #18
    Ezek szerint te még csak ötödikes vagy, én meg jót nevettem ezen. :)
  • Flang3r #17
    arról nem is beszélve, hogy a kettő nem zárja egymást, ha valakinek kell az IPv6 hát kapcsolja be és váljék egésségére !
  • Flang3r #16
    akkor elmagyarázom: IPv6 protokollnál a SUBnet alapban átjárható, ezért nem csoda, hogy a szolgáltatók próbálják erőltetni.

    Egy konkrét példa:

    ismerősöm a DIGI Kft.nél előfizető, alapban a DIGI emberei BEkapcsolták nála az IPv6-ot és mikor mentem hozzá routert konfigolni, a routert nem engedélyezte "a rendszer"... betelefonáltunk és a kollégák "láttak" még egy eszközt a hálózatba kötve, holott csak egy eszköz egyidejű csatlakoztatását engedélyezi a szabályzat. Abban a pillanatban, hogy mindenhol kiiktattam az IPv6-ot máris nem látták a router által hálózatba kötött többi gépet.

    ÉN vagyok az előfizető és hagy döntsem már el, hogy én egyedül akarom használni a teljes sávszélemet, vagy rákötöm 60ezer gépre és egy bit / másodperces sávszélt adok mindegyiknek .

    Ne ők döntsék el kívülről, belelátva az IPv6-on keresztül, a SUBNETEMbe (!), hogy ÉN mit mikor és hogyan akarok megosztani elosztani stb...

    Gyönge dumák ezek , mint a lágy tavaszi harmat, az IPv4 pedig IGENIS MARAD. ENNYI.