Hunter

Virágokat a Holdra

Virágokat termesztene a Holdon egy cég. A biológiai életfenntartó rendszerek fejlesztésével foglalkozó Paragon Space Development eszközei már bizonyítottak a MIR űrállomáson, az ISS-en és az űrsikló küldetésekben.

A Paragon bejelentése szerint egy üvegházat juttatna el a Holdra a 30 millió dolláros összdíjazású Google Hold X-díj versenysorozat egyik nevezője, az Odyssey Moon által tervezett leszállóegység fedélzetén. Az üvegház gyorsan fejlődő mustármagoknak ad otthont a holdfelszínen, abban a reményben, hogy virágzó növényt termelhetnek, egyben egy olyan jelképes felvételt készíthetnek, mint az Apollo küldetések emlékezetes képei, például a Föld-keltéről a Hold felszíne felett.

"Egy inspirációt adó képet szeretnénk" - mondta Taber MacCallum, a Paragon elnöke. A cég várakozása szerint egy holdfelszínen növekedő virág képe újabb lökést ad az űrrepülés iránti lelkesedésnek, ugyanakkor remélik, hogy üvegházuk lesz az első lépés egy fenntartható közeg kialakításában a Holdon. "Először felküldjük a mustárt, utána jöhetnek a hot dogok" - tréfálkozott az Odyssey Moon alapítója, Bob Richards. "Reméljük ez lesz a holdi élettér kialakításához szükséges üvegházak előfutára."


A Paragon célkitűzéseinek teljesítése egyáltalán nem ígérkezik egyszerűnek, különösen hogy a fotók kedvéért az üvegháznak bizonyos mértékig átlátszónak kell lennie. A prototípus egy 9 centiméter átmérőjű, 30 centi magas fémmel megerősített üvegkupola, ami nagyjából hat növény ellátására képes. A külcsínt azonban még jócskán módosítani kell, hogy védelmet nyújtson a sugárzás és a Hold felszínét jellemző hőmérsékleti szélsőségekkel szemben; utóbbi -170 Celsius foktól 100 fok feletti értékekig terjedhet.

A 14 napon át tartó holdi éjszaka hidegének elkerülésére a csapat a mustárcsalád egy gyorsan növő tagját akarja felküldeni. A mustár cserje egyetlen holdi nap - két földi hét alatt képes magból virágzó növénnyé fejlődni. Ezen túl több részlet is kidolgozásra vár. Jelenleg az sem tisztázott, hogyan ültessék el a magokat, mivel a hagyományos föld könnyen összerázódik, ezért valami tapadósabb táptalajra lesz szükség, mint a tengeri algákból álló zselés agar. Az időzítés is rendkívül fontos: ha a magokat a kilövőálláson helyezik el az agar táptalajban, akkor a növény már a Holdra éréskor virágba borulhat, magyarázta MacCallum, ezért a csapatnak ki kell találnia valamilyen módszert, hogy csak a leszállás után kezdődjön meg a magok táplálása.


Az üvegház kilövésének időpontja sem ismert. Ahhoz, hogy az Odyssey Moon elnyerje a Google által szponzorált díjat, elsőként kell leszállnia egy robotszondával a Holdra, ahol egyrészt 500 métert kell megtennie a felszínen, másrészt képeket kell visszasugároznia a Földre, mindezt 2014-el bezáróan. Az Odyssey Mons tervei szerint 2011. végén indítanák útnak leszálló egységüket és holdjárójukat, hogy elnyerjék a 20 millió dolláros első díjat, ami 2013-ban 15 millióra csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tekken5 #46
    Vigyázzatok, mert a növényekből... GYILKOS NÖVÉNYEK mutálodnak az űrben! :D

