40
 • HeavyDee
  #40
  Tegyük fel tele nyomnák reklámmal az oldalt. Gondoljátok 6m $-nál kevesebbet kérnének a hirdetőktől (havonta!!!) egy ilyen volumenű oldalon való hirdetésért? És akkor még csak be se kellene számolniuk róla, hogy mennyiből gazdálkodnak, s mire költik. Ha íg lenne, akkor ezt a pénzt a hirdetők vajon miből fedeznék? Nyilván azokból az árbevételekből, ami a termékeik után jár nekik vagyis végső soron a mi pénzünkből és ugye ez nem lenne kevesebb mint 6m $... Ezek után elgondolkodtató, hogy vagy ennyire segg hülyék lennének(25 ember már csak nem), hogy csak 6 millával beérnék, ahelyett hogy bármikor szert tehetnének az előbb utalt nagy pénzekre egy csöppnyi reklámmal, amit még talán a felhasználók is elnéznének. Vagy pedig tényleg becsületesek és a 6 m $ a legalsó határ, amivel biztonságosan fenn tudják tartani ezt az egyébként fantasztikus találmányt, a wikipediát.
 • xizor
  #39
  savior olvasd már el a linkelt hírt és utána okoskodj, a tételes elszámolás után.
 • Emmegki
  #38
  Nem, te vagy az. Általános műveltségre nincs szükséged, fikázni vizont mindent tudsz. Elmagyarázom, hátha megérted.

  A wikipédia pontosan arra alapszik, hogy ingyenes.
  Ingyen írják, ingyen olvassák. És nincs rajta reklám.
  Ha valahol pénz kerülne a dologba megbukna, mert onnantól nem fognának össze a szerkesztők, oda lenne a semlegessége, stb.

  Viszont valamennyi pénz mégiscsak kell működésre, ezt adományokból gyűjtik. 6 millió dollár egy reális összeg működési költségnek.

  Akárki összekapar ennyit mellényzsebből a nagy webes cégek közül. 2006-ban a youtube-t 1,65 MILLIÁRD dollárért vette meg a google. Szerinted ha meg akarnának gazdagodni a wp-ből potom 6 milliót nyúlnának le?
 • savior
  #37
  akkor meg trogerebb is mint az en tervezett boltom
 • passatgt
  #36
  wikipedia nem ad el semmit
 • WoodrowWilson
  #35
  Egyrészt nem kényszerít rá senki, hogy feltöltsd a videóidat/képeidet/whatever, másrészt inkább örülhetnél neki, hogy van egy olyan hely, ahol ezt ingyen megteheted.
  A boltos példád meg eléggé sántít, ugyanis az ingyen szolgáltatott tartalmat ingyen is teszik elérhetővé, csak a működés költségeit kell vhogy előteremteni, szóval inkább egy segélyszervezethez lehetne hasonlítani.
 • savior
  #34
  van egyebkent sok ilyen jellegu dolog. pl ott a seti es tarsai, akik ingyen hasznaljak sok szazezer ember szamitogepet. a webtarhelyet kinalo oldalak, a videomegosztok, a blogokat tarolo oldalak. mind-mind csak az alapfelteteleket teremtik meg es a tenyleges erteket a soktizezer felhasznalo kesziti el teljesen ingyen a tulajdonosuk pedig gazdagszik. persze mondhatjatok, hogy nincs ezzel semmi baj. node ennyi erovel elmehetnetek ingyen nike labdakat varrni, vagy ingyen dolgozni a pepsi gyar egyik futoszalagja melle.
 • savior
  #33
  szokott lenni eleg sok jo otletem, mint ahogy masoknak is. csak az enyemre nem kivancsi senki.
  most a wikipedia mintajara egy olyan bolton gondolkodom, amibe nem veszek termekeket. lesz 2 ajto. az egyik ajton az emberek hozhatjak be ingyen az elelmiszereiket, amiket majd en eladok. a masik ajton pedig johetnek a vasarlok. kell 1 biztonsagi or, 1 takarito, 1 raktaros es 1 penztaros. igy csak az uzlethelyiseget kell berelnem, es minden eladhato termeket ingyen tudok beszerezni. mukodnie kell, hiszen a wikipedia is mukodik
 • savior
  #32
  a mamutcegek szamara te vagy a fogyasztotarsadalom netovabbja. azt kivanjak: barcsak minden ember olyan kis naiv lenne, mint emmegki
 • savior
  #31
  mutass egy ertelmes egyetemistat es majd utana tovabb olvasom a tanulatlansagrol megfogalmazott okossagod
 • Kandurex
  #30
  Akkor is sok az a 6 millió dollár 1 évre, itt van valami sunyiság az biztos...akárhogy szorzom - osztom - elveszem, egyszerűen túl sok pénz ez még nyugati viszonylatban is
 • Emmegki
  #29
  Hülye vagy fiam és még büszke is rá. Ez nem XYZ vérpistike n+1 pornótorrent-oldala, a wikipédiának ILYEN szerverparkja és igenis kemény dollármilliókba kerül az üzemeltetése.
 • Emmegki
  #28


