ELTE TáTK hírlevél

Világszerte egyre több az elektronikus rendőrállam

Egy amerikai internet-biztonsággal foglalkozó tanácsadó cég kutatása szerint napjainkra valósággá váltak azok az amerikai filmekben vizionált elektronikus rendőrállamok, amelyek az információstechnológia fejlettségének köszönhetően állandó megfigyelés alatt tartják állampolgáraikat. A felmérés szerint a kínai, orosz, fehérorosz, észak-koreai, brit és amerikai kormányok nem csak figyelnek, de rendszereznek, és szükség esetén felhasználnak bármilyen információt lakosaikról.

A Cryptohippie 52 ország helyzetét vizsgálva állított fel egy globális rangsort arról, hogy az egyes államokban mennyire kiterjedt és előrehaladott az elektronikus rendőrállam kialakítása. A felmérés elkészítéséhez a cég definiálta az elektronikus rendőrállam fogalmát is. Azokat az országokat sorolta ebbe a kategóriába, amelyek az elektronikus technológiákat az állampolgáraikra vonatkozó adatgyűjtésre és rendszerezésre használják, az így kapott információkat pedig adott esetben törvényszéki bizonyítékként használják fel ellenük. "Egy elektronikus rendőrállamban, minden térfigyelő kamera, minden elküldött e-mail, minden meglátogatott internetes oldal, minden elküldött üzenet, minden banki tranzakció, minden telefoncsörgés bűntetőjogi bizonyíték, amelyeket hosszú, hosszú időn keresztül őriznek kereshető adatbázisokban" - áll a kutatási összefoglalóban.

A rangsor elkészítéséhez a Cryptohippie munkatársai egy 17 elemből álló szempontrendszert határoztak meg, amelyeket államonként egy ötfokú skálán pontoztak. Ezek között szerepelt többek között, hogy az adott ország vezetése megköveteli-e, hogy az állampolgárok az állam által kibocsátott azonosító okiratokkal rendelkezzenek; elvárja-e az állam, hogy az internet-, vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatók előfizetőik adatait és forgalmát nyílvántartsák és visszamenőleg megőrizzék.

A jogi vonatkozásokat tekintve vizsgálták-e, hogy milyen, az államot sértő megjegyzések büntethetők, engedélyezett-e a titkosítás, jár-e az állampolgároknak bármilyen alkotmányos védelem, milyen törvényvégrehajtó kapacitással rendelkeznek az államok, és hogy a helyi hatósági szervek között milyen fokú az együttműködés. Szempont volt végül, hogy az ország rendelkezik-e olyan technológiai fejlettségi szinttel, amely lehetővé teszi a fenti adatok gyűjtését, megőrzését és kereshetőségét.

A pontozási rendszert követően négy kategóriába sorolták a vizsgált országokat. Azokat az országok kerültek a legfejlettebb elektronikus rendőrállamok közé, amelyek szempontonként átlagosan 3 vagy e fölötti pontszámot értek el. Erősen fejlett rendőrállamok közé kerültek, amelyek átlagosan 2,5 és 3 pont között teljesítettek. Fejlődő rendőrállamnak tekintették azokat, amelyek szempontonként 2 és 2,5 közötti pontszámot kaptak. Végül a 2 pont alatti országokat a rendőrállam kialakítása felé haladó államnak tekintették.

Az 52 ország által alkotott lista első helyezettje, vagyis a Cryptohippie kutatása szerint a világ legfejlettebb elektronikus rendőrállama Kínában működik. A második helyen Észak-Korea áll, őt követi Fehéroroszország és Oroszország. Ötödik helyre került az Egyesült Királyságot alkotó tagállamok közül Anglia és Wales, míg az Amerikai Egyesült Államok a hatodik helyen végzett. Pontszámaikat tekintve a legfejlettebb rendőrállamok közé került még Szingapúr és Izrael, valamint az európai országok közül Franciaország és Németország. A kutatók szerint erősen fejlett rendőrállam működik Írországban, Skóciában, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Ausztriában, Ukrajnában, Ausztráliában és Japánban is.

Magyarország a 27. helyen végzett a felmérés szerint, és ezzel a fejlődő rendőrállamok között kapott helyett. Ebben a kategóriába került többek között Kanada, Argentína, India, Olaszország, Spanyolország, Finnország és Svédország is. A listát Brazília, Mexikó, a Fülöp-szigetek és Románia zárja, amelyek a kutatás szerint már elindultak a hatékony elektronikus rendőrállam kialakításához vezető úton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #38
    "2. nem gátol semmilyen tevékenységemben"

    Amikor opcionális, akkor még nem, miután minden csecsemő kamerával a seggében születik, akkor meg már tökmindegy, úgyis meghalsz, ha ki mered venni.

