Gyurkity Péter

2011-ig visszaléphetünk majd a Windows XP-re

A Microsoft a legújabb tervek szerint egészen 2011 elejéig-közepéig lehetővé majd az új számítógépet vásárlók számára a Windows Vista, illetve a Windows XP használatát az új operációs rendszer helyett.

A szoftvercég illetékesei a ComputerWorld-nek nyilatkozva árulták el, hogy módosították az eredeti elképzelést, amely egyébként áprilisban már egyszer kiszivárgott. Akkor még a jól értesültek arról írtak, hogy a visszalépés lehetősége legkésőbb 2010 áprilisáig él majd, most viszont a Microsoft erre rátett még egy lapáttal, és egészen 2011 áprilisáig engedélyezi a Windows XP használatát az új számítógépeken.

A módosítás értelmében mindazok, akik a fenti határidő előtt vásárolnak komplett konfigurációt (előre telepített operációs rendszerrel), a főszerepet immár betöltő Windows 7 helyett a Vista, illetve az XP használata mellett dönthetnek, a váltásra pedig szinte minden forgalmazónál meglesz a lehetőség. Ez mindenképpen a vásárlóknak tett kedvezménynek minősül, amely azonban visszaüthet, hiszen így jelentős mértékben csökkenhet a Windows 7 elterjedési üteme. A szoftvercég azonban elrejtett két apró kiskaput a kedvezményben, amelyek lecsökkenthetik annak időtartamát, illetve korlátozzák majd a jogosultak körét - lássuk, melyek ezek a bökkenők.

Először is, a visszaváltásra egyedül a Windows 7 Professional és Ultimate változatok tulajdonosai lesznek jogosultak, vagyis a Home Premium mellett voksoló többség mindenképpen kimarad a buliból. Másodszor pedig, a fenti határidő (2011. április) mellett az első javítócsomag érkezését említették meg lehetséges lezáró pontként, így az akció akkor ér majd véget, amikor elérkezünk a két dátum egyikéhez. Ez már csak azért is érdekes, mert a kiszivárgott előzetesek és információk szerint a Windows 7 SP1 már most készülőben van, így meglehetősen korai megjelenésre számíthatunk, ahogy arra a Vista SP1 esetében is láthattunk már példát.

A Microsoft nyilván azért hozza előre az első javítócsomagok megjelenését, mert sok vállalat ennek megjelenéséhez köti a váltást - meglátjuk, mit szólnak majd mindehhez a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indomagyar #73
    há mi á gyász ez á vizstá? dikk .. kedvezs tezsdvérgéim nállám még mindég á zixpí á fávoritt
  • passatgt #72
    és az kit érdekel, van e doboza, vagy nincs?:)
  • tompka #71
    Most olvastam a cikket. Fogadtam, hogy az első 5hsz.-ban szerepelni fog a linux szó. 3.hsz: ...linux... xD Nyertem :D
  • tomcsa4 #70
    És az OEM? Mert hogy nem dobozos, az fix.
  • passatgt #69
    tisztára olyan, mintha arrakistor írta volna, csak a szmájli hiányzik a végéről, meg a kérdőjel lehetett volna félkövér
  • B0nFire #68
    ..sszuskulcs! Csak kéne egy szerkesztési funkció nem VIP tagoknak is. Máshol ez megoldható, szégyen vagy igénytelenség egy IT/Tech oldaltól, hogy szarnak rá. Kihagy az ember egy karaktert, oszt hogy néz má' ki...!
  • B0nFire #67
    Akkor [u]erre varrjál gombot[]; ezek szerint a tech-oldalak is csak találgatnak, mert homlokegyenest egymásnak ellentmondó cikkeket írnak. "Akár 100 dollárnál is olcsóbban kínálhatja majd következő operációs rendszerét, a Windows 7-et a Microsoft."

    Na, most melyik az igaz?
  • TiMoN #66
    Milyen kompatibilitási problémákról beszélsz? Nálam nincsenek. Duke Nukem 3D ( szerintem elég régi) is hibátlanul fut Vistán/7-en. Minden működik...

    Szerinted szarul van lekódolva? Miért az XP hogy van? Memóriakezelése egy kaka (lapózófilet jobban használja,mint a RAM-ot),ha egy program behal kattintgatni kell 20x a bezárás gombra,hogy tudomásul vegye. Hangleképezésnél képes 11kHz fölötti hangokat levágni stb.

    Az meg,hogy annyi memóriát eszik a Vista meg a 7 miért zavar? Minek vettél RAM-ot? Azért ,hogy üresen álljon? Ha elindítasz egy alkalmazást úgy is kiszedi a RAM-ból a dolgokat...
  • tomcsa4 #65
    A link alapján az Ulti éri meg a legjobban. Most képzeld el a Startert, mai dobozosban nem is lesz kapható. Mennyivel megdobja a gép árát. Kis túlzással azt is mondhatom, hogy többe kerül a starter, mint maga a gép. :)

    Vista nagyon jó OS. XP-t mérföldekkel veri. De ez helyénvaló is, hisz időkülönbség nagy közte. Nagyon jó a memóriakezelése, proci kihasználtsága. Egyszóval remek a Vista, de a Win7 (eddigi tapasztalataim alapján) még magasabbra tette a mércét.
  • Vantulok #64
    http://www.technet.hu/techtud/20090209/_kiderult_a_windows_7_ara/

    Ha ez igaz. Miszerint 40 és 65e Ft között lesz az ára (itthon nyilván még ennél is drágább lesz) akkor pert fogok indítani a Microsoft Magyarország ellen, "tisztességtelen ár" címszó alatt. Esetleg "tisztességtelen piaci magatartás" címszóval. Különösen a magyar kereseti viszonyokhoz mérten, nem lenne szabad 5e Ftnál többért adniuk , különösen a Starter Licenceket ! De még az Ultimate-t se adhatnák több, mint 10e Ft. Így is (mivel ennyiért már mindenkinek megérné megvásárolni) 10-15 milliárd Forint haszonra számíthatna -csak- Magyarországról. Mi a l*faszt akarnak még ???

    Vannak jobbikos kapcsolataim és kezdeményezni fogom hogy szólaljanak fel az EU parlamentben az országok régiónkénti ár-maximalizálása mellett, legalábbis ami a szoftvereket illeti ! Mert ez így arcátlan , pofátlan szabadrablás !