Gyurkity Péter

Több gyártó is olcsó laptopokkal készül

Friss hírek szerint az LG mellé több másik cég is felsorakozik - mindannyian saját készüléket szeretnének piacra dobni még az év vége előtt, beszállva ezzel a most kiszélesedő szegmensbe.

A DigiTimes a kínai Economic Daily News értesülésére hivatkozva számolt be arról, hogy a jelentkezők között szerepel a Sony, a Fujitsu, a NEC, valamint a Toshiba. Mind a négy gyártó az utolsó negyedévben mutatná be saját készülékét, igaz az még némelyikük esetében kérdéses, hogy ki is gyártaná le az olcsónak szánt változatokat.

A fenti cégeket biztosan megelőzi majd az LG, amely X110 néven dolgozik saját fejlesztésén. Ez a hírek szerint októberben rajtol majd el, 9 hüvelykes kijelzővel, Intel Atom processzorral, 120 GB-os merevlemezzel, illetve 2 GB memóriával. Legalább két változat készül, az egyikben jelen lesz a HSDPA (3G) támogatás, minden bizonnyal 500 euróért (788 dollárért), a másikból pedig ez hiányzik majd, ám az ár itt 400 euróra (630 