    "3. és a leglényegesebb: ki tudom kapcsolni indoklás nélkül!!"

    A mobiltelefonodat ki tudod kapcsolni? Sokan úgy gondolják, hogy igen. Itt a baj.

    "Egy komolyan felszerelt rendszer, arc- és járás felismerő programokkal elemzett felvételekkel valóban visszatartó erejűek lehetnek bizonyos bűncselekményekkel és elkövetőkkel szemben."

    Először megteremtik a feltételeket, hogy egyre több bűnöző legyen, mi több bizonyos népcsoportok már eleve annak legyenek ítéve, utána pedig a hülye birka örül neki, hogy bekamerázzák akár az egész házát, mert "így megszűnik a bűnözés".
    Valóban, megszűnik a bűnözés. Az a bűnözés, amelyre a hatalom emberei manipulálják az embereket, aztán innentől a különböző társadalmi ingerek döntik el, hogy bűnöző, vagy törvénytisztelő állampolgár leszel-e. És azt sem hülyeség figyelembe venni, hogy a bűnözés, több millió rendőrnek, bírónak, ügyvédnek, börtönőrnek...stb ad munkát világszerte.

    Tehát tényleg, a kamerákat is csupa jó szándékból szerelik fel.
  • KillerBee #37
    Te nem tévedtél, max. abban, hogy kritika (és ellenőrzés) nélkül elfogadtad azt, amit feltehetőleg ő is csak máshonnan hallott.
  • szlovákiai hun #36
    Akkor tévedett ős is meg én is. De az továbbra is tényként kezelhető, hogy túl sok a gyanús közrejátszás az megtörtént események kialakulásához.
  • remark #35
    Engem sem az NWO érdekel alapvetően, ennél jóval ősibb kérdésekre keresem a választ...
  • KillerBee #34
    Húha, alaposan átvert a haverod, máskor azt se hidd el, amit kérdez. Először is, Brazília államformája nem királyság, hanem alkotmányos szövetségi köztársaság, a legutolsó királyt a 19. század végén mondatták le. Ezután a többi állításáról szerintem már nem is érdemes elmélkedni.
  • szlovákiai hun #33
    KillerBee, tegnap beszélgettünk a haverral és annak haverja a Londoni reptéren dolgozik, tudod mit mondott ezzel a mostani repülőgép balesettel kapcsolatban? Amit a média meg sem említett: Hogy Brazíliában ugye királyság van, és most került volna sor trónörökös választásra, és a gépen utazott az is aki megválasztotta volna az új trón örököst, és erről nem csámcsog a média, véletlen baleset, az is furcsa, hogy hirtelen meghaltak autóbalesetben azok is akik lekésték a gépet...
  • Lmntal #32
    Tudom, hogy e témában közhelynek számít, de szerintem MINDEN a használattól függ.

    Tőlem a seggem lukában is lehet kamera, ha:

    1. nem okoz egészség károsodást
    2. nem gátol semmilyen tevékenységemben
    3. és a leglényegesebb: ki tudom kapcsolni indoklás nélkül!!

    Tudom, hogy a cikk nem csak a térfigyelő kamerákról szól, de vegyük akárcsak a budapesti 7. kerületi példát: nagy túlzással szinte teljesen megszűnt a kamerák által figyelt területen az autólopás, vagy a tolvajlás, meg a "street-fighting". Azt nem vitatom, hogy ettől függetlenül a kapu alatt meg a hörpindében ugyanúgy megkéselhetnek, de talán előbb is fogják őket elkapni még ha ez engem akkorra már nem sokat vigasztal.

    Egy komolyan felszerelt rendszer, arc- és járás felismerő programokkal elemzett felvételekkel valóban visszatartó erejűek lehetnek bizonyos bűncselekményekkel és elkövetőkkel szemben. A baj nem a megfigyelő rendszerekkel van úgyhiszem, hanem mindig ugyan azzal: a mögötte ülő emberrel, akármilyen is az adatkezelési szabályozás.

    Ha valaki lát fantáziát, vagy bármilyen előnyt kovácsolási lehetőséget személyes információk elemzésében vagy kiadásában, az meg fogja tenni. A célok pedig gyorsan változnak és a szociológiai tanulmányból hipp-hopp lesz marketing terv is...
    Ha viszont minden be lenne kamerázva, chip-ezve stb. mérhetetlen feldolgozó kapacitás kéne hozzá, mármint főleg az értelmezés részében, meg sajnos van az idő tényező is... akkor már "biztonság" szempontjából remark álláspontjához vagyok közelebb, legyen az egy "mátrix": login név, password és punkbuster :)

    Csak nehogy a Sky-net öntudatra ébredjen közben...
  • KillerBee #31
    Hadd idézzek egy örökérvényű mondást: Attól, hogy üldözési mániám van, még lehet, hogy tényleg üldöznek.

