Gyurkity Péter

Érkezőben a 2 TB-os merevlemezek

A Seagate legújabb fejlesztése egyetlen tányéron 500 GB tárhelyet kínál. A Toshiba ugyanekkora mobil merevlemezt, a Samsung és az Asus pedig gyors, illetve nagy SSD meghajtókat kínál termékeiben.

Az elmúlt napokban több fontos hír is érkezett a tárolótechnológiákkal kapcsolatban. Természetesen elsősorban a hagyományos merevlemezek, valamint az új SSD meghajtók kapcsán számíthatunk további újításokra, amely a tárolókapacitás, valamint az olvasási és írási sebesség növekedésében merül ki - ezúttal is erről van szó. Lássuk, hogy a különböző gyártók pontosan mivel is készülnek az elkövetkező időszakban.

Elsőként a Seagate érdemel említést, amely továbbra is távol tartja magát az SSD-k szegmensétől, ehelyett inkább merevlemezeit fejleszti tovább. Legújabb termékük, a Barracuda 7200.12 sorozat tagjaként jelenik meg, legfőbb érdekessége pedig, hogy egyetlen tányéron 500 GB-os kapacitást kínál. Ezzel olcsóbb és hatékonyabb megoldást kínál a többi gyártó hasonló fejlesztéseihez képest, megjelenése pedig azt valószínűsíti, hogy a cég hamarosan elkészíti a 1,5 TB-os, illetve 2 TB-os példányokat is (hiszen a legtöbb merevlemezben nem egyetlen tányér dolgozik). Azt sajnos nem tudni, hogy a 7200.12 sorozat tagjai mikor és milyen áron jelennek meg a piacon.

Ezalatt a Toshiba sem tétlenkedik, igaz ők most mobil, hordozható merevlemezükkel kerültek a középpontba. Fejlesztésük a HDDR500E03X kódnevet kapta, kapacitása 500 GB, súlya 272 gramm, az interfész pedig USB2.0. A meghajtó fekete színben pompázik (ezen fehér, "hómintás" csíkok haladnak keresztül), a buffer mérete 8 MB, ezt pedig 3 év garancia és 180 dolláros ár egészíti ki.

Az Asus a maga részéről egy újabb ultravékony noteszgéppel készül, amely a korábban megjelent S101 nagyobb testvérének tűnik. Az S121 azonban rekordot dönthet, hiszen a gyártó által kiadott információk szerint 512 GB-os SSD-meghajtóval érkezik, ezzel pedig maga mögött hagyja az összes eddig megjelent hasonló megoldást. A meghajtót valószínűleg a Toshiba gyártja, a 12 hüvelykes kijelző mellett pedig 1,33 GHz-es Atom chipre, 1, illetve 2 GB memóriára, vezetéknélküli elérésre, valamint Bluetooth-támogatásra számíthatunk. A megjelenési dátumról és a várható árról itt sem esett szó.

A Samsung a Storage Visions 2009  kiállításon 100 GB-os SSD-it mutatta be, amelyeket nagyvállalati felhasználásra szánnak. A 2,5 hüvelykes példányok SLC NAND-technológiára épülnek, ezt pedig 8 csatornás vezérlő egészíti ki, amely 230 MB-os olvasási, valamint 180 MB-os írási sebességet tesz lehetővé. A 0,6-1,9 wattos fogyasztással és adattitkosítással érkező meghajtók még az első negyedévben megjelennek a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #51
  Szerintem nem érzik jól magukat. Ismerősöm teljesen halk ventije sziszegős lett egy 60-70 fokra melegedés után.
 • dez #50
  Már be is vezették. :) Küldöldön eleve így tanítják, és egyre többen állnak át erre. Nekem is furcsa, kb. 20 év után, de kicsit zűrös volt a helyzet, mert nem csak a vinyógyártók számoltak 1000-rel, hanem optikailemez-gyártók és az összes távközlési cég is...
 • 12346 #49
  1,5 terrás már egy ideje itthon is van (seagate)
 • Jerry90 #48
  a gépemben egy kb 7 éves 30 gigás seagate van... meg egy 20 gigás annál is régebbi quantum... kb 2 éve van folyamatosan bekapcsolva a gép (csak újraidítva van néha) és a mai napig működnek hibátlanul :)

  minnél nagyobb egy merevlemez, annál lassabb az elérési út (főleg az SSD szegmensben) bár én nem bíznék annyi adatot egy vinyóra...
 • smaszi #47
  "Tervezéskor eleve számolnak vele. A garanciának sem feltétele a hűtés megléte, tehát a gyártók vállalják, hogy az azon a hőmérsékleten érzi jól magát amin pörög."

  Bocs de azért ezzel nem értek egyet...pl: New WD caviar 320 GB-s winyóm 9.2 cm-s hűtés (elölről a ház belsejébe fújó) mellett 26 fokos, hűtést kiiktatván felmegy 67 -re...ami kicsit sztem. forró, de még talán elzötyögne 1-2 évet vele (tavaj nyári 37 fokos meleg mellett hűtéssel 37 fokos, nélküle 84 fokosra ment fel, ami már elég gázos) tehát kell nekik hűtésről gondoskodni, különben hamar bevégeztetik neki, sztem...
 • BB7 #46
  Legalább lejjebb megy az 1TBosok ára! Sztem hamarosan szükségem van egy olyanra! :)
 • Emmegki #45
  A winchestereket kell egyáltalán hűteni? Mert sok mindenki pakolja a hűtést alájuk, de:

  Az rendben van hogy felforrósodnak, mert az nekik az üzemi hőmérsékletük. Tervezéskor eleve számolnak vele. A garanciának sem feltétele a hűtés megléte, tehát a gyártók vállalják, hogy az azon a hőmérsékleten érzi jól magát amin pörög.
 • roliika #44
  Elektromágneses lebegtetésű piezo motorok vannak bennük. Azért remélem te sem gondolod, hogy a japók nem tudnak villanymotort gyártani. Egyébként 20-30W a fogyasztásuk ha jóltudom...de vannak 10 wattosak is
 • L3zl13 #43
  A két legújabb és legnagyobb (500GB-s WD és 1TB-s Samsung) a két leghüvösebb vinyóm. (10GB-től 1TB-ig vannak most mindenféle vinyóim)

  A samsung még eléggé halk is. A WD-nek elég hangos a seek zaja, de egyébként (nyugalmi állapotban, vagy folyamatos olvasás/írás seek nélkül) elég csendes ez is.

  Korábbi samukról én is hallottam rosszat, de az újabb modellekről még nem.
 • Sanyix #42
  nehogymár hűteni kelljen mert egy szaros motort nem tudnak normálisan megépíteni.