Gyurkity Péter

Online tárhellyel bővül az Eee PC család

Nem bír magával az Asus: ezúttal online tárhellyel és letöltőközponttal bővült az Eee sorozat, a minél nagyobb népszerűség reményében. A HP ezalatt 10,1 és 10,2 hüvelykes kijelzővel szállítaná új netbookjait.

Az Asus új kezdeményezéséről tajvani lapok számoltak be elsőként, bár itt-ott a hivatalos oldalon is felfedezhetünk rövid utalásokat a szolgáltatásokra. Egészen pontosan két új funkcióról van szó, az egyik egy online tárhely, amely az Eee Storage nevet kapta, a másik pedig egy központi letöltőportál, az Eee Download, amely ingyenes szoftverekkel igyekszik segíteni a felhasználókat.



Az Eee Storage 20 GB-os tárhelyet kínál az Eee-tulajdonosoknak, akik ezt gyakorlatilag bármire felhasználhatják. A tárhely a titkosítást sem nélkülözi, könnyen elérhető mind Windows, mind pedig Linux alól, és naponta 5 GB letöltést kínál a vásárlóknak. Az Asus azt reméli, hogy ezzel még népszerűbbé teheti a már nem annyira olcsó készülékeket, minél nagyobb kényelmet nyújtva felhasználóinak. Az online tárhely kezelőfelületén egyszerű drag and drop funkcióval másolhatjuk át a fájlokat, vagyis mindössze át kell húznunk a kiválasztott tartalmakat egyik oldalról a másikra.

A másik új szolgáltatás az Eee Download, amely pillanatnyilag mintegy 3000 ingyenes szoftvert kínál az érdeklődőknek. Ezek tulajdonképpen semmi különöset nem nyújtanak, hiszen a már jól ismert alkalmazásokat gyűjtötték össze egy helyre, a cél tehát itt is a minél nagyobb kényelem. A felhasználói programok mellett az első körben játékok is helyet kaptak, az Asus tervei szerint pedig a jövőben egy olyan központi letöltőoldallá teszik a szolgáltatást, amelyen keresztül akár zenét és egyéb tartalmakat is beszerezhetnek majd a látogatók. A szolgáltatás eleinte a kínai régióra koncentrál, később azonban szélesebb körben is elérhető lesz, nemcsak az Eee-termékekhez kötődve, hanem a cég egyéb fejlesztéseivel együtt is.

A HP házat tájáról időközben olyan információk szivárogtak ki, miszerint a cég az Inventec nevű vállalattal gyártatná le új netbookjait. Ezek a készülékek legkorábban októberben jelennek meg, 10,1 és 10,2 hüvelykes kijelzővel és Atom processzorral. Előbbi készülék SSD háttértárolóval és 1024x576-os felbontással érkezik, 2009 elején pedig megjelenik egy vállalati modell is, amelyben egy hagyományos merevlemez is választható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #3
    Azt hittem csak nekem tünt fel, még a monitorba épített asztali Eee PC-vel egy időben volt ez is bejelentve, még az is benne volt melyik cég biztosítja majd a tárhelyet.
  • foregister #2
    kb június óta tudni és amióta kapható külföldön (ázsia) azóta (július eleje) biztos is, hogy 20 giga online tárhelyet kapnak az eee vásárlók...
  • Emmegki #1
    "Nem bír magával az Asus"

    Na, csúszunk le szépen a bulvárba...