Gyurkity Péter

Windows elleni támadásokra számít a Microsoft

A szoftvercég vezérigazgatója úgy véli, hogy a közeljövőben minden eddiginél erősebb konkurenciával kell számolniuk az operációs rendszerek piacán. A Windows 7 E-változatokat eközben törölték.

A Cnet a negyedéves eredményeket és a cég terveit taglaló pénzügyi elemzői találkozóról készített összefoglalót, mégpedig Steve Ballmer vezérigazgató beszédére fókuszálva. Ebben ugyanis Ballmer több érdekes megállapítást tett, és míg a teljes verziót (több már felszólaló anyagával együtt) a hivatalos oldalon találjuk, érdemes átfutni a lényeges részeket.

A vezető elöljáróban kijelentette, hogy igen vad és mozgalmas éven vannak túl, amely azonban nem rontott az alapvetően kedvező összképen. Az Apple által jelentett verseny a pénzügyi év elején nem nézett ki kedvezően számukra, hiszen a rivális némi teret nyert, ezt azonban az év vége felé sikerült visszanyerniük. Megjegyezte azonban, hogy az elemzők terén van még tennivalójuk, hiszen sokan a találkozóra is Mac számítógépet vittek magukkal, ami azért jelzi a versenytárs népszerűségét. Leszögezte azonban, hogy a Windows továbbra is az abszolút kiemeltnek számít a cégen belül, ezen zajlik a legfontosabb munka.

A Windows kapcsán kiemelte, hogy egyre erősödő konkurenciára számítanak, nemcsak az Apple és Linux, hanem a Google Android és a Google Chrome részéről is. Bár Ballmer maga még mindig nem tudja hova tenni a Chrome operációs rendszert, és igazából csak a teljesség kedvéért vette be a listába, azzal tisztában vannak, hogy a riválisok erősítik pozícióikat. Egy olyan üzlet azonban, mint a Windows, már csak méreténél fogva is megérdemli az erős versenytársakat, bár szerinte a Windows 7 megfelelő időben érkezik ahhoz, hogy erős választ adjanak ezen próbálkozásokra.

A Microsoft időközben jelezte, hogy a böngészőválasztó képernyő javaslata, valamint annak kedvező európai fogadtatása révén okafogyottá vált a Windows 7 E-változatok megjelenése, így ezek a kukában landoltak. Nem kell tehát külön európai verziókra várnunk, itt egyedül az alapértelmezett böngésző kiválasztását megkönnyítő oldal miatt lesz eltérés a mindenhol máshol kapható példányokhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #109
    Megfigyelés témába én is belefolynék egy cseppet. Nálam otthon Wifi-vel van szétdobva a net, és egy USB-s wifi vevővel csatlakozom a routerhoz. A wifi vevőn ha kommunikáció folyik, akkor pirosan villog. Ubuntu alatt csak akkor villog, ha netezem, tehát tudom, hogy folyik kommunikáció a gépen. Viszont amikor a win7-et teszteltem (frissen telepített), akkor ha nem nyúltam semmihez, akkor is villogott, pedig nem nyúltam semmihez. Kivettem az automatikus frissítést, letiltottam a hálózattal kapcsolatos szolgáltatásokat...villog... Mondom "jór nénike", és az eszközkezelőben letiltottam a wifi vevőt. Kis csend, majd megint felvillan (a letiltott!!) wifi vevő, igaz jóval ritkábban. De akkor is bakker...

    (próbáljátok ki nyugodtan, nem kamu)
  • snl #108
    de akkor gondolom minden rendelést 2x csekkolnak le, kiküldik a pistát a 4es egységből, megnézni, hogy tényleg elindult-e az a komód amit rendeltem a cora-ból. nemár...
  • snl #107
    monitorozzák kedvükre. sok sikert nekik. amig nem rendelek durranós pizzát a gordonka házához addig nem igazán hat meg a sok megfigyeléses, monitorozós elmélet, akár igaz akár nem. nem rendelek bombát, nem üzemeltetek pedofil ftp, nem sikkasztok, nem hekkelem a NASA rendszert. de gondolom Vantulok igen. akkor van is mitől félnie. de ahogy sathinel is irta, ha ilyen buta valaki, hogy mégis neten rendel bombát, az még azelött felrobbantja magát, hogy kilépne az utcára. átlag embernek nincs miért rettegnie a windowstól. de akkor gondolom minden cég, valami spéci, rendszergazdáik által buherált windowst/linuxot használ. ugyan már. ha ennyi backdoor lenne a windowsban mint itt egyesek állitják már rég fel lenne gyújtva az egész microsoft központ.

    nem azt mondom, hogy biztosan nincs, de azért tulzásokba nem kéne esni. az meg, hogy a winamp, meg a quicktime élesiti a backdoort, egy külön vicc. sityiSXTnél a pont.
    a nagy amerikában lehet máshogy mennek a dolgok megfigyelés szempontjából, de ott egy kicsit nagyobb pénzekről van szó, mint itt a balkán kellős közepén.
  • SityiSXT #106
    1. Megkerestem. Köszöni, jól van.
    2. Mi is? Hibajavításokat ad ki a Microsoft a rendszereihez. Ezt a rosszindulatú kölykök megvizsgálják és már írják is a kis virnyákjaikat, hogy az olyan fényeshomlokú bölcsek gépeit szétfertőzzék, akik bizony kikapcsolják az automatikus frissítést és kikapcsoltatják mással is.
    3. Nincs backdoor a Vistában. De még ha lenne is, Sathinel világosan rámutatott arra, hogy nincs az a szervezet a Földön, amely képes lenne egy ilyen irgalmatlan adattömeget kiértékelni.

