Berta Sándor

100 ezer digitalizált kép kerül fel a Wikipediára

A Német Szövetségi Archívum és a népszerű online lexikont üzemeltető szervezet megállapodása értelmében kereken 100 000 digitális fotót érhetnek el a felhasználók.

A hivatal hozzájárult ugyanis ahhoz, hogy a Wikipedia felhasználhassa a felvételeket és ezáltal a nagyközönség számára eddig ismeretlen vagy alig ismert képek is hozzáférhetők legyenek. "A Wikimedia Németországgal való együttműködésünk során arra törekedünk, hogy az intézményben található összesen 11 millió felvételből minél többet digitalizáljunk, majd a nyilvánosság számára megtekinthetővé tegyük" - hangsúlyozta Prof. Dr. Angelika Menne-Haritz, a Német Szövetségi Archívum alelnöke.

A gyűjteményt már tavaly szeptemberben elérhetővé tette a www.bild.bundesarchiv.de oldalon a birtokában lévő digitális illusztrációkat, amelyek között vannak a német gyarmatosítás, a weimari köztársaság, a nemzetiszocializmus és az NDK idejében készült anyagok. Az adatbázist eddig elsősorban történészek, újságírók, a különböző hivatalok, tudósok és kiadók látogatták, de az elmúlt hónapokban egyre több érdeklődő is megtekintette a képeket. Az archívumnak jelenleg több mint ezer regisztrált tagja van.

"Az, hogy együtt dolgozhatunk egy szövetségi intézménnyel, számunkra mindenképpen elismerést jelent és egyúttal azt is jelzi, hogy folyamatosan nő a lexikonunk jelentősége" - mondta Mathias Schindler, a Wikimedia Alapítvány kommunikációs bizottságának tagja. A Wikimedia Commons a Wikipedia testvérprojektje és 2004-ben hozták létre. A jelenlegi adatbázisban kereken 3,5 millió adat és körülbelül 84 500 összetett dokumentum található.

A most megjelentetett felvételek a Creative Commons 3.0 BY-SA licenc hatálya alá tartoznak, ami azt jelenti, hogy mindig fel kell tüntetni a fotók készítőinek nevét és hogy az illusztrációk csak e licenc alatt adhatók tovább. Az anyagok között vannak üvegre készített negatívok és a felvételek maximális felbontása 800 képpont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    ok ezt tudom, de politikai reszeket pl elkerulom.. ill mashol nezek utana. Nem lehet minden info utan ugyanugy keresni, v ua a forrast hasznalni.. enciklopedianak, kiindulasnak jo a wiki.
  • Darth Sith #8
    sosem volt teljesen az, állandóan cenzúrázzák és átírják azokat a cikkeket, amelyek bármilyen hatalmi poziíciót rossz fényben mutatnak, vagy fel se kerülnek az ilyen cikkek. Kínában pl nem cenzúráznak, konkrétan tiltják az egész wikipediat.
  • Tetsuo #7
    ha tul nagyra no a wiki -nem meretileg, hanem kapcsolatilag- akkor mar nem lesz fuggetlen..
  • Tetsuo #6
    lol
  • Doktor Kotász #5
    Na és akkor mi van?
  • snorbi #4
    32x25-ös képek lesznek :)
  • neoG #3
    ja nem.második nem jó:(
  • neoG #2
    800*600(de csak tipp) vagy 457*382:)
  • metaljesus #1
    "a felvételek maximális felbontása 800 képpont."
    ezt meg mégis hogy kéne érteni?