Hunter

8 év után újabb orosz modullal bővül az ISS

Kazahsztánban egy új dokkoló kamrát és légzsilipet készítenek fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) történő utazásra, így több mint nyolc év után ismét lesz egy orosz toldaléka az űrkomplexumnak.

Az orosz űrjárművek bedokkolását, valamint az űrsétákat kiszolgáló MRM 2 (Mini Kutató Modul 2) november 10-én hagyja el a Földet egy Szojuz rakétával. A 4 méteres modult múlt hónapban szállították át az Energija moszkvai gyárából a bajkonuri űrkikötőbe, ahol egy vákuum kamrában elektronikai és szivárgási tesztek során esett át. A 3760 kilogramm súlyú modult egy módosított Progressz teherűrhajóhoz csatolják, amit hamarosan feltöltenek a manőverezéshez szükséges hajtóanyaggal és egyéb gázokkal, mielőtt a Szojuz rakétához csatolnák. A kilövést követően a Progressz juttatja el az MRM 2-t az űrállomásra, ahol a szokásos, körülbelül kétnapos bedokkolási procedúra után vehetik kezelésbe az asztronauták.


Szállításra készen az MRM 2

Az orosz Szojuz és Progressz, valamint az európai ATV űrhajók fogadására alkalmazható modul az űrállomás orosz központjaként funkcionáló Zvezda kiszolgáló modul felfelé néző nyílásához csatlakoztatják, amivel az ISS elnyeri negyedik dokkoló egységét. Ez a szám jövőre időszakosan eggyel lecsökken, amikor az új életfenntartó rendszereknek otthont adó Node 3, más néven Tranquility modul a helyére kerül, az ugyanis elzárja az utat az orosz Zarja modul egyik dokkoló portja elől. A "rendet" az Atlantis űrsikló májusi küldetése állítja vissza, amikor egy újabb orosz dokkoló és tároló modullal bővítik az űrállomást.


Az űrállomás elérését egy Progressz M-67 biztosítja

Az MRM 2 majdnem azonos a 2001-ben becsatolt Pirsz dokkoló modullal, ami ugyancsak a Zvezdán helyezkedik el, átellenben az MRM 2 csatlakozási pontjával. Jelenleg a Pirsz az űrállomás legfiatalabb orosz modulja, a 8 éves kihagyás a szűkös költségvetés által okozott sorozatos csúszásoknak köszönhető. Az eredeti tervek szerint az MRM 2 a Pirszt váltja, amit lecsatolnának az állomásról, helyet adva az oroszok új laboratórium moduljának. Erre 2012-ben kerülne sor, azonban a projektet elég sok bizonytalanság övezi.

A novemberi kilövéssel az MRM 2 belsejében több mint 900 kilogramm rakományt, többek közt új Orlan űrruhákat is feljuttatnak az űrállomásra, írja a NASA sajtóközleménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #9
    Jaja először a cigányokat, majd a zsidókat kéne fellőni. Aztán már a magyarok maradhatnak a Földön is, nincs miért felmenni.
  • Sanyix #8
    ráááászistááá a magyaroknak mi? A cigányokat a zsidókat, meg a melegeket kirekesztenéd?
  • Pharaoh #7
    Ja, még el se készült és már 2016-ban tervezik az "kidobását".
  • babajaga #6
    Az oroszok az ISSpájzban vannak!
  • Alfa Of NS #5
    A magyaroknak is fel kéne már küldeni egy modult, rögtön lenne kocsma modul
  • Szefmester #4
    csak nem elég gyorsan..
  • Teppik Amon #3
    Az a lényeg hogy épül/szépül az űrállomás.
    Lehetne egy cikk arról is hogy miket csinálnak fent jelenleg. Mit kutatnak, mit vizsgálnak?
  • kamov #2
    A Tranquility modul nem fogja elzárni a Zarja alsó dokkolóját mert a tavaly jóváhagyott ISS konfiguráció szerint nem az alsó, hanem pont ezért a menetirány szerinti bal oldali csatlakozójára kerül a Unity modulnak. Azért rakosgatják a PMA-3 átszállóegységet a Unity modulon le meg oldalra, mert a változtatás miatt át kell kábelezni a Unity modul két csatlakozóját(CBM).

    Magát az MRM-2 modult nem Progressz teherűrhajó, hanem annak csak a műszaki egysége viszi az űrállomáshoz, ezt az összeszerelt együttest jelölik Progressz-M-SO2 ként (302.-es gyártási számmal).
  • T0nk #1
    Képfelireat: "Az űrállomás elérését egy Progressz M-67 biztosítja"

    Mint típus a Progressz M létezik. A 67 a sorszáma. Tehát MAGYARUL értelmesen a képfelirat:
    1. verzió: Az űrállomás elérését egy Progressz M biztosítja
    2. verzió: Az űrállomás elérését a Progressz M-67 biztosítja