MTI

A nagy fehér cápa őse harapta a legnagyobbat

A nagy fehér cápa másfél millió éve kihalt őse minden idők legveszélyesebb ragadozója; harapása a Tyrannosaurus rexénél is hatszor erősebb volt.

A Carcharodon megalodon 10,2 - 18,2 tonnás erővel harapott, vagyis ekkora súly nehezedett minden egyes négyzetcentiméterre, amelyet az óriási hal körbefogott állkapcsával. Az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az élő fajok közül a maga 1,8 tonnás harapási erejével a nagy fehér cápa a legerősebb a világon. Összehasonlításképpen: egy tigris állkapcsának ereje 560 kilogramm, az emberé pedig legfeljebb 80 kilogramm.

A cápaállkapocs erejét az épület- és autótervezésnél használt számítógépes anyagvizsgálati módszerrel számolták ki. Egy 2,4 méteres példány koponyájáról készült komputertomográf-felvételek alapján háromdimenziós modellt állítottak elő, amellyel virtuális törésteszteket hajtottak végre. "Ezt a fenevadat a természet a szükségesnél is nagyobb erővel áldotta meg ahhoz, hogy elejtse és felfalja áldozatait" - mondta Steve Wroe kutatásvezető. "A harapási erőt ráadásul még a kivételesen éles fogakból álló cikkcakkos fogsor is fokozza, amellyel viszonylag csekély erőfeszítéssel is át lehet szakítani akár a vastag bőrt és az alatta meghúzódó zsírszövetet és az izmokat is."

A Journal of Zoology című amerikai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatócsoport ugyanezt az eljárást alkalmazta a másfél millió éve kihalt Carcharodon megalodon maradványaival. A nagy fehér cápa őseként számontartott ragadozó kifejlett példányai 16 méter hosszúak lehettek, súlyuk pedig elérhette a száz tonnát.

A megalodon így harmincszor nagyobb lehetett a leszármazottnál, a vizsgálat pedig kimutatta, hogy harapási ereje legkevesebb 10,2 tonna volt, és elérhette akár a 18,2 tonnát is. Az őscápa ezzel a történelem legerősebb harapású teremtménye. Hatszorosan felűlmúlta a Tyrannosaurus rexet, és előszeretettel vadászott a nála nagyságrendekkel nagyobb bálnákra is. Először az uszonyukat és a farkukat harapta le, hogy ne tudjanak elmenekülni, és aztán kedvére fogyasztott a zsákmányból - áll a tanulmányban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • assdf #50
  Mert a nagy megalodon kajagyártó cég úgy gondolta hogy már nem éri meg neki a legújabb akciós "nagy megalodon" konzerv sem, ezért megszüntette a gyártását és áttért a "kis kékcápa" konzervre. Igy a megalodon kihalt :)
 • L3zl13 #49
  A leedsichthys az újabb elméletek szerint csak kb fele vagy harmad olyan hosszú volt, mint a képen...
  Egyébként látványos.
 • bika #48
  ettöl nem kellet volna félni hogy leharapja a lábad ez egybe bekapott volna deszertnek :)
 • L3zl13 #47
  http://en.wikipedia.org/wiki/Megalodon#Extinction_hypothesis
 • ddt500 #46
  De mi a francért halt ki??
 • szasz85 #45
  szeretem hogy az sg cenzúrázza a hozzászólásokat ;)
 • Ironka #44
  A megalodon kb. 18-1.5 millió évvel ezelőtt élt, bőven a dínók után (65 millió éve haltak ki ugye), ekkor már rég voltak cetek. (Az első modern cetek 25 millió éve jelentek meg, de már előtte is éltek ősibb formák pl a Basilosaurus majd 40 millió éve)
 • Ironka #43
  Ja és soha nem voltak 100 tonnásak, 40 tonnát nyomtak a legnagyobbak.

  És azért ma is élnek óriásragadozók. Sőt, valószínűleg minden idők legnagyobb ragadozója az ámbrás cet, a XIX. században még 25-30 méteres 130-140 tonnás bikák is éltek, amíg a vadászat miatt le nem csökkent az átlagméretük. (A legnagyobb hímeket lőtték ki a cetolaj miatt.)

  "In a Nantucket museum there is a jawbone of a sperm whale which is 5.5 m (18 ft). The jawbone makes up to 20%-25% of the sperm whale's overall body length. Thus this whale might have been at most 28 m (90 ft) long, a mass of around 133 metric tons (150 short tons)."
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sperm_whale#Description

  szal lehet elkapták volna a meget :)
 • Loverman #42
  szvsz a ma élő bálnák akkor még sehol sem voltak.. ők ugye emlősök és az emlősök akkor még eléggé fejletlenek voltak. a diínók után még jó sok időnek el kellett telnie hogy a delfinek és bálnák ősei kifejlődjenek, aztán bemenjenek a vízbe és ott kifejlődjenek a ma élő fajok.
 • Alfa Of NS #41
  Szóvla a link helyesen:

  Régi viiz élőlények összehasonlító képe