  • Epikurosz #45
    Hát ez, komolyan mondom, gyomorforgató.
    Vasrúddal agyonütnek egy 90 éves embert, és ezért
    a bíróság kiszab 15 és 12 év fegyházat, amely büntetések ugye csökkenthetők. Én a bírókat ítélném kötél általi halálra.
  • dilofekete #44
    Jó majd még okulok, elnézést.
    Amúgy meg bodog napot ma nekem! Bolondok napja van és jövőhéten meg Zöld csütörtök.
    hurázades
  • mrzool #43
    Te berúgtál, vagy mi van? Ha érdemi választ vársz, akkor fogalmazd meg normális, érthető magyarsággal, megfelelő helyesírással és nem utolsó sorban tagolva a mondanivalód. Ez amit idedobtál, ez egy nulla.
  • dilofekete #42
    Az hogy létezik ilyen jelenség, nem azt jelenti, hogy nem létezik az a föld. Ilyen alapon akkor nem is létezik a föld és a mátrixban élünk és mi sem létezünk, akkor meg minek menekülni.
    Akkor se hagynánk el a naprendszereket, mert hőt biztosít vagy energiát. A semmiből nem lehet élni. Sem embernek, sem gépnek.
    Másrészről, meg minek agódni a meteor miatt, ha ugyan olyan szemétnek számít, mint a tejes zacskó. Ugyan úgy nem foglalkoznának vele. Maximum a gazdaságnak ártana és még ebből is biznist csinálnának, mert ez is szemét és az jó, ha hagyák, hogy legyen.
    Én meg inkább azért aggódnék jobban, ahogyan itt eggyesek, hegy nehogy a terroristák, nyírjanak ki minket vagy hogy ne robbantsák fel az egész földet.
    Ez nagyobb veszéj, a természettől való elszakadás, minthogy meteoroktól parázzak, ha szétlövik is rámzuhan pont és akkor is meghalok, de vajon melyiket az eggyszerűbb megelőzni és meiket támogatják. Mindkettőt csak az eggyiket lelövik a másikat kiírtják. Nem fejlődünk mi semmit csak rombolunk.
    Nézd a jó oldalát. Előrejelzik, hogy jön egyy bolygó látogatóba a földre és előtte, jól betéptek és flasheltek, hogy ilyen szépet még életemben nem láttam és én leszek shongoku és kosarazni fogok vele...
    Akkor se változna meg a hejzet, ha van eggy nagy hajó az űrben, mert te a földön vagy és ugyan úgy meghalsz és szenvedtél az egész életedben, mert olyanra kellett a pénz amit még látni sem fogsz az életben soha. Majd után körberepkedheted és szemügyre veheted, meg a földet is. Melyik tetszene jobban?
    Ami szebb az a jobb és arra kell vigyázni és költeni. Az hogy valamire vigyázni kell az ingyen van, ha meg elromlik, mert nem érdekelt akkor, meg költhetsz fölöslegesen. PErsze a föld az eggy élő dolog lehet, már a számunkra, mert akkor is költeni kell rá, Minimális összegeket, hogy megmaradjon, mert mi ilyenek vagyunk cak nem csomagolásban születünk, mert még azt is hátrahadjuk. Tulajdonképpen a születés után már nem kell foglalkozni anyucival, ha így gondolom, mégis kapott segéjt, mert foglalkozunk eggymással, de ez az életbenmaradási tendencia is csökken, már mindenhol a földön. Álltalában, de kihat mindenre, Idővel. Ezért érezhető a fejlődés fontossága, de tulajdonképpen, teljesen érdemtelen, mert a technika rohattúl drága. Ha nem így lenne, nem létezne fekete piac meg torrent... Az adó az más, az a földnek kell, de ne keljen azért fizetnem, hogy élhessek. Ez ha minimális lenne még elfogadható lenne, de most jelenleg hol is tartunk? kb a fele fizetésünk rámegy a témára. Nem a rossz inteligencia miatt kéne kilőnünk magunkat az űrbe, hanem mert ugyan olyan jó mint a föld, de ha kilépünk eggy ilyen környezetből akkor bizonyíték a hátrahagyott dolog arra, hogy ott is ugyan azt hagynánk magunk után. Csak azt kevesebb eséjel élnénk túl. Ezért állítom azt, hogy mit keresünk a földön kívül amikor itt van eggy biztonságos hejünk és közel távolban nincsen másik ilyen. Én ha kapnék eggy olyan bélyeget amiből az az eggyetlen létezik akkor úgy vigyáznék rá, hogy aki csak megközelíti, leteríteném a földre és megkötözném és csak a kapun kívül engedném el és eggy ideig nem engedném be, mert annyi adrelalint termeltem, hogy elég eggy hétre. Ennek az értéke többet ér, minthogy tudom, hogy van eggy ilyen bélyege valakinek. Max 5 másodpercig érdekelne. Most ennyi a különbég a föld és eggy brutál nagy úrhajó között. Amit meg eggy bolygó simán magához vonzana, mert annyira tehetetlen. Ergó tök értelmetlen ennyi pénzt áldozni az egészre, pontosabban a luxussal foglalkozni előbb és nem az alapokkal. Ez meg nem emberi hanem zsugori.
  • mrzool #41
    Hogyan nevelsz át 7 milliárd embert, akiknek nem kis hányada annyira elutasít más gondolkodásmódot, hogy ölni és háborúkat lenne képes vívni?

    Mit csinálsz a csodaszép Földeddel, amikor becsap a meteor?
  • dilofekete #40
    Szerintem meg azt kéne belenevelni a gyerekekbe, hogy minden áron védjék meg a földet.
    Nem lenne egyszerűbb, mint mindent erre költeni és ember életeket áldozni ez által az egész projectre?
  • droidka #39
    Tehát azt értsd meg, hogy az űrtechnikára költött milliárdok (jó esetben) vissza fogják kamatostul hozni a hasznot. Az embereket meg (elsősorban) nem a drága presztízsküldetéssekkel kéne talán meggyőzni, hanem a megfelelő felvilágosítással, tájékoztatással az űrkutatás fontosságáról. Már gyerekként belé kéne nevelni mindenkibe az iskolákban és nem (csak)a médián keresztül, hanem elsősorban onnan...
  • droidka #38
    És a hosszútávú űrutazás még az orvostudomány (pl.hibernáció, karantén- bioszkennerek, stb.), a számítástechnika, stb. fejlődését is maga után vonná azokat is megdobná ezerrel, nem csak a háború fejleszti igazán a technikát!!!
  • Epikurosz #37
    Különben egyetértek AZZAL, hogy az ilyen presztizsküldetéseknek nincs semmi értelmük.

    Hamár.