• KillerBee
    #14
    Célszerű lenne előbb utánaolvasni és csak utána leszólni valamit. Itt nincs szó semmiféle motorról. Amint slickboy írta és az általam belinkelt Prohardver cikk ábrájából is látható, a jelen esetben a mozgás +/-80 mikrométer, amit piezokristállyal oldanak meg. Ennek élettartama gyakorlatilag végtelen, vagyis műszakilag nem is biztos, hogy érdemes mozgó alkatrészekről beszélni, ahogyan pl. egy piezo beepert sem tekintünk mozgó alkatrésznek.

    Részlet a PH!-s cikkből: "A DataSlide állítása szerint ez a megoldás lehetővé teszi a 160 000 IOPS elérését, amire csak a legmodernebb és ennek megfelelően igen drága Solid State meghajtók képesek, miközben 500 MB/s-os adatátviteli sebességet biztosít. Ez tovább fokozható az író/olvasó fejek párhuzamos használatával, ezekből 64 már teljes mértékben ki tudja tölteni egy 32-szeres PCI Express busz sávszélességét is."

    Csak hogy világosabb legyen: Szinte minden elektronikus eszközben található kvarckristály (egy PC-ben akát fél tucat is), amelynek mechanikus rezgése vezérli az órajelet meghatározó oszcillátort vagy PLL-áramkört. Ilyen kvarckristály található az SSD-kben is, vagyis ezzel az erővel az SSD is tartalmaz mozgó alkatrészt.