Berta Sándor

SIS II - a pénznyelő

Az európai uniós tagállamoknak eddig összesen több mint 300 millió eurójukba került a félkész SIS II. Ugyan korábban rögzítették a költségplafont, azonban semmi garancia sincs arra, hogy ezek a számokat sikerül betartani.

Ismét bírálta a Második Schengeni Információs Rendszerrel (SIS II) kapcsolatos program túlzottan magas kiadásait Marie Fekter osztrák belügyminiszter. Közlése szerint az egész projekt áll, ami elsősorban az Európai Bizottság nem korrekt, titkolózó magatartásának, valamint annak köszönhető, hogy nincsenek megfelelően tisztázva a szolgáltatók illetékességi hatáskörei. A politikus az APA hírügynökségnek nyilatkozva figyelmeztetett, hogy a program később még hatalmas problémákat okozhat és pesszimista volt abban a tekintetben, hogy egyáltalán sikerül-e tartani a korábban kitűzött határidőt.

Fekter egyúttal bírálta a HP Steria nevű céget, mondván: az elmúlt évek során képtelen volt kidolgozni egy megfelelő számítástechnikai-informatikai rendszert a SIS II-höz. Az osztrák belügyminiszter a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az új rendszert egy IT-hivatal fejlesztené ki, mert az "Európai Bizottság brüsszeli bürokráciája túl erélytelen". Tény, hogy konkrét eredményeket sem az Európai Bizottság, sem a HP Steria sem tud felmutatni. Utóbbi például közölte, hogy az eddigi tesztek nem voltak sikeresek. "Kétlem, hogy az idei év végén esedékes tesztek pozitív eredménnyel zárulnának. A szakértők azt mondják, hogy egy alternatív helyzet bekövetkezésnek jóval nagyobb az esélye" - szögezte le Fekter.

A költségkérdés is érdekes, hiszen az európai uniós tagországok több mint 300 millió euróján kívül az Európai Bizottság eddig 90 millió euróval támogatta a programot. Ausztria még viszonylag szerencsésnek mondhatja magát, hogy csak 4 millió eurót veszített el. Az osztrák politikus már januárban is bírálta a SIS II-t, mert a fejlesztése egyre több pénzt emészt fel, ennek ellenére nem képes feldolgozni az új biometrikus útlevelekben lévő ujjlenyomatokat. A SIS II-t is tömörítő Globális IT-rendszerek Operatív Irányítását Végző Ügynökség székhelye egyébként várhatóan Észtországban lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • greatrem #3
    még nincs kifejlesztve, de már megvan a helye, hogy hol lesz, azért ez jellemző európára...
    Lehet mire kifejlesztik már rég elavult lesz, de ne legyen igazam.
  • Anomaly #2
    Attól még, hogy sci-fi nem biztos, hogy a jövőben is készítették a filmet :) Szóval lesznek még itt sokkal de sokkal elcseszetteb nevek :D
  • torreadorz #1
    "Globális IT-rendszerek Operatív Irányítását Végző Ügynökség"

    Bakker ilyen nevekkel eddig még csak az elcseszett jövőben játszódó scifi filemkben találkoztam...