  A sok fikagép csak írja a [email protected]ágait de kétlem hogy ismernék a WP-t.
 • Gaszton
  #27
  savior te egy akkora segg hülye fasz vagy hogy az csoda, gondolom a tanuláshoz nem sok közöd van, ja meg persze szarért húgyért lehet szervert bérelni ami elég 40millió ember kiszolgálására havonta, inkább örülni kéne, hogy van egy ilyen oldal, ahol rengeteg információ fent van, belső linkekkel, nagyon hasznos ha mondjuk nem értek vmit tanulás közben és pont nem tudtam megvenni hozzá a 10ezer forintos könyvet, bár szerintem ezt ti nem tudjátok értékelni, mivel a hsz-eitek alapján ti mind idióta tanulatlan parasztok vagytok, akiknek még életükbe nem volt rá szükségük, hogy használják a wikit.

 • falconmaster
  #26
  Mi az hogy a cikkírókon gazdagodnak meg?! Na de most komolyan, még ha "meg is gazdagodnak" rajtuk (és biztos vagyok benne hogy nem kenyéren meg vízen élnek) - senki sem tart az emberek fejéhez pisztolyt hogy "most cikket írsz a wikipédiába, vagy meghalsz!". Ezek az emberek önként próbálják az emberiség tudását valahogy eljuttatni a szélesebb tömegekhez -- ingyen. Nem könyvekben, amikért fizetni kell, vagy kurzusokon. Hozzáférhetővé tesznek valamit, hogy az mindenki másé is legyen. Mondhatni önzetlenül -- bár nem tudhatom kit mi vezérel (nem, nem vagyok cikkíró).

  A másik meg hogy "rakjanak ki reklámot, majd azzal függetlenek lesznek". Ez egyrészt röhejes (mármint a független rész), másrészt ha nem jött volna össze a pénz kénytelenek lettek volna más forrásból fedezni a kiadásokat (mert lehúzni biztos nem húzták volna le a rolót), azaz esélyes hogy reklámokból fedezték volna a kiadásokat. Oh és még valami: te nem vagy hajlandó fizetni (értsd: adakozni) azért hogy a wikit olvasd, mások viszont megtették és így nem lesz reklám. Te inkább néznéd az oldalakat elöntő reklámokat, mint hogy hagyd hogy mások fizessék helyetted ki a pénzt ami az oldal működtetéséhez kell?