    Én nem hiszek azokban az összeesküvés-elméletekben, amelyek szerint egy titkos társaság vagy hatalmi központ előre megfontolt és eltervezett lépésekkel világuralomra tör. A világ hatalmasai között épp elég érdekellentét van ahhoz, hogy ezt így ne tudják egyetértésben eltervezni, pláne kivitelezni. Ez áll a cionistákra is. Elég elnézni az izraeli belpolitkát ahhoz, hogy belássuk, illuzórikus lenne ennyire összehangolt lépéseket feltételezni róluk.

    Az előre eltervezettség és összehangoltság hiánya azonban nem jelenti azt, hogy nem létezik az efféle fejlődési (?) irány és törekvés. A történelem során ugyanis egyetlen társadalmi rend sem előre elkészített tervrajz alapján alakult ki, hanem sokkal inkább spontán. Ez még a szocializmusra is igaz, nagyon különbözött az ún. "tudományos szocializmus" ideáljától. Az esetlegesen kialakulófélben lévő NWO sem lesz kivétel, már ha lesz egyáltalán.

    Minden társadalmi rend törekedett a centralizációra, az egész történelem erről szól - még akkor is, ha elvétve voltak/vannak ellentétes irányú példák is. A jelenlegi történelmi helyzet annyiban egyedülálló, hogy a telekommunikáció és főképp az internet eredményeképp a polgárok sokkal könnyebben szerveződhetnek, mint eddig bármikor a történelem folyamán. Ez a kihívás váratlanul érte a politika hatalmasait és összefogásra ösztönzi őket. Külön pech, hogy a társadalmi szerveződést példátlanul megkönnyítő internet e szerveződés sikeres meggátlására (pl. a globális megfigyelések eddig soha nem volt mértékű kiterjesztése révén) éppúgy alkalmas.
  • Molnibalage #30
    NWO nem érdekel..
  • remark #29
    "Mindenki annyira szereti leírni, hogy 1984. Jelenleg bármilyen hírt és újságot visszakereshetsz és senki nem korlátozza a nethozzáférésedet és szólásszabadságodat alapvetően."

    Helyesen: jelenleg se korlátoz senki abban hogy megtegyem amit szabad, pl. hogy visszakeressem azokat a cikkeket melyeket még a megszületésük előtt jóváhagytak a "központban". Így gondolod?

    Egyébként meg nem értem hogy pontosan mit kifogásolsz. Mikor a világban két jelentős tendencia figyelhető meg egymás mellett, hogy egyrészt egyre kevesebb mindenbe van beleszólásod, másrészt egyre több mindenre terjed ki az egyre nagyobb mértékben központosított hatalom ellenőrzése, akkor te mit látsz hogy hova vezet ez, mi lehet ennek a folyamatnak a vége? Elgondolkodtál már ezen, vagy a kérdést elintézed annyival hogy eddig még mindig volt valahogy, eddig még mindig valaki tett azért hogy neked jó legyen, ezért ez így lesz a jövőben is. Még ha gondok is vannak, majd jön valaki és megoldja a problémákat azért hogy neked jó életed lehessen.

    Én azt várom hogy ennek a folyamatnak az lesz a vége hogy az ember felépíti a mátrix első verzióját. Nem feltétlenül olyat amilyet a filmben is láttunk, és nem holnap, nem is holnap után. De az ide vezető irány szerintem nyilvánvaló. Kezdetben még opcionális lesz, divatossá válik és sokan választják a mátrix biztonságát, kiszámíthatóságát, kényelmét (ismerős szempontok? a mai világunkat is ezen igények mentén építettük fel). Aztán a kint maradtak közül a mátrixba "zárják" a kezelhetetlennek bizonyuló polgárokat. Majd egy idő után nem is lesz opcionális, mert a "rendszer védelme" érdekében célszerűbbnek tartják majd ha mindenki csak "belül létezik". Hiszen a robotika fejlődésével lehetővé válik hogy a rendszer üzemeltetése, karbantartása, fejlesztése megvalósulhasson úgy, hogy ezeket a munkákat belülről irányítják. A szoftver fejlesztése meg ugye nyilvánvaló hogy megvalósulhat a rendszeren belülről is.
    Ebből a sztoriból lehetne egy jó kis sci-fi-t írni...

    Bizonyos értelemben ami ma körülvesz minket is egy mátrix, ahogy nem a saját érzékszerveinkkel érzékelünk, nem a saját agyukkal gondolkodunk, és nem a saját testükkel cselekszünk. Mert az ember semminek nem jár maga utána, semmit nem gondol maga végig, és semmit se csinál meg a maga két kezével.