Gyurkity Péter

USB-n is érkezhet a Windows 7

A Microsoft lehetőségként vetette fel, hogy USB-kulcsokon dobják piacra az új operációs rendszert, elsősorban azok számára, akik nélkülözik az optikai meghajtókat netbook és hasonló készülékeiken.

A Cnet egy magát megnevezni nem kívánó forrástól értesült a lehetőségről, az illető mindössze annyit árult el, hogy a szoftvercégen belül komolyan foglalkoznak a gondolattal. Amennyiben elegendő pártfogóra talál a gondolat a cégen belül, könnyen lehet, hogy megtörik a hagyományokat, és USB-kulcsokon is piacra dobják az operációs rendszert, legalábbis egy bizonyos réteg számára.

A Microsoft számára jelenleg az jelent nagy gondot, hogy bár igyekeznek minden erővel a netbook készülékeken is életképes lehetőségként felvázolni a Vista utódját, a frissítés, illetve maga a váltás problémás lehet azoknak, akik nem rendelkeznek az ehhez szükséges CD/DVD-meghajtóval. Amennyiben tehát ragaszkodnak a stratégiához, és az olcsó mobil konfigurációkon is komoly játékosként szeretnének megjelenni (leváltva ezzel a kizárólag erre a szerepre kárhoztatott Windows XP-t), mindenképpen egyéb alternatívák után kell nézniük, legalábbis a terjesztést illetően.

Itt jön a képbe a mára szintén igen olcsóvá vált USB-kulcsok szerepe, hiszen a Vista óta immár ezen apró meghajtókról is gond nélkül telepíthető az operációs rendszer, már amennyiben megtesszük a szükséges lépéseket. Ezúttal azonban hivatalos kiadásról lenne szó, már amennyiben elfogadják a fenti elképzelést. Ellenkező esetben a netbook tulajdonosok külső optikai meghajtót lesznek kénytelenek beszerezni, vagy közvetlenül az internetről telepíthetik a rendszert, feltéve, hogy a Microsoft hajlandó ezen opciót elérhetővé tenni számukra (a Windows operációs rendszerek jelenleg néhány kiválasztott országban vásárolhatók meg és tölthetők le közvetlenül a szoftvercég oldaláról).

További lehetőségként merülhet fel, hogy a forgalmazó, vagy a kifejezetten ilyen szolgáltatásokra szakosodott társaságok végeznék el a frissítést, ez azonban túl bonyolultnak és körülményesnek tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • faithy #63
    Kicsit olyan érzésem van, mintha a parlamentben ülnénk, csak mi még nem lopunk. Vagy mégis? Érdemes pártatlannak maradni az operációs rendszerek terén is. Az tiszta sor, hogy mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is, de el kell azt fogadni, hogy jelen pillanatban a windows-ok (mind összességében, mind külön-külön is, amint azt a mellékelt ábra is mutatja) vannak a toppon. Én igazából használom mindkettőt. Itt szeretném megjegyezni, hogy egyik tábort sem szeretném megbántani. Egyszerűen rossz azt látni, hogy megy a civakodás azon, hogy kié a jobb rendszer. Mellesleg ha valaki ért az oprendszerekhez, az tud egy stabil windows-t telepíteni és használni is, míg aki nem, az a linux-ot sem fogja tudni használni rendesen.

    A win7-es pendrive-ról: elég furcsa lett volna, ha tudtak volna egy win7 logós pendrive-os képet ide biggyeszteni, hisz még nincs is kész a 7es teljesen. Nem igaz?

    Mellesleg feleslegesnek tartom. Aki ért hozzá, az a gyári telepítőről bármikor tud usb-s telepítőt csinálni. A mezei felhasználó meg a lemezről sem kezd neki, ha van egy kis esze.

