Berta Sándor

Feltörték a Windows 7 aktivációs rendszerét

Ennél rosszabb hírt aligha kaphattak volna a Microsoft fejlesztői. Egy héttel az RTM-változat elkészülte után hackerek feltörték a Windows aktivációs programját.

Az elmúlt hetekben a Windows 7 az Európai Unióval kapcsolatos viták, illetve az RTM-verzió elkészülte kapcsán került a címoldalakra. Most azonban több kínai fórum egybehangzóan is azt állította, hogy hackereknek egy lopott szoftverkulcs segítségével sikerült kijátszaniuk a Microsoft eredetiségvizsgáló rendszerét és ezáltal, online kapcsolat nélkül is aktiválni tudták a számítógépükre telepített operációs rendszert.

A hírről beszámolt előbb a Neowin, majd a CNet is. Utóbbinak a Microsoft illetékesei azt nyilatkozták, hogy már tudnak a sikeres kísérletről és hangsúlyozták, hogy továbbra is mindent elkövetnek azért, hogy megóvják a felhasználókat a kalózmásolatoktól és a hamisított szoftverektől.

A Windows 7-ben lévő online aktivációs megoldás neve stílusosan Windows Activation Technologies. A hackerek a Lenovo egyik OEM-DVD-jéről a Windows 7 Ultimate Edition kópiáját, valamint annak aktivációs kulcsát szerezték meg. Mivel a Lenovo mellett a Dell, a Hewlett-Packard és más OEM-gyártók is ilyen megoldást használnak, így a hír érthetően komoly feltűnést keltett. Korábban hasonló módon tudták kijátszani a Windows Vista aktivációs rendszerét is.

Rüdiger Spies, az IDC elemzője elmondta, hogy ugyan az online aktivációt gyakran bírálják a felhasználók, mert például a hardvercserekor mindenképpen szükség van az operációs rendszer újra aktiválására, kétségtelenül vannak előnyei. Többek között így könnyebben ellenőrizhető, hogy milyen gyorsan és mértékben terjednek a biztonsági frissítések. A szakember szerint az internetes aktivációnak nem igazán van komoly alternatívája és nem meglepő, hogy a Microsoft ragaszkodik ehhez a rendszerhez. "Ugyan a Microsoft ezt sohasem fogja elismerni és nyíltan kimondani, de ők is jobban örülnek neki, hogy ha egy számítógépen másolt Windows fut, mintha egy másik operációs rendszer lenne rajta. Ezáltal ugyanis gyengíthető a konkurencia" - jegyezte meg Rüdiger Spies.

Mindenesetre a redmondi konszernnek három hónapja van arra, hogy megoldja a problémát. Az meglehetősen valószínűtlennek tűnik, hogy a szoftveróriás semmit sem fog tenni. A Windows 7 RTM változatához a vállalat partnerei, az OEM-gyártók, valamint a megfelelő oldalak előfizetői augusztusban jutnak majd hozzá, míg a végleges verzió október 22-étől lesz kapható Magyarországon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 00 Blue 00 #180
    gondolkozz...
  • urbijoe #179
    Én Osx-et használok de van itthon windows-os gép is.
    de az Osx leopard fényévekkel jobb mint a win,mikor néha odaülök win-es géphez olyan bonyolultnak tünik az osx-hez képest, pedig 10 évig windows-t használltam
    de ha kijön a win7 akkor felrakom a gyerekek pc-jére mert aztolvastam jobb lesz mint a vista
  • BlackRose #178
    Nem vettem a listára mert nem korrekt állítás. Ugyanis nem tartanak senkit hülyének és nem is törődnek azzal, hogy ki mit használ. Főleg nem igaz, hogy 13 millió virus támadásának vagy kitéve. Ugyanis az lehet, hogy ennyi vírus létezik és, hogy számuk havonta millióval növekszik de ennek csak töredéke jelent igazi veszélyt és ennek e töredéknek a töredéke is csak akkor ha naívan használod a rendszert. Nekem nincs virus gondom (nem is szokott lenni, mondjuk az elmúlt 10 évben volt 2x de olyan minimális, hogy szóra sem érdemes), a datacenterekben sem bírkóznak a virusokkal... szóval mindkét rendszer egy magbízható munkakörnyezet (Linux és Windows egyaránt) a különbség csak az, hogy a Windows esetében itt plusz befektetésre van szükség (virus védelem). A kérdés, hogy ez a plusz befektetés megtérül e a másik oldalon... van akinek igen van akinek nem. :) A szédületesen fejlett ökoszisztéma (szoftver, szolgáltatás stb.) ami a Windows köré létrejött általában nagyobb plusz mint amennyi minusz a virusok elleni védelem szükségesége.
  • blackPanther #177
    "Erről beszéltem én is, hogy a jelölt egy ilyen feladatra a Google. Ki más lehetne?"

