Gyurkity Péter

Végre elterjedhetnek az e-könyv olvasók

Közel egy évtizednyi stagnálás után az elemzők és kiadók egy része arra számít, hogy végre valódi áttörés következhet be az elektronikus készülékeknél, amelyhez nagyban hozzájárulhat az Amazon és a Sony.

A The New York Times cikke arról értekezik, hogy bár az elmúlt egy évtizedben a piacon jelenlévő e-könyv olvasók nem igazán hozták lázba a potenciális vásárlókat, az áttörés végre bekövetkezhet, és elterjedhetnek ezek a megoldások, amelyek idővel akár a nyomtatott kiadványokkal is felvehetik majd a versenyt. Ehhez azonban idő és további fejlesztés szükséges.

A siker első jeleit az Amazon Kindle, valamint a Sony Reader készülékei villantották meg. Jellemző, hogy a Kindle esetében Oprah Winfrey is nagyban hozzájárult az eladások megugrásához, az elemzők jó része legalábbis fontosnak tartja, hogy a népszerű műsorvezetőnő októberben kedvezően nyilatkozott saját műsorában a készülékről. Azt sajnos az Amazon nem hajlandó elárulni, hogy pontosan mennyit is adtak el az első sorozatból, azt azonban tudjuk, hogy a készletek teljesen kiapadtak, így a vásárlóknak várniuk kell a jövőre érkező újabb változatokra.

Ezt persze a Sony igyekszik majd kihasználni, amely a Reader készülékekkel szeretne hasonló sikert elérni. Ígéretük szerint a következő változatok már vezetéknélküli funkcióval érkeznek (ez szintén jelentős volt a Kindle sikerében), így az olvasókat többé nem kell a számítógépekhez csatlakoztatni az újabb könyvek letöltése érdekében. Fontos megjegyezni, hogy a felmérések szerint az e-köny olvasók nem a hagyományosan az elektronikus készülékek iránt legjobban érdeklődők rétegét mozgatják meg - az elemzők kiemelik, hogy a különböző megoldások különösen az 55-65 év közöttieket mozgatták meg, ők érdeklődtek a legjobban a kényelmes alternatíva iránt.

A kiadók számára egyelőre nem jelent nagy változást a lassan alakuló áttörés, hiszen a nagyok úgy nyilatkoztak, hogy bevételeik kevesebb mint 1 százaléka származik a digitális kópiák értékesítéséből. Rögtön hozzáteszik azonban, hogy idén háromszor-négyszer több példányban keltek el a művek, mint tavaly, ami szintén kedvező előjel. A torontói Harlequin kedvező példával jár elöl. ők ugyanis a havonta mintegy 120 új kiadvány mindegyikét elérhetővé teszik digitális formában - véleményük szerint idővel ezek akár még a nyomtatott példányokból származó bevétellel is felvehetik majd a versenyt, ehhez azonban még jónéhány évre lesz szükség.

Jövőre újabb fejlesztések érkezése várható, a Kindle és a Sony Reader újragondolt változata mellett ugyanis újabb versenyzők szállnak be. Ilyen a kaliforniai Plastic Logic, amely 200 millió dollárral indul, célja pedig egy 5 és 11 hüvelyk közötti készülék piacra dobása, amely 2010-es megjelenésekor könnyebb és vékonyabb lenne, mint a riválisok. A holland Polymer Vision hasonló terveket dédelget, ők egy Blackberry-méretű példánnyal készülnek, amely 5 hüvelykes kijelzőt kapna, a népszerű PDF-olvasó szoftvert fejlesztő Foxit pedig már januárban elérhetővé teszi saját megoldását, amely eSlick Reader néven érkezik, 230 dolláros induló áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gborgbor #68
    Olcsó ebook reader :D
    http://szabadlinuxot.blogspot.com/2008/12/pmer-azaz-olcs-ebook-reader.html
  • Ryuu Masaki #67
    Nincs új a nap alatt. Ez a vita is teljesen felesleges. A dolog már akkor eldőlt, amikor a kimondott szó legelőször leírásra került jó pár ezer éve. Felfoghatjuk akár evolúciónak is.
    Ha pedig a körülmények megváltoznak a kevésé alkalmazkodó képesek szép lassan kihalnak, vagy egy olyan helyre húzódnak vissza ahol egy ideig még elvegetálhatnak. Úgysem a papír alakú könyv a lényeg, hanem ami benne van és az, hogy ezt minél több ember el tudja olvasni.
    De egy idézettel hagy reagáljak még:

