Gyurkity Péter

Intel: új chipek minden szegmensben

A piac csaknem teljes egészét lefedik majd az Intel új processzorai, amelyek az év végén, illetve 2010 elején mutatkoznak be. Új Core i7, Celeron sorozat, valamint Atom chipek is várhatók a kínálatban.

Az Intel terveiről ezúttal is tajvani források számoltak be elsőként, ismertetve a fontosabb pontokat. Ebből megtudhatjuk, hogy a csúcskategóriában egyetlen új változatra számíthatunk a közeljövőben, míg az igazi mozgás inkább a belépő szinten lesz, legalábbis ami a teljesen új példányokat illeti. Lássuk, mivel is készül a cég az elkövetkező három negyedévben.

Az év végén egy új Celeron sorozatot indítanak útjára, ez pedig Celeron E3000 lesz, amely a jelenleg is kapható Celeron E1000 chipeket váltja majd fel. A fontosabb jellemzők a következők: 45 nanométeres gyártástechnológia, 2,4 és 2,5 GHz-es órajel, 1 MB másodszintű gyorsítótár, 800 MHz-es FSB, 65 wattos jellemző fogyasztás, valamint a VT-x virtualizációs technológia támogatása. A két új példány az E3200 és E3300 típusjelzést kapja, érkezésük pedig még a harmadik negyedévben, vagyis ősszel várható.

A ranglétra legfelsőbb fokán, a Core i7 családon belül egyetlen új példány érkezésére számíthatunk, amely a negyedik negyedévben bukkan majd fel a piacon. Nem kispályás játékosról lesz szó, hiszen a Core i7 960 processzor 3,2 GHz-es órajellel érkezik - sajnos az egyéb technikai paraméterekről nem érkezett még információ. Azt azonban tudjuk, hogy az Atomok szegmensében is mozgás várható, itt ugyanis két újabb példány mutatkozik majd be, az ikermagos D510 az év végén, az egymagos D410 pedig 2010 elején.

Az Intel arra számít, hogy a belépő szintű processzorok terén az év végén 10 százalékra szorul majd vissza a jelenlegi Celeron E1000 sorozat, az új E3000 család ugyanennyit szerezhet meg, a Celeron 400 18 százalékot mondhat majd magáénak, az Atomok pedig együttesen 62 százalékkal uralják majd a szegmenst - legalábbis a cég saját kibocsátása tekintetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #19
    Bizony, ezt konkrétan Old Man írta. "Az ilyen embernek sohasem lesz gépe"

    Itt valamelyik cikkben el is lehet olvasni eredetiben.
  • Andrew01 #18
    A commenteket olvasva egy régi jó öreg pc-gurus cikk jutott eszembe, abból is a megvárom míg olcsóbb lesz bekezdés, csak itt a megvárom míg kijön a jobb termékre módosul.

    Íme:

    A megvárom-míg-olcsóbb-lesz vásárlónak soha a büdös életben nem lesz számítógépe. Az adott idõszakban megvárja, mikor lesz az összes alkatrész a legolcsóbb. Amikor ez az idõ bekövetkezik, akkor kerül éppen piacra a következõ generáció, aminek következtében a már kifutott, olcsóbb alkatrészeket már nem érdemes megvenni. És ez így megy éveken át, a megvárom-míg-olcsóbb-lesz vásárló végtelen ciklusba kerül, amelybõl nincs kiszállás...
  • szedRick #17
    Az i7 nagyon szép, meg jó meg előremutató innovatív csak egy baja van hogy az ár/érték aránya a lehető legrosszabb. A tulajdonságait földi halandó nem tudja kihasználni igy csak nagyon szűk rétegnek éri meg. Jó példa ez arra hogy hiába van egy cégnek a legjobb leggyorsabb nem jut vele előbbre, mert nem éri meg.
    Nem vagyok sem AMD sem Intel párti, mindig az ár/érték arányban gondolkozom és abban most az AMD torony magasan jobb. Szvsz ha ez igy megy tovább lassú víz partot mos elven (lásd: Ati) szépen lassan beéri az AMd az Intelt. Bár Intel mindig jobb szinten lesz nem tudja azt kamatoztatni az eladásokban és ez előnyt és időt jelent az Amd-nek. Legyen ez igy azt kívánom, mert azzal csak mi fogyasztók nyerhetünk az árverseny miatt és mindenkinek lesz egy jó procija! :)
  • BlackRose #16
    8 magos Xeon még nem létezik (kereskedelmi forgalomban). A 6 magos Xeon (Dunnington) a legtöbb maggal rendelkező Xeon de ez nem is Nehalem (Gainestown) hanem még a régi Penryn architectúra. A Beckton lesz az első 8 magos Xeon 2010 elején. Ami viszont a HT-t illeti minden Xeon esetében 2x vagyis 4 mag = 8 thread.
  • blackeagle #15
    Nekem az érdemi OS adott és a 4mag is ,de kevés szóval jöhet a többmagos.
  • nkmedve #14
    Mondjuk lehet a Gulftown se lesz 900-as, de legalább asztali:)
  • nkmedve #13
    Igen, Xeon-ból van, de nem 900-as i7-ből, abból viszont lesz 6magos hamarosan.
  • djw #12
    ugytunik 2010-ben a 7-esek eve lesz :)
  • V43 1105 #11
    Pl.. Windwos 7 ? :)
  • Inquisitor #10
    "Nem 8 magos, hanem 4. A HTT miatt 8 szálat kezel, mindenik i7-nél igy van."
    Volt a kezemben januárban 8 magos i7 Xeon és nem a HT miatt. A vicc az, hogy HT-t ha jól tudom nem 2 szálon hanem 4-en tudja.

    8 magos Xeon meg 6 magos Opteron ma már kereskedelmi forgalomban is van, és rövidesen lesz desktopban is.
    Szerintem jelenleg nem nagyon van értelme otthoni felhasználásra 4 magosnál "jobbatt" venni, kivétel azon ritka esetek amik kihasználhatják a plusz magokat, de zat meg nem otthoni felhasználásnak hívják már. Meg ugye XP-nek már a 4 magos is túl sok, tehát valami érdemi OS kell alá.