  Oh ahoz meg már inkább hozzá se szólok hogy "kell egy szerver hoszting meg pár szerver aztán elműködget az magának". A wiki oldalaira _másodpercenként_ 70.000 (igen, igen, hetvenezer!) lekérés érkezik. Ez nem holmi családi képgaléria.
 • snorbi
  #25
  Bazz, miért nem találsz fel te is valami hasonló népszerűségű dolgot?
  Pampogni könnyű...
 • savior
  #24
  a minimum az lenne, hogy a penz jokora reszet a cikkirokra koltenek valamilyen formaban. nem feltetlenul arra gondolok, hogy mindegyik kapjon 2 dollart, de pl adhatnanak minden ertelmes cikk utan 1 evig hasznalhato 1gb tarhely ftp elerest vagy hasonlo. ne az legyen mar, hogy akik a tenyleges munkat vegzik azok szart sem kapnak, mig wikipediafeltalalo bercike mar a 3. mercedesenek epiti a garazst
 • savior
  #23
  pedig baromi egyszeru a dolog: van egy ceg, ami biztosit egy webes feluletet es egy szervert. van 150000 ember, aki feltolti adattal ezt a weboldalt. a ceg kap evi 1 milliard forintot a szerver fenntartasara es a 23 ott dolgozo szemely kifizetesere. a 150000 ember, aki az ertekelheto tartalommal megtoltotte ezt az egeszet 0 ft-t kap. ki az aki szerint itt nem budos valami? ezek abbol gazdagodnak, hogy a naiv embereket dolgoztatjak ingyen
 • passatgt
  #22
  cikket elolvasnád benne van a link, ahol részletesen láthatod mire költik-.-
 • vajon kiki
  #21
  6 milió dollár az majdnem 2 milliárd forint, pfff.... mire költik ? mert hogy a tartalomfejlesztők nem kapnak egy vasat se az is biztos ..


  mivel én is az vagyok...
 • xizor
  #20
  Épp azért függetlenek, mert nem reklámból tartják el magukat :) Ha reklámoznának, akkor kb meg is vehetné az egészet a gugli.Egyébként a wiki valóban nem arra való, hogy 100% adatokat szedj onnan, de arra jó hogy megnézd mi az egyik legérdekesebb látványosság thaiföldön
 • moikboy
  #19
  ($6 000 000 / 23) / 12 = 4 144 782 Ft (árfolyamtól függően)
 • Vardar
  #18
  6 million U.S. dollars = 1.14372856 billion Hungarian forints
 • WoodrowWilson
  #17
  Nem sokkal lenne több mint 1Mrd Ft, és a 6M USD is több mint 1Mrd Ft.
  Persze ettől még savior hozzászólása badarság : )
 • solikka
  #16
  Nem tudom téged honnan szalajtottak de ha 4,5 millát keresnének az több mint 1 milliárd forint lenne ami meg már alapból több mint 6millió $. Szóval no comment...
 • fade2black
  #15
  nincs más bevételük. ennyi. ellenben a 23 alkalmazottat + serverek.... pénzbe kerülnek