    "A könyv állandó beszélgetési tárgya volt királynak és érseknek, versenyt gyűjtötték a könyveket mind a ketten. Itt most egyik kötetet a másik után szedték elő, bírálgatták a miniatűr munkáját, ujjaik közt tapintották a pergamentet. Aztán a modern találmányról beszélgettek, a német mód szerint való könyvnyomtatásról. Nem volt ez kedves egyikeknek sem. De különböző módon voltak ellenségei a találmánynak. Vitéz János elvben haragudott a nyomtatásra. Veszedelmesnek tartotta, hogy a könyv könnyen hozzáférhető lesz. A műveletlen ember fejét megkeveri az olvasmány, úgy vélte, és például előrelátható, hogy a bibliát mindenki olvashatja, az a különböző eretnek szekták százait fogja okozni, mert minden tacskó hivatottnak fogja magát érezni, hogy a Szentírás igéit magyarázgassa és értelmezgesse. Mátyás király másképpen gondolkozott: ő a könyvek olcsó terjedését hasznosnak tartotta, mert az igazságok mindig viták által tisztázódtak, s ha általános dolog lesz könyveket olvasni, ez a magyar nép olyan tehetségeit fogja napfényre hozni, amelyek eddig elkallódtak. De a könyvnyomtatást művészietlennek és finomtalannak tartotta. A gyönyörűen írott és festett kódex meg a nyomtatott könyv között ugyanaz a különbség, mondta, mint a márványszobor és a tégla között. A könyv arisztokratikus szépsége meg fog szűnni, a gyönyörű, ritka könyvtárak helyét olyan könyvtárak foglalják majd el, amelyeket bárki beszerezhet."

    (Harsányi Zsolt: Mátyás király)


    Másrészt ami kimaradt a vitából...
    Nemcsak az új könyvek kapcsán kell megemlíteni az ebook-ot. Hanem azzal a több millióval is, melyet egyszer már előállítottak, csak épp már most senki sem hajlandó újra kinyomtatni, mert nem éri meg. Ide lehet aztán venni még az elektronikus könyvtárak anyagait is... ezt már csak meg kell toldani némi warezorással és nagyon nagy hit kell ahhoz, hogy ragaszkodjon valaki a papírhoz, amikor 73 db Lőrinz L. László könyvet olvashat pdf-ben.
    Hogy ez nem legális?
    Megnézném én hány tizenéves mp3 lejátszóján van legális zene... de ha már itt tartunk. Próbáljam őket meggyőzni, hogy a bakelit az igazi, amikor már a CD-t sem ismeri. Halott ügy szembe menni az árral, vagy az evolúciócval ha jobban tetszik. Még néhány évig dühöng az ipar, csiszolódnak a feltételek, de egy idő után papír könyvet csak a könyvtárban talál meg az ember. 100 év múlva már még ott sem.

    Mellesleg a papír élettartama sok mindentől függ. Pl. Gyártási eljárástól és tárolástól. Ennél fogva néhány év és ezer év között mozoghat. Utóbbi a ritkább. :(
    Saját polcomon a 30 éves jó állapotban megőrzött könyvek lapjai már sárgulnak és töredeznek. Újabb harminc év és jövendő unokám már hozzá sem érhet mert félő porrá málik. Ugyanis nem tudom garantálni az alacsony páratartalmat, hőfokot a nap UV sugárzásáának kirekesztéséről már nem is beszélve.
  • cousin333 #66
    Márpedig a könyveknek kellemes szaguk van (nem mintha egy e-readerrel nem lehetne ezt szimulálni :) ). Az meg, hogy nem tartós, elég vicces kijelentés, lévén 100 évet röhögve kibír megfelelő tárolás mellett (az meg már csak az igénytelen készítés átka, hogy olyan könyvek kerülnek forgalomba, amik 1 év után szétesnek lapjaikra).
  • cousin333 #65
    Láttam ilyen kijelzőket és nagyon jól néznek ki (majdnem, mint a nyomtatás, persze felületesen szemlélve). A felbontásukkal sincs semmi probléma, amire szánják őket arra jók.

    Ami a szükségességét illeti: én emberi áron vennék ilyet, ha képes PDF fájlok megjelenítésére (a Foxitos cucc jó eséllyel ilyen lesz). Elég sok iromány van a gépemen, amit jó volna elolvasni, de monitoron elég fárasztó. PDA-n olvastam már 1984-et, nem mondhatnám, hogy nem fájdult meg től e fejem... :)
  • Doktor Kotász #64
    Na, akkor te is egy ilyen teremtéshívő Darwin-tagadó szentfazék lehetsz, aki zokon vette, hogy még vitapartnernek sem tartom az adott témában. Azok szoktak így besértődni. hehehe

    Egyébként nem kellene idejárni fórumozni azoknak, akik vérig sértődnek azon, ha valaki más vélemnénnyel van bizonyos dolgokról (kivétel a teremtéshit, azokkal nem kell vitába szállni).

    Azután meg a köbig sértődnek, ha visszaadja nekik az ember azt a szívélyes hangvételt, amit megengednek maguknak.
  • panther112 #63
    Pedig itt hülye egyedül te vagy...

    De semmi gond ment a /ignore
  • Doktor Kotász #62
    Köszönjük Emese! :-)
  • panther112 #61
    Ezt gondold át még egyszer, ill. tanulj meg magyarul.
  • panther112 #60
    Ja tényleg van szaga a könyveknek, jó büdösek, mert sokan teledohányozzák, vagy penészes falak mentén tárolják. A könyvtári könyvek is mind büdösek, arról nem is beszélve, hogy tele vannak atkákkal, megsárgulnak 5-10 év alatt, foszlanak, kis méretű egészségtelen, a tüdőbe kerülő részecskéket hullatnak, stb. A könyv ritka undorító egy adattároló, ráadásul nem is tartós.
  • Voldi #59
    Önfénye van a könyveknek? Talán a könyveké az vilanyégő??