Gyurkity Péter

Az Intel sem a netbookban látja a jövőt

Erre utaló kijelentés hagyta el a processzorgyártó egyik vezetőjének száját, amiből arra következtethetünk, hogy az AMD mellett az Intel is óvatosan kezeli a készülékeket. A cégnél a Centrino 2 platform terjedésével sem elégedettek.

Az ominózus mondat a hónap közepén megrendezett Raymond James - IT Supply Chain Conference alatt hangzott el, mégpedig Stu Penn, az Intel értékesítési és marketingrészlegének alelnöke részéről, aki többek között arról beszélt, hogy a vállalat immár eltérő módon tekint a netbook készülékekre. Korábban ugyanis nagy reményeket fűztek ezen fejlesztésekhez a fejlődő régiókat és az oktatási intézményeket illetően, mára azonban megváltozott a kép.



Kiderült ugyanis, hogy a legtöbb ilyen megoldás nem a fejlődő országokban talál gazdára, hanem Nyugat-Európában, illetve Észak-Amerikában, ahol a vásárlók egyszerűen csak egy könnyen hordozható mobil készülékre vágynak. Ennél is érdekesebb az a mondat, amelyben a használhatóságra tér ki az alelnök: "bárki, aki használt már netbook megoldást 10 hüvelykes kijelzővel, az jól tudja, hogy nagyjából egy órán keresztül minden rendben van - ez azonban nem egyenlő a rendszeres és kitartó napi használattal." Ezzel a vállalat pontosan azok véleményét ismétli, akik nem a netbookban látják a jövőt, éppen ellenkezőleg, kritizálják a készülékek paramétereit és teljesítményét.

Az AMD már korábban, negyedéves beszámolója során jelezte, hogy egyáltalán nem bízik a netbook szegmensben. Éppen ezért a gyártó nem is tervez hasonló megoldást, ehelyett inkább az ultravékony laptopokra, az Apple MacBook Air-hez hasonló 13, illetve 14 hüvelykes megoldásokra szavaz, annál is inkább, mert úgy látják, hogy a vásárlók sem elégedettek a netbookokkal, és meglehetősen gyakran küldik vissza az eladónak ezen fejlesztéseket. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy mindkét processzorgyártó nagy óvatossággal közelíti meg a szegmenst.

Az Intel részéről egyébként a napokban a Centrino 2 eddigi teljesítménye, azaz piaci részesedése is szóba került. A platform előírásainak megfelelő laptopok nem terjednek kellő ütemben, ami az elemzők szerint a magas áraknak köszönhető. Az Intel a maga részéről mindent megtesz a részesedés növelése érdekében, ám nyilván árat kell majd csökkenteniük ahhoz, hogy elmozdítsák azt a jelenlegi 30 százalékról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #47
    szvsz Netbookra van igeny, de kicsit tul van hajtva a tema marketing szempontbol (foleg itt az sg-n), mert a normal meretu laptopra nagysagrendekkel nagyobb igeny van.
  • joe5335 #46
    ok.Ez azért eszmecsere volt a javábol.nos a fenti kép alapján (mert ugye a méretekről is szó esett)a véleményem az,hogy kijelző lehetett volna nagyobb is.Szééép NAAAGY keret van hozzá.tehát lehetne ez még jobb is...
  • torreadorz #45
    Lol. Méghogy én hülye... Hát ki volt az a hülye, aki úgy nyilvánitott véleményt valamiről hogy azt még a büdös életben nem használta?
    Van egy igény:
    -legyen kicsi, fogyasszon keveset, ne melegedjen ne legyen nehéz.
    Erre a te válaszod: tessék itt van egy nagy, sokat fogyasztó, forrosodó és dögnehéz laptop. Eszem eldobom.
    Hát bakker, remélem sosem fogod te a céges kajákat rendelni, mert ha 10 ember rendel palacsintát, akkor te ehelyett rendelnél ennek a 10 embernek tojásos spenótfözeléket, mert hát az majdnem olyan mint a palacsinta és mennyivel jobb a tojásos spenót mint a palacsinta...

  • gere1 #44
    torreadoz, lezarom rovidre. eleg hulye vagy :-) sehol nem mondtam hogy a 3 eszkoz kulon kell. sot. de nem magyarazom, ugysem erted. vegyed a cuccost ha szukseged van ra. netbookoz eddig 1 ervetek volt, de az is lagymatag. a cipeles. mert hude letori a kezeteket a plusz 1 kilo amiert cserebe normalis tftt, erosebb procit es dvd irot kaptok :-))). UGYANANNYI penzert, vagy olcsobban!

    amde mondom. vegyetek es be happy.
  • torreadorz #43
    Szerintem tedd fel magadnak a kérdést hogy volt-e értelme a hozzászólásodnak...
    Mi leirtuk hogy mire használunk egy netbookot. Ő erre irt 3 másik eszközt amit ugyanarra használ mint egy netbook-ot de mivel külön külön egyik sem tudja annak funkcionalitását egyben, ezért értelemszerüen egyszerre 3 eszköz kell neki belőle.

    Én arról nem tehetek hogy ő kicsi könnyen hordozható eszközön szeretne netezni és ő erre a legalkalmasabbnak egy okostelefont talált. Én viszont nem szeretnék telefonálni mint ahogy ilyenről szó sem volt, innentől kezdve az okos telefon "telefon" funkciója kidobott pénz az ablakon hisz nekem csak netezésre kell. Ugyanigy hülyeség a többi is.

