Berta Sándor

A laptopok átkutatása ellen harcol egy amerikai képviselő

A demokrata politikus azt szeretné elérni, hogy enyhítsenek az amerikai határellenőrzések során a jelenlegi szigorú laptopátvizsgálási gyakorlaton.

Loretta Sanchez már be is nyújtotta a képviselőháznak Border Search Accountability Act of 2008 című beadványát. A javaslat lényege, hogy a vizsgálatokat a jövőben ne lehessen elvégezni az adott készülék (notebook vagy PDA) tulajdonosa vagy egy független szakember jelenléte nélkül. A politikus ezenkívül szabályozná azt is, hogy az amerikai hatóságok munkatársai, például a vámosok mennyi ideig tarthatják maguknál az eszközöket. A hivatalok kötelesek lennének értesíteni a laptopok és a PDA-k tulajdonosait ha bármely fájlt lemásolnak, kinyomtatnak, visszatartanak, lementenek vagy letörölnek.

Amennyiben elfogadják a módosításokat a vélt vagy valós sérelmet elszenvedő személyek jogosultak lennének a belbiztonsági minisztériumnál panaszt tenni. A Privacy Act nevű törvénynek megfelelően védenék az üzleti és az egyéb titkokat, mondjuk egy ügyvéd és ügyfele közötti kapcsolat adatait. Ez az adatvédelmi jogszabály jelenleg nem vonatkozik az európai országok állampolgáraira. Sanchez lehetőséget adna arra, hogy bárki jogi fórumokhoz fordulhasson, amennyiben kifogásolja az eljárást és a független testületeknek kellene megállapítaniuk, hogy történt-e a hatóságok részéről adatvédelmi vagy más jogsértés.

A politikus, aki a képviselőház globális terrorizmus elleni harccal foglalkozó albizottságának elnöke többek között így biztosítaná, hogy egy laptop átmeneti időre való lefoglalásakor se sérüljenek az elektronikus adatok védelmére vonatkozó jogok. Az enyhítések minden olyan esetre vonatkoznának, amikor az adatok nem fenyegetik az Egyesült Államok nemzetbiztonságát. Sanchez aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az érintett személyeknek jelenleg gyakorlatilag semmilyen védekezési lehetőségük sincs. A módosítások elfogadásával azonban ez változna és az emberek nyugodtabban utazhatnának. Egyúttal kevesebb konfliktushelyzet teremtődne és az utasok is türelmesebben, nyugodtabban várhatnák az ellenőrzések befejezését.

Mint ismeretes, az USA-ban egy bírósági ítéletnek köszönhetően április óta a vámosok átvizsgálhatják és lefoglalhatják a különböző mobil készülékeket. A notebookokba való betekintés a tengerentúli légikikötőkben lassan teljesen természetessé és rutineljárássá vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #16
    Jah de annyi adatot amit jpegkent at lehet vinni vhol azt at lehet vinni pl intereneten keresztul is konnyeden.
    Laptopokon jogvedett zenet/filmet stb kereshetnek v ipari titkokat esetleg terrorista/pedofil anyagot.. nem nehany szamsort v mondjuk 1 konyvnyi adatot.
    Szerintem arra nincs kapacitas.
  • dez #15
    pontosabban TrueCrypt
  • dez #14
    Ja, félreértettem, a True Cryptes partíciókat persze észreveszik, én arra a titkosításra gondoltam, ahol jpeg képekben rejtenek el információt.
  • dez #13
    Azt a true cryptet nem szúrják ki...
  • chuky123 #12
    g*cik. És ez egy szabad ország. Egy frászt.
  • endrev #11
    Akkor is pipiljen, jól teszi. A szabadságunkat gyilkolásszák, soha nem szabad feladni az ez elleni harcot.
  • alfa00red #10
    Aki önszántából odautazik az megérdemli.
  • sanner011 #9
    Széllel szemben pipil az az ember...
  • formatuq #8
    Valahogy igy.

    De az meg senkinek se jutott eszebe, hogy egy tok tiszta, eppen feltelepitett OS-t rakjon ra, jelszo nelkul? Odaadni neki, kozben szepen mosolyogni?
    Akkor mi tortenhet? Lehet nem baszakodnak majd...

    Ha meg olyan dolgod van ami "kenyes" mas modon kell megoldani.

    Szep lehecc, de okos nem, magyar utlevellel ugatni a JFK-n nagy kar lenne (neked), mert a kov jaratod egy red eye lesz, es az szar.
  • Tetsuo #7
    LOL de azt eszre veszik.. ha nem tudjak megnezni az adataidat, nem lephetsz az orszag teruletere. Ennyi.
    Ok nem fognak feltorni semmit, leszarjak h hany bites a kod meg stb, ha nem akarsz hazamenni meg aznap a JFK-rol miutan leszaltal, fel kell fedned minden rejtett cuccot.