Gyurkity Péter

6 millió dollárból gazdálkodhat a Wikipedia

A népszerű internetes lexikon üzemeltetői több mint 100 ezer adakozó segítségével összegyűjtötték az újabb egy évre elegendő összeget - a Wikipedia fenntartása évente 6 millió dollárba kerül.

A meglehetősen kicsinyke, alig 23 főt foglalkoztató alapítvány büszkén jelentette be, hogy az utolsó pillanatban mégis sikerült összeszedni az újabb egy évre elegendő pénzt, annak ellenére, hogy december közepén még egészen mást mutatott az adományok végösszege. Ezzel sikerült bebiztosítani az anyagi függetlenséget, egy évig ismét teljes nyugalomban folytathatja működését a portál.

A 6 millió dolláros kerettől néhány hete még igencsak messze álltak, ám Jimmy Wales nyílt levélben fordult a felhasználókhoz, amelyben igyekezett megmagyarázni, hogy a Wikipedia miben is különbözik a többi, Top50-be tartozó weboldaltól. Az alapítvány kicsinyke mérete, a fizetett alkalmazottak alacsony száma, valamint az oldal népszerűsége és széleskörű használata mind szerepet játszanak abban, hogy ilyen módon kell szert tenniük a további működéshez szükséges anyagi háttérre - a több mint 150 ezer önkéntes által eddig 265 nyelven közölt nagyjából 11 millió cikk önmagában nem elég ehhez.

A levél nagy sikert hozott, az utolsó pillanatban ugyanis mintegy 50 ezer újabb adományozó jelezte részvételi szándékát, ezzel pedig sikerült bepótolni a hiányzó 2 millió dollárt. Wales ezúttal köszönőlevélben nyilvánította ki háláját, kiemelve, hogy az adományozók segítenek fenntartani az alapítók álmát, vagyis egy olyan enciklopédia kialakítását, amely a bolygón mindenki számára elérhetővé teszi az emberiség teljes tudástárát. Az érdeklődők számára részletes magyarázattal is szolgálnak, ebben pedig lebontják a jelen évre szánt költségvetést - ebben a fenntartási költségek, a nyílt projektek támogatása, valamint a közösség és az önkéntesek rétegének további bővítése kap kiemelt helyet.

Bár a kitűzött célt sikerült elérni, a további adományokat sem utasítják el, az opció mindvégig elérhető a Wikimedia Alapítvány oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HeavyDee #40
    Tegyük fel tele nyomnák reklámmal az oldalt. Gondoljátok 6m $-nál kevesebbet kérnének a hirdetőktől (havonta!!!) egy ilyen volumenű oldalon való hirdetésért? És akkor még csak be se kellene számolniuk róla, hogy mennyiből gazdálkodnak, s mire költik. Ha íg lenne, akkor ezt a pénzt a hirdetők vajon miből fedeznék? Nyilván azokból az árbevételekből, ami a termékeik után jár nekik vagyis végső soron a mi pénzünkből és ugye ez nem lenne kevesebb mint 6m $... Ezek után elgondolkodtató, hogy vagy ennyire segg hülyék lennének(25 ember már csak nem), hogy csak 6 millával beérnék, ahelyett hogy bármikor szert tehetnének az előbb utalt nagy pénzekre egy csöppnyi reklámmal, amit még talán a felhasználók is elnéznének. Vagy pedig tényleg becsületesek és a 6 m $ a legalsó határ, amivel biztonságosan fenn tudják tartani ezt az egyébként fantasztikus találmányt, a wikipediát.
  • xizor #39
    savior olvasd már el a linkelt hírt és utána okoskodj, a tételes elszámolás után.
  • Emmegki #38
    Nem, te vagy az. Általános műveltségre nincs szükséged, fikázni vizont mindent tudsz. Elmagyarázom, hátha megérted.

    A wikipédia pontosan arra alapszik, hogy ingyenes.
    Ingyen írják, ingyen olvassák. És nincs rajta reklám.
    Ha valahol pénz kerülne a dologba megbukna, mert onnantól nem fognának össze a szerkesztők, oda lenne a semlegessége, stb.

    Viszont valamennyi pénz mégiscsak kell működésre, ezt adományokból gyűjtik. 6 millió dollár egy reális összeg működési költségnek.

    Akárki összekapar ennyit mellényzsebből a nagy webes cégek közül. 2006-ban a youtube-t 1,65 MILLIÁRD dollárért vette meg a google. Szerinted ha meg akarnának gazdagodni a wp-ből potom 6 milliót nyúlnának le?
  • savior #37
    akkor meg trogerebb is mint az en tervezett boltom
  • passatgt #36
    wikipedia nem ad el semmit
  • WoodrowWilson #35
    Egyrészt nem kényszerít rá senki, hogy feltöltsd a videóidat/képeidet/whatever, másrészt inkább örülhetnél neki, hogy van egy olyan hely, ahol ezt ingyen megteheted.
    A boltos példád meg eléggé sántít, ugyanis az ingyen szolgáltatott tartalmat ingyen is teszik elérhetővé, csak a működés költségeit kell vhogy előteremteni, szóval inkább egy segélyszervezethez lehetne hasonlítani.
  • savior #34
    van egyebkent sok ilyen jellegu dolog. pl ott a seti es tarsai, akik ingyen hasznaljak sok szazezer ember szamitogepet. a webtarhelyet kinalo oldalak, a videomegosztok, a blogokat tarolo oldalak. mind-mind csak az alapfelteteleket teremtik meg es a tenyleges erteket a soktizezer felhasznalo kesziti el teljesen ingyen a tulajdonosuk pedig gazdagszik. persze mondhatjatok, hogy nincs ezzel semmi baj. node ennyi erovel elmehetnetek ingyen nike labdakat varrni, vagy ingyen dolgozni a pepsi gyar egyik futoszalagja melle.
  • savior #33
    szokott lenni eleg sok jo otletem, mint ahogy masoknak is. csak az enyemre nem kivancsi senki.
    most a wikipedia mintajara egy olyan bolton gondolkodom, amibe nem veszek termekeket. lesz 2 ajto. az egyik ajton az emberek hozhatjak be ingyen az elelmiszereiket, amiket majd en eladok. a masik ajton pedig johetnek a vasarlok. kell 1 biztonsagi or, 1 takarito, 1 raktaros es 1 penztaros. igy csak az uzlethelyiseget kell berelnem, es minden eladhato termeket ingyen tudok beszerezni. mukodnie kell, hiszen a wikipedia is mukodik
  • savior #32
    a mamutcegek szamara te vagy a fogyasztotarsadalom netovabbja. azt kivanjak: barcsak minden ember olyan kis naiv lenne, mint emmegki
  • savior #31
    mutass egy ertelmes egyetemistat es majd utana tovabb olvasom a tanulatlansagrol megfogalmazott okossagod