    Esélytelen. Ha milliárdokat is tol bele sem fog tudni változtatni azon az érzésen amit most a felhasználó-fejlesztők magukénak tudhatnak. Emiatt bármilyen ellentétes törekvés a beskatulyázás érzését kelti az userekben és elfordulnak a rendszertől.

    Lásd a nyomulos Ubuntu reklámok: csak olyan felhasználók választják, akik megeszik a marketingjüket. Persze részben sikeres volt, de hát láttunk birodalmak tündöklését és bukását is. Lásd: Debian, Gentoo, Slackware, stb. A felhasználók beleunnak aztán mennek egy másik disztrire. De csak olyanra amiben pont úgy mozoghatnak mint a másikban. NEM kell nekik semmi olyan mi a Windows-ra hasonlít. Ez is csak az éppen áttérő userek víziója. Hamar elmúlik vagy hamar visszamegy.
  • blackPanther #176
    Nagy részben igazad van. Egy dolgot nem vettél a listádra. Hogy bár az érett linuxosok (nem a 14 éves szomszéd kölyök aki a frissen telepített "Bugybuntuval" veri a nyálát) nem utálnak semmilyen rendszert, és nekik marhára mindegy ki mivel szivatja magát, minden olyan embert idiótának tartanak akik a kényelem és bármilyen más indok kedvéért olyan rendszert használnak amire 13.000.000 vírus támadásának van kitéve. Miattam hadsereg is állhatna a tűzfal vagy az antivírus szoftver mellé, akkor sem használnék semmilyen MS terméket.
  • blackPanther #175
    "a linuxról meg annyit, ha hirtelen akkora terhelésnek lenne kitéve mint a win, elhasalna pillanatok alatt..."

    Ezeket a hülyeségeket súgja valaki vagy magad találod ki? Csak a példa kedvéért: Van olyan gépem ami 7. éve, napi 24 órában megy, naponta pedig több száz gigányi akár TB-nyi) adat mozog rajt. Sosem kellett újraindítani vagy resetelni. Olyan terhelésnek van kitéve amibe egy spéci NT hálózat belerohadna az első 5 percben...

  • BlackRose #174
    Mert nem is volt mit feltörni, hiszen csak az aktivációs mechanizmust kellett visszafejteni és a kulcsot megszerezni. Valójában semmi feltörés nem is történt.
  • Inquisitor #173
    A cikk címe félrevezető, mert az összes kijövő publikus és nem publikus verzió aktivációját feltörték, innentől nem volt nagy szám, hogy az RTM is "megtört" egy hér alatt.
  • Epikurosz #172
    leírtad a lényeget.
  • BlackRose #171
    Azért mert Linus-nak és a többi fejlesztőnek egyáltalán nem az a célja, hogy minden gépen Linux fusson, sőt...

    Elárulok néhány dolgot a UNIX féle hackerekről:

    1. Azért csinálják mert szeretik, egyáltalán nem érdekli őket, hogy valaki másnak ingyen cuccot készítsenek, saját maguknak készítik és egymásnak, egyáltalán nem érdekük, hogy 100 millió zeró tudásu ember használja, az érdekük, hogy olyanok használják akik hozzájárulnak a fejlesztésekhez, tehát fejlesztők, mérnökök.

    2. Az egész rendszer (UNIX) mérnökök-mérnököknek, fejlesztők-fejlesztőknek filozófia, a programok filozófiája az egyszerűség (egy program egy feladatra) és az integráció magas lehetősége (pipeline), a cél soha nem az easy-to-use a cél mindég a powerful.

    3. Az egész rendszer filozófiája a teljes szabadság és központosítás mellőzése ezért teljesen idegen gondolot, összefogni és diktálni, hogy mi legyen a cél. A UNIX/Linux-nak nincs célja, számtalan ember számtalan célját segíti elő. Az igazi Linux-osok elutasítanak minden erőszakos authoritást, Linus Torvalds is csak azért ül a "diktátori" székben a kernelt illetően mert becsülik azt amit tett, ha valamit előltetne percek alatt elveszítené pozícióját és jelentéktelen lenne egyáltalán nem számít, hogy ő volt az akitől elindult a kernel.

    Szóval röviden, Linux a desktopon nem fog soha megtörténni... és ez is a jó, a Linux nem azért van, hogy felváltsa a Windowst, ezt csak azok képzelik el akik rühelik a Microsoftot, az igazi Linux-osok nem rühelnek senkit és nem is imádnak senkit (a Linux-ot sem), ők csak csinálják azt amit tudnak és azt amit szeretnek és nem akarnak ingyen adni senkinek semmit, nem ez a cél a cél, hogy valamit adj és valamit kapjál, hogy fejlesztésed mások használják és mások fejlesztését te használd. Ez nem ingyen van csak a csere nem pénz által történik.