Gyurkity Péter

Új technológia a merevlemezek leváltására

A DataSlide cég szép csendben mutatta be új fejlesztését, amely az IBM korábbi munkájára épül. Háttértárolójuk a jelenleginél jóval nagyobb sebességet ígér, amely kedvező fogyasztással párosulna.

A fejlesztés egy érdekes elképzelésre épül, amely az eddig megszokott tányérok helyett négyszögletes lapokat használ. Ezeket egymás felett helyezik el a tulajdonképpeni eszközön belül, nagy hangsúlyt helyezve a precíz mozgásra, a megfelelő védettségre. Az egyes olvasófejeket magukon a lapokon helyezik el, ezután pedig a lapok mozgatásával, vagyis azok közvetlen érintkezésével valósítják meg az olvasási és írási feladatok végrehajtását.


A Hard Rectangular Disk (HRD) névre keresztelt megoldás az IBM által eredetileg 2002-ben bemutatott Millipede, vagyis Ezerlábú projekt eredményeire épül, a cég mindössze tovább finomította az eredeti elképzelést, illetve a mindennapokban használt, mára kellőképp kiforrott technológiákat alkalmazott a fejlesztés és a gyártás során. Ezzel sikerült csökkenteni a várható költségeket, illetve felgyorsítani a folyamatot, bár azt most is kihangsúlyozták, hogy egyelőre kísérleti stádiumban lévő prototípusról van szó, amely a maga 36 GB-os tárolókapacitásával egyelőre nem alázza meg a széles körben használt merevlemezeket és SSD-meghajtókat.



A közleményből kiderül, hogy a fenti prototípus 500 MB-os olvasási sebességet ér el másodpercenként, ám az írási iramról egyelőre nem számoltak be. Ennek megvalósításához 64, párhuzamosan elhelyezett olvasófejet használtak, így a külső elemzők szerint is elérhetőnek tűnik az ígért sebesség. Ezek, valamint a négyszögletes lapok használatával a HRD jóval hatékonyabb megoldást jelent a hagyományos merevlemezek pörgő tányérjainál, bár azt még nem tudni, hogy a fejlesztésből mikorra lehet kereskedelmi forgalomban kapható, emberi árú termék.

A külső szakértők 3-4 év további munkát jósolnak a cégnek - remélhetőleg nem ütköznek nagyobb problémákba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #22
    Ráadásul az eszköz élettartamát az is növelheti, ha adatforgalom hiányában kikapcsolják a rezgést. A PH-s cikk 800Hz-et ír, újrabekapcsoláskor vsz. 2-3 ciklus alatt beáll a normális rezgésre, ami 3-4ms bekapcsolási időt jelentene; ez bőven vállalható kímélő üzemmódban.
  • Caro #21
    A vincsiknél a gyors forgással van baj, ha hozzáütődik a fej a forgó lemezhez, akkor azt alaposan végigkarcolja. Itt ilyen nem lehet, a pozícionálás sokkal gyorsabb, az adattároló réteg egy "buta" fémlap, vagyis olcsó, szemben az SSD-vel, olvasó'fej'ből pedig sokkal kevesebb van, mint ahány cella.
    Szóval a dolog úgy tűnik szépen kiküszöböli a vincsik gyengeségeit, de megtartja az előnyeit.
    Azonkívül lehet szidni a mozgó alkatrészeket, de milliárdnyi számítógépben működnek, és alig-alig akad ami elromlik. Nekem még mindig megvan a >20 éves MFM vezérlésű Seagate ST-225 vincsim (20MB), és le merném fogadni, hogy még mindig jó, csak sajnos elvesztettem a lezáró ellenállást hozzá, úgyhogy ezt nem tudom kipróbálni.
    Ezen kívül itt legalább nem kell a wear-levelinggel szenvedni, mint az SSD-knél.
    Szóval nem kell bevenni a memóriagyártó cégek propagandáját, a HDD egy nagyon jó és kipróbált technológia, a memória alapú SSD-k nagyrészét még mindig agyonveri lineáris olvasási sebességben.
  • aRoma #20
    és hozzá 16 KB memória
  • aRoma #19
    milyen 10 mega?
    még 83-87ben is dolgoztam 2 MB-os ~ 40cm-es mágneslemezzel
  • endrev #18
    És mindez egyetlen betű elütése miatt. Azér' érzitek...
  • endrev #17
    Mármint brutál lenne, csak hogy változatos és sokrétű módon körülírjam a véleményemet a cikkbenforgó fejlesztésről.
  • endrev #16
    Izé, brutális!
  • endrev #15
    Brutálos lenne...
  • KillerBee #14
    Célszerű lenne előbb utánaolvasni és csak utána leszólni valamit. Itt nincs szó semmiféle motorról. Amint slickboy írta és az általam belinkelt Prohardver cikk ábrájából is látható, a jelen esetben a mozgás +/-80 mikrométer, amit piezokristállyal oldanak meg. Ennek élettartama gyakorlatilag végtelen, vagyis műszakilag nem is biztos, hogy érdemes mozgó alkatrészekről beszélni, ahogyan pl. egy piezo beepert sem tekintünk mozgó alkatrésznek.

    Részlet a PH!-s cikkből: "A DataSlide állítása szerint ez a megoldás lehetővé teszi a 160 000 IOPS elérését, amire csak a legmodernebb és ennek megfelelően igen drága Solid State meghajtók képesek, miközben 500 MB/s-os adatátviteli sebességet biztosít. Ez tovább fokozható az író/olvasó fejek párhuzamos használatával, ezekből 64 már teljes mértékben ki tudja tölteni egy 32-szeres PCI Express busz sávszélességét is."

    Csak hogy világosabb legyen: Szinte minden elektronikus eszközben található kvarckristály (egy PC-ben akát fél tucat is), amelynek mechanikus rezgése vezérli az órajelet meghatározó oszcillátort vagy PLL-áramkört. Ilyen kvarckristály található az SSD-kben is, vagyis ezzel az erővel az SSD is tartalmaz mozgó alkatrészt.
  • USAMEN POWER #13
    A mozgó alkatrészeknek szerintem a legnagyobb hátránya az, ha a mozgatásért felelős motor bebaszik, akk minden cuccoddal együt ami a meghajtón volt, dobhatod ki az egészet a kukába. Hang meg nem hiszem hogy hátrány. (Nekem 500 gb-os Western Digital vinyóm van, és semmit nem lehet hallani belőle.