Berta Sándor

Több tízezer kamerát szerelnek fel Franciaország-szerte

20 000-ről 60 000-re növelné a francia közterületeken lévő térfigyelő készülékek számát a francia kormány.

Az elképzelésről Michele Alliot-Marie belügyminiszter beszélt a France Soir nevű lapnak. A technikai felszerelések beszerzése mellett országszerte 4000 rendőrt vezényelnének a problémás városrészekbe. Az új 5 éves program a becslések alapján 555 millió euróba kerül majd és jelentősen emelheti a francia belbiztonsági szintet. A cél az, hogy a francia rendőrség mind technikailag, mind pedig tudományosan profitáljon a fejlesztésekből, valamint hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt kapjon a közbiztonságban a videokamerás megfigyelés, ellenőrzés.

Alliot-Marie elmondta, hogy hamarosan elkezdik megvalósítani a program első szakaszát, amely a térfigyelő berendezések számának drasztikus megemelését vonja maga után. A belügyminiszter szerint egy idén január 22-én elfogadott és aláírt kormányhatározat jelentős mértékben megkönnyíti és leegyszerűsíti a kamerák felszerelési folyamatát. 2011 végéig Unités territoriales de quartier (Uteq) nevű különleges egységeket, összesen 4000 rendőrt vezényelnek a szociálisan legrosszabb helyzetben lévő kerületekbe, hogy így próbálják meg elejét vetni az erőszakhullámok kiújulásának.

A belügyminiszter szeretné azt is elérni, hogy a rendőrség szintén használhassa közbiztonsági megfigyelési célokra a magán cégek, a mozik, mecsetek és más intézmények videokamerás rendszereit. A francia kormány annak ellenére ragaszkodik a programhoz, hogy 6,3 százalékkal csökkent a nyílt utcán elkövetett bűncselekmények száma. A francia belügyminisztérium adatai alapján viszont 15 százalékkal nőtt a fegyveres rablások száma. Franciaországban az erőszakos bűncselekmények 70 százalékában nők az áldozatok.

Michele Alliot-Marie 2007 nyarán már bejelentette a videokamerák számának növelését, akkor azonban nem a közbiztonság javításával, hanem a terrorizmus jelentette kockázatokkal indokolta a lépést. A politikus akkor elengedhetetlenül szükségesnek nevezte a készülékek beszerzését és alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Emmegki #7
    Nem lenne olcsóbb deportálni őket? Amelyik nem bír magával mehet vissza Marokkóba.
  • qwas #6
    Jaja. A havernak van raktaron egy valag kameraja amin nem tudott tuladni. Segitsuk ki egy kicsit. Allami megrendeles tripla aron. Vagy meg jobb ha bereljuk tole oket.
  • bakagaijin #5
    De az amerikaiakat is megkérdezhetik :). A válasz ugyanaz. De persze elképzelhető, hogy valakinek sok ilyen kütyü van raktáron, és valahogy el kell adni.
  • bakagaijin #4
    Talán megkérdezhetnék az angolokat, hogy ott bejött-e ez a módszer. A válasz nem olyan rég volt az sg-n: nem.
  • torreadorz #3
    Nem cigányok, de hasonló viselkedésü népcsoport
  • magyarvok #2
    "összesen 4000 rendőrt vezényelnek a szociálisan legrosszabb helyzetben lévő kerületekbe, hogy így próbálják meg elejét vetni az erőszakhullámok kiújulásának."

    Ott is baj van a cigókkal?
  • Tetsuo #1
    Ez a ribanc Michele barmi aron be akarja kamerazni Franciat, vki leszolt h mi a kovetkezo lepes..