    Jóhogy meg nem magyarázzátok hogy a kerékpár mint találmány mekkora hülyeség már, mert kiváltható egy autó, egy motor és gyaloglás segitségével... (kb. ez egy jó hasonlat)
  • maestro85 #42
    Szerintem ted fel magadnak a kérdést, hogy biztosan megfelelő hasonlítást tettél-e. Ennyi eszközzel összehasonlítani egy netbookot? Hova teszed be pl, a DVD lemezt? Hogyan játszol le egy HD film előzetest? Meg telefonálsz? Az általad kritizált személynek még telefonja is van az árában... meg egy hordozható DVD lejátszója is van egy laptop mellett, neked meg csak egy netbookod van. Tényleg rálisnak érzed ezt a hasonlítgatást, amit te elvégeztél? Netbook azoknak jó, akik sokat dolgoznak gépen, de nem akarnak nagy masinát cipelni. Senki másnak. De nem tudom, hogyan bírják a kicsi billentyűt tartósan használni...
  • acdc #41
    Csak meg eddig nem talaltam meg a megfelelot a hp gyonyoru alu csak via nagyon gyenge meg pici a kepernyo es nagyon melegszik az uj hp meg mar muanyag lesz 10 col es egyes pletykak szerint janurba jon az appletol arra varok gyakorlatilag ha nem akkor fekete msi lesz.
  • acdc #40
    Ez nem marketing,ez egy jo eszkoz amire kitalaltak mindossze annyi tortent,hogy 500 ezer(sony) helyett 100 ami eddig is megerte egy sokat utazo pl ugyvednek ...stb de igy mar megeri mindenkinek nyugaton es nalunk is aki szereti az ilyen kutyuket mennyi is egy gagyi uj nokia? bar a ketto mas kategoria.
    15-20-30 perces utazasokhoz jo egy okos telefon de mar egy 2-3 oras utra vonattal mar megerni siman elvinni vagy pl amikor biztonsagi or voltam (portan) es egy notebook mar eleg feltuno volt nappal nem is tudtam hasznalni csak ejszaka es azer 24 oras muszakra kicsi az okostelefon.En pl notebookot hasznalok otthon es van,hogy 1-2 hetre hazajovok mivel kulfoldon elek arra tokeletes es megeri cipelnem de van iphonon is es megis igenyet erzem egy ilyenre pl mikor az asszony vasarol es egy orat varok a kocsiba azert nem fogom elcipelni a notebookom vagy amikor dohanyzom eleg sokat es csak a konyhaban unom mindig kicipelni a notim meg meg feltem is a fust goz stb es orakat skypolok sokszor microfon webcam de egy ilyet annyire nem sajnalok mert kulfoldon 100k semmi azert is sikeres nyugaton.
  • torreadorz #39
    Nézd, ordas hülyeségeket irsz.

    bebizonyitom:
    "filmet nezni azert draga mulatsag, mert ha zsebtvn akarok filmet nezni, akkor veszek erre egy hordozato (esetleg autos) medialejatszot ugyanekkora kepernyovel fele, harmada aron."

    "ha agyban netezel vele, miert van kulonbseg hogy 3 kilos vagy 2? ha agyban netezek is szeretem latni amit csinalok. ezert kell normal meretu kepernyo. vagy ha az nem szamit akkor ott az okostelefon. 0.2 kilo. hoppa."

    "az a baj, hogy amiket mondtatok nem ervek. ami felhasznalasi teruletet mondtatok, sokkal de sokkal jobban meg lehet oldani a tobbi eszkozzel (laptop, okostelefon, hordozhato medialejatszo). jobban, szebben, lathatobban, olcsobban. egy lowen laptop kb ugyanenyibe kerul."

    Magyarán van pl az msi wind ami kerül kb. ~100 ezer forintba.
    Ehelyett TE veszel egy:
    -hordozható dvd lejátszót=~40 ezer ft
    -egy okostelefont=~60 ezer ft
    -egy low-end laptopot= ~100 ezer ft
    ---------------------------------------
    Összesen: elköltesz 200 ezer forintot azért hogy mindazt tudd amit egy netbook tud 100 ezer forintért. Hát hülye-e vagy?...

    ui: nekem is egy ms windem van. Tökéletesen használható mindarra amiket irtunk. Kiegészitő második gépnek több mint ideális. De amig nem próbáltad nem tudhatod.

    Az intelt meg ne nagyon hozzd példának, mert egyrészről ha annyira ellenzi a netbookokat, akkor higy a picsába lehet hogy elkezdték gyártani az atomot amit sehol máshol nem használnak mint a netbookokba? Na erre varjál gombot.
  • gere1 #38
    Hat latod pont ez a bajom, hogy ahhoz hogy normalisan tudd ezt az eszkozt hasznalni, plusz eszkozoket kell igenybe venni (tv/ extra monitor). akkor mar miert nem veszel normalis meretu kepernyovel rendelkezo cuccot, ugyanennyiert vagy olcsobban? szerintem a marketing aldozatai vagytok...

    amde valoszinuleg mindenki azert vette meg azt amit, mert szuksege volt ra ;-) akkor meg oruljunk egyutt hogy kielegitettuk szuksegleteinket :-) meg annak is, hogy Marc71 3x annyi helyre le tudja tenni a gepet, mint egy masikat :-)))))))