  sztem egyébként ki kéne rakni egy reklámblokkot rá aztán onnan már anyagilag is független lenne
 • passatgt
  #14
  havi 60 millió egyedi látogatója van, a youtube 4 millióval előzi meg
 • B0nFire
  #13
  Én csak annyit tudok, hogy olvastam már jónéhány blőd dolgot a wikiben, tehát azért nem 100%-os a forrás; gyakorlatilag bárki írhat bele szócikket, és még a forrásait sem muszáj feltüntetni. Oké, egyetértek, hogy legyen, mert hasznos, de azért nem feltétlenül szentírás ami ott olvasható. Így aztán nem is értem ezt a nagy adománygyűjtést. Ha már egy alapítvány betette oda a mancsát, akkor ott már disznóság van. Tegyenek ki reklámot az oldalra és kész. Más oldal is megteszi. Vagy lejmoljanak közvetlenül, de ne adják valami alapítvány kezébe a pénz fölött gazdálkodás jogát, mert akkor megette az egészet a fene.
 • Ferrer
  #12
  Annyira segghülyék vagytok, hogy az fájdalmas, de a tetejében még meg is mutatjátok a nagyvilágnak.
 • CrW
  #11
  Amennyiben veszitek a fáradtságot és a cikkben lévő linket megnézitek, minden kiderül. Nem csak az oldalról hanem az egész alapítványról van szó. Rendezvényeket, konferenciákat tartanak, fizetik a dolgozókat, fejlesztéseket, hardvert, irodát, stb. Igazából csodálkozom, hogy a világ egyik leglátogatottabb oldala (és minden ami hozzá tartozik) ennyi pénzből kijön...
 • maestro85
  #10
  Nagyjából hasonló szerintem... Én is kíváncsi lennék mire költik. Ha már alapítvány, és adakozással gyűjtik a pénzüket, akkor illene tájékoztatni a népet hogy nagyjából mire használták azt a pénzt. Ez tudtommal minden alapítványnál így van, ha egy konkrét célra gyűjtenek. kb 1Milliárd forint évente a kültségük. Még ha nemzetközi is a weboldal, ha több 10 000 ezren böngészik egyidejűleg, akkor is túl nagy költségnek érzem. Ha egy tisztességes magyar server host 10-20 körül van havonta, legyen mondjuk 200* több évente egy rendes nemzetközi elérés. Az is csak max. 48 millió Forint. Plusz rendes szerverek hozzá, legyen összesen 100 millió. Ez csak feltételezés, csak nagyjából van fogalmam az árakról. Van aki tudja mennyi lehet egy olyan nemzetközi elérés díja ami kiszolgálja a wiki-t? Szerintem egyértelműen arra megy ki a játék, hogy volt egy jó ötletük és szeretnék a lehető legtöbb pénzt kivenni belőle. (Ez a levél jóformán fenyegetés volt, hogy ha nem fizettek eleget, akkor ahhoz, hogy eleget keressünk bevezetjük az oldalra a reklámokat) Jóformán a cikkírók a saját tudásukat adják, és még fizetnek is érte. Ráadásul ki tudja hogy az információ helyes-e? Hogy javított-e már rajta valaki? Nekem az elejétől kezdve nem tetszett az egész. Inkább elmegyek könyvtárba, és utánnanézek annak ami érdekel.
 • franko2
  #9
  Valaki eltudná magyarázni pontosan mi kerül egy ilyen weboldalon 6 millió dollárba? Az igaz hogy egy hasznos és gyakran látogatott oldal, de ez nem jelenti azt hogy drága kell legyen a fenttartása, főleg hogy maguk a felhasználók is fejleszthetik, az oldal kinézetre meg funkcióit nézve nem sokat változott. Akárhogy számolom mibe kerülhet egy ilyen oldal még a tizedét sem küzelitem meg a 6 millának, ezért rendkívül kiváncsi vagyok mit nem számoltam bele, vagy ez is valami olyasmi mint a magyar 200 millió forintos kormány weboldal?
 • passatgt
  #8
  talán ha megnéznétek mire költik az a 6 misit
 • Ronny
  #7
  azért remélem nem éheznek szerencsétlenek
 • Nonix
  #6
  23 ember meggazdagodott, gratula !
 • passatgt
  #5
  lol
 • John Cena
  #4
  fasza kis honalp! sokat vagyok rajta!!
 • kernerster
  #3
  San Fransiscoban nem is olyan sok az a havi 4,5 millió Ft...
 • savior
  #2
  havi 4,5 millio ft fizetes fejenkent. es mindezert csak egy szervert es egy webes feluletet biztositanak a cikkeknek. a par szazezer onkentes ingyen tolti fel nekik a leirasokat, ok pedig bezsebelik a sok penzt
 • FoodLFG
  #1
  Mo is belekerült a jelentésbe. A magyar wikipédiában született meg a 10 milliomodik szócikk. Érdekes :)

  "The ten-millionth article, a biography of 16th century painter Nicholas Hilliard in the Hungarian Wikipedia, was published on March 27, 2008."

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/foundation/2/26/WMF_20072008_Annual_report._high_resolution.pdf