    Még valami. Nem okoskodásképp szánom, de tudomásom szerint nem fat32-re kell formázni a pendrive-ot, ha vistát vagy 7est akarunk telepíteni, hanem ntfs-re. Ezt meg lehet tenni az usbformat nevezetű progival (alapból a windows nem engedi), vagy az eszköz házirendjének átállítását követően ("optimalizálás gyors eltávolításra" helyett "optimaliálás teljesítményre"). Ekkor már megy a windows-os formattal is.
  • sathinel #62
    valamivel össze kell hasonlítani. Ugye vannak a régi win-ek, és OSX, Linux ami igazán elterjedt. Ha csak jót akarsz olvasni akkor a hivatalos reklámot érdemes nézni nem fórumokat szerintem. Fórum a véleménynyilvánítás helye.

    Linux-ot szeretem én is de jó lenne ha a win7 jó lenne. Vista után kevés esélyt látok erre és ez nagyon nem tetszik.

    Ablakos oprendszer? mikor láttál utoljára linux-ot? Te ugyanúgy fikázni próbálsz közben egy Ubuntu-t sem telejpítettél fel hogy felfogd hol tart most a linux.
  • Throme #61
    ....elég fárasztó, hogy szinte minden, windows-t érintő cikk esetén megjelennek a linux fanok és jó részük sz@rozza a másik oprendszert.
    Ennek a cikknek mi köze a linux-hoz?
    Linux fan használjon linux-ot, de ez itt kit érdekel?

    Ablakos oprendszer addig lesz amíg az átlagember (és ez a nagy többség) a munkahelyén windows-os gépen dolgozik és a játékok tömege erre íródik.
    Ez van...
  • cateran #60
    Mit is mondhatnék arra,hogy 3 gép és 1 iró-olvasó? Talán hogy szegénységi bizonyitvány? (1 dvd olvasó ára..meg se merem saccolni mennyi lehet....vagy 1 4Gb-os pendrivé..horrorárak..)
  • haxy27 #59
    Ja persze. Majdnem el felejtetem. Vegyem meg 50E ért aztán vegyek mellé egy pendrivot és még sorakozzak vele, mikor már egyben is megkaphatom anyiért.

    Itt nem az a lényeg hogy egyébként meg lehet e oldani hanem hogy így kapod már meg. A játékoknál meg ugyan fel lehet másolni elég egyszerűen, de mivel kéri az eredeti lemezt így halott ügy.

    Szóval a lényeg hogy valaki kezdje már el a szoftverét memória kártyán árulni mert akkor talán mások is követik ezt a példát.
  • grobs #58
    winxp, vista, w7rc most is telepíthető pendrive-ról. Nem kell hozzá semmi bűvészet. SP-t pedig simán bele lehet integrálni.
  • haxy27 #57
    Hát szerintem jó őtlet, mert nekünk itthon 3 gép van de csak egy ben van DVD olvasó/író a többiben nincs. Ha telepíteni kell valamit ami lemezen van akkor hálózaton megy de mikor op rendszer van telepítve akkor meg olvasó átrak a másikba aztán kész egy usb vagy sd kártyás megoldás jó lenne. mondjuk egyszer irható vagy egy külön progival frissíthető lenne SP pakok véget az lenne az ideális. De valaki végre kezdje el, hátha más szoftver gyártó is követi a példát. játékfejlesztők, zene, film, minden mehetne egy olcsóbb megoldásra mondjuk zene film az egyszer írható sdre is megfelel. Lépjünk már tul a CD/DVD korszakon. Igen is kell nekünk ez. és az egyszer irható sd is.
  • Major #56
    Windows xp kiadásának ideje: 2001.10.25 és rögtön az a 6 év már is 8 :) Egyébként az MS a Vista után egy évig ingyen használható Win 7-el kompenzál, másrészt sok országban szemet huny az átlag felhasználók illegális kópiáira, mivel így is úgy is Windows-t használnak ez emberek és ez nekik jó.
  • Sir Ny #55
    akkor használjon MS office-t wine alatt, ilyen egyszerű.
  • Ravkin #54
    Ja és azt még hagy tegyem hozzá, hogy amikor bejött az xp akkor még egy hatalmas trágyadomb volt, úgy kapott vírust a géped hogy nem is kellet hozzá semmit csinálnod, mára már persze szépen kiforrot.