    A 2. ponthoz egy apró megjegyzés: A nagyon paranoid ember inkább telepítsen egy WSUS servert és onnan frissítsen? Vagy vadássza le egyesével a patcheket? Bazz, tiltsuk le a Google Update-et, a Java Update-et, a Firefox automata frissítési funkcióját, sőt, a CCleaner, az AnyDVD, az ImgBurn se keressen itt frissítéseket! Mindenki kémkedik a Sun-tól kezdve az Adobe-on és a Google-ön keresztül a SlySoft-ig! Sőt, mondok jobbat: Mi van, ha a SuSE is kémkedik a Linuxának a frissítési rendszerén keresztül? Microsoft közeli cég! De ott a RedHat meg a Canonical is! Tépem is ki a vezeték nélküli hálókábelt a gépből...
  • Epikurosz #105
    "senkit nem fog érdekelni, hogy e-mailben rendelsz sonkás sajtos pizzát, vagy veszel egy bútort a neten"

    Már előttem leírták, de te is tudod, hogy ez addig érvényes, amíg a pizza pizza és a bútor bútor. Mivel ezt soha nem lehet biztosan tudni, a pizzarendelést is monitorozni kell. Pech!
  • gkalcso #104
    > nincs backdoor a Vistában

    1: Nézz a jobb alsó sarokba és keresd meg a víruskereső ikonját.
    2: Emlékezz vissza, mi szokott történni a hónap második keddjén.
    3: Mond azt, "nincs backdoor a Vistában".

    Inkább: Van, csak nem szándékos és kijavítják. Ha elkerüli valami a figyelmüket, akkor egy egész iparág dolgozik az elhárításon.
  • Julius Caesar #103
    Csak simán Kajzár, nem kajzárosz. D persze nem latinul Cézár :D

    amúgy éna google megfigyeléseitől jobban tartok mint az MS-től. Mega alapszbály, hogy az automatikus frissítést ki kell nyomni mihelyst fel megy az új OS. Amúgy vantulok te elég nagy facepalm vagy. Ilyen paranoiást régen láttam már. Ha azt hiszed hogy a windows az egyetlen eszköz amivel megfigyel(het)nek akkor nagyot tévedsz. De persze az 1%-on álló linux a legjobb cucc...

    szvsz, nem mindegy a másik mit használ?
  • SityiSXT #102
    Ne nekem mondd, hanem Vantuloknak. Egyébként pedig én úgy gondolom, ha esetleg mégis létezne ilyen megfigyelőrendszer, a legegyszerűbb ha nem a gyári firmware-t használod a routerben, hanem egy 3rd-party Linux-alapút, mint amilyen pl. a DD-WRT.
  • sathinel #101
    Mikor megkérdezték az NSA elnökét hogy képesek-e lehallgatni az EU-USA optikai hálózatot csak annyit felet rá mosolyogva hogy ekkora adatot egyszerre lehallgatni képtelenség. Tehát Nem a megfigyelés a gond hanem az adatok elemzése. Mint a cikkben amit mutatsz pl wow-ban kicsit eltorzítva (nem nevén nevezik a bombát, célpontot, stb) lebeszélhetnek akármit anélkül hogy bárki észrevenné. Ezért tartják a megfigyeléseket hülyeségnek terroristák ellen. Aki akkora láma hogy így lebukik az egy bombát sem tudna rendesen a helyére juttatni és felrobbantani.

    Routeren, és ha normális tűzfal van felrakva látszódna amúgy is szerintem az ms ténykedés. + hány milla kínainak, magyarnak, fejlődő országbelinek lehet tört win otthon a gépén? Ha mindezt ki akarják elemezni akkor gz. + a korrekt vásárlók cégek felől is áramolna az adat. Ugyanaz a probléma lenne mint az NSA lehallgatási problémája. Túl sok adat.

    Olyanok meg mindig lesznek akik atombunkert építenek otthon mert ki tudja, és x-aktákból tanulnak. De ezek kellenek mert ezek miatt jobban odafigyelnek a cégek mert ezek folyamatosan hangot adnak a kételyeiknek.

    Célzottan ha valakinek gondja lehet a törvénnyel és erre vonatkozó adat van a gépén akkor megéri paranoiásnak lenni, de egyébként az egészséges tűzfal,vírusirtó, router elegendőnek kéne lennie
  • Sanyix #100
    baze! ballmer kopasz! És DZSOKI MÁR NEM SZŰZ! ááááááááááááááááá