• Lmntal
    #32
    Tudom, hogy e témában közhelynek számít, de szerintem MINDEN a használattól függ.

    Tőlem a seggem lukában is lehet kamera, ha:

    1. nem okoz egészség károsodást
    2. nem gátol semmilyen tevékenységemben
    3. és a leglényegesebb: ki tudom kapcsolni indoklás nélkül!!

    Tudom, hogy a cikk nem csak a térfigyelő kamerákról szól, de vegyük akárcsak a budapesti 7. kerületi példát: nagy túlzással szinte teljesen megszűnt a kamerák által figyelt területen az autólopás, vagy a tolvajlás, meg a "street-fighting". Azt nem vitatom, hogy ettől függetlenül a kapu alatt meg a hörpindében ugyanúgy megkéselhetnek, de talán előbb is fogják őket elkapni még ha ez engem akkorra már nem sokat vigasztal.

    Egy komolyan felszerelt rendszer, arc- és járás felismerő programokkal elemzett felvételekkel valóban visszatartó erejűek lehetnek bizonyos bűncselekményekkel és elkövetőkkel szemben. A baj nem a megfigyelő rendszerekkel van úgyhiszem, hanem mindig ugyan azzal: a mögötte ülő emberrel, akármilyen is az adatkezelési szabályozás.

    Ha valaki lát fantáziát, vagy bármilyen előnyt kovácsolási lehetőséget személyes információk elemzésében vagy kiadásában, az meg fogja tenni. A célok pedig gyorsan változnak és a szociológiai tanulmányból hipp-hopp lesz marketing terv is...
    Ha viszont minden be lenne kamerázva, chip-ezve stb. mérhetetlen feldolgozó kapacitás kéne hozzá, mármint főleg az értelmezés részében, meg sajnos van az idő tényező is... akkor már "biztonság" szempontjából remark álláspontjához vagyok közelebb, legyen az egy "mátrix": login név, password és punkbuster :)

    Csak nehogy a Sky-net öntudatra ébredjen közben...