22
  • KillerBee
    #22
    Ráadásul az eszköz élettartamát az is növelheti, ha adatforgalom hiányában kikapcsolják a rezgést. A PH-s cikk 800Hz-et ír, újrabekapcsoláskor vsz. 2-3 ciklus alatt beáll a normális rezgésre, ami 3-4ms bekapcsolási időt jelentene; ez bőven vállalható kímélő üzemmódban.
  • Caro
    #21
    A vincsiknél a gyors forgással van baj, ha hozzáütődik a fej a forgó lemezhez, akkor azt alaposan végigkarcolja. Itt ilyen nem lehet, a pozícionálás sokkal gyorsabb, az adattároló réteg egy "buta" fémlap, vagyis olcsó, szemben az SSD-vel, olvasó'fej'ből pedig sokkal kevesebb van, mint ahány cella.
    Szóval a dolog úgy tűnik szépen kiküszöböli a vincsik gyengeségeit, de megtartja az előnyeit.
    Azonkívül lehet szidni a mozgó alkatrészeket, de milliárdnyi számítógépben működnek, és alig-alig akad ami elromlik. Nekem még mindig megvan a >20 éves MFM vezérlésű Seagate ST-225 vincsim (20MB), és le merném fogadni, hogy még mindig jó, csak sajnos elvesztettem a lezáró ellenállást hozzá, úgyhogy ezt nem tudom kipróbálni.
    Ezen kívül itt legalább nem kell a wear-levelinggel szenvedni, mint az SSD-knél.
    Szóval nem kell bevenni a memóriagyártó cégek propagandáját, a HDD egy nagyon jó és kipróbált technológia, a memória alapú SSD-k nagyrészét még mindig agyonveri lineáris olvasási sebességben.
  • aRoma
    #20
    és hozzá 16 KB memória
  • aRoma
    #19
    milyen 10 mega?
    még 83-87ben is dolgoztam 2 MB-os ~ 40cm-es mágneslemezzel
  • endrev
    #18
    És mindez egyetlen betű elütése miatt. Azér' érzitek...
  • endrev
    #17
    Mármint brutál lenne, csak hogy változatos és sokrétű módon körülírjam a véleményemet a cikkbenforgó fejlesztésről.
  • endrev
    #16
    Izé, brutális!
  • endrev
    #15
    Brutálos lenne...
  • KillerBee
    #14
    Célszerű lenne előbb utánaolvasni és csak utána leszólni valamit. Itt nincs szó semmiféle motorról. Amint slickboy írta és az általam belinkelt Prohardver cikk ábrájából is látható, a jelen esetben a mozgás +/-80 mikrométer, amit piezokristállyal oldanak meg. Ennek élettartama gyakorlatilag végtelen, vagyis műszakilag nem is biztos, hogy érdemes mozgó alkatrészekről beszélni, ahogyan pl. egy piezo beepert sem tekintünk mozgó alkatrésznek.

    Részlet a PH!-s cikkből: "A DataSlide állítása szerint ez a megoldás lehetővé teszi a 160 000 IOPS elérését, amire csak a legmodernebb és ennek megfelelően igen drága Solid State meghajtók képesek, miközben 500 MB/s-os adatátviteli sebességet biztosít. Ez tovább fokozható az író/olvasó fejek párhuzamos használatával, ezekből 64 már teljes mértékben ki tudja tölteni egy 32-szeres PCI Express busz sávszélességét is."

    Csak hogy világosabb legyen: Szinte minden elektronikus eszközben található kvarckristály (egy PC-ben akát fél tucat is), amelynek mechanikus rezgése vezérli az órajelet meghatározó oszcillátort vagy PLL-áramkört. Ilyen kvarckristály található az SSD-kben is, vagyis ezzel az erővel az SSD is tartalmaz mozgó alkatrészt.
  • USAMEN POWER
    #13
    A mozgó alkatrészeknek szerintem a legnagyobb hátránya az, ha a mozgatásért felelős motor bebaszik, akk minden cuccoddal együt ami a meghajtón volt, dobhatod ki az egészet a kukába. Hang meg nem hiszem hogy hátrány. (Nekem 500 gb-os Western Digital vinyóm van, és semmit nem lehet hallani belőle.
  • USAMEN POWER
    #12
    Na ez az, és lehet hogy a végén biztonságosabb, hatékonyabb, és nagyobb kapacitású lesz mint a jelenlegi meghajtók.
  • Molnibalage
    #11
    Ezt nem modanám. A fográs sokkal rosszabb, mint egy egyszerű vízszintes mozgatás.
    Ettől függetlenül abban egyetértek, hogy a mozgó alkatrészes megoldások nem versenyképesek a mozgó alkatrész nélküliek. (Az én szememben.)
  • slickboy
    #10
    A mozgás itt 80 mikronos rezgést jelent a lemez vízszintes síkjában.
  • anticipacio
    #9
    Szerintem sem a mozgó alkatrészes vonalat kellene fejleszteni, hiszen ha több az alkatrész, ami ráadásul mozog is, nagyobb az esély a rövidebb és kevésbé stabil élettartamra. Bár nem vagyok egy nagy szakértő a témában, de nekem így tűnik logikusnak.
  • KillerBee
    #8
    Attól, hogy a hozzászóló számára a mozgó alkatrészen van a hangsúly, én még ráirányíthatom a figyelmét más szempontokra is, ugye? De ha elolvasod az itteninél sokkal alaposabb cikket a Prohardveren, akkor talán kissé másképp látod majd a dolgot.

    Az SSD-kről azt írtam, hogy többé-kevésbé kiforrott technológia, nem pedig azt, hogy kiforrott technológia. És valóban, a mai NAND flash technológián alapuló SSD-ken már csak finomítani lehet (leginkább a vezérlésen), mert az alapvető korlát maga a NAND flash cella. Ezt pedig az ipar a jelek szerint egyhamar nem kívánja lecserélni.
  • cateran
    #7
    Hát elöször is az SSD minden csak nem kiforrott(bőven van ott még mit fejleszteni),másrészt ha figyelmesebben elolvasod a kommentet rájössz a mozgó alkatrészen van a lényeg és nem a kapacitáson.....
  • KillerBee
    #6
    Lehet, hogy halott ötlet, de tudod, mekkora kapacitású volt az első merevlemez? 10MB azaz tíz megabyte. Egy a fejlesztés legelején lévő cuccot nem érdemes egy már többé-kevésbé kiforrott technológiához hasonlítani.
  • kvp
    #5
    Ez semmivel sem jobb, mintha egy merevlemeznel tobb tanyer lenne es a fejek egyszerre tudnanak irni/olvasni. Akar tobb fej is kerulhet egy karra, igy akar egy lemeznel is lehet tobb fejet hasznalni egyszerre. Ez a raid0 egy mechanikaba integralt valtozata lenne. Nem uj es nem tesz csodat. Viszont mivel a forgo lemez mindig egy iranyba mozog, fix sebesseggel es soha nem all meg amig mukodik, ezert a surlodast konnyebb kivedeni, ami a tarolo elettartalmat noveli. A magneses lyukkartya otletet mar eldobtak par eve (evtizede) az ibm-nel.
  • djw
    #4
    azért egy szerverben nem árt ha gyorsan tud adatokat olvasni...
  • USAMEN POWER
    #3
    Várjuk ki a végét.
  • NNorbi81
    #2
    Pontosan erre gondoltam én is. Eleve halott ötlet a mostani SSD-kel szemben amiben nincs mozgó alkatrész ebbe meg igen. Főleg hogy a mostani SSD-k már ennél nagyobb sebességre képesek és jóval nagyobb tárolókapacitással....
  • smv
    #1
    Nem feltétlenül hiszem, hogy egy lassú, mozgó alkatrészeket tartalmazó háttértárolóról egy ugyancsak mozgó izére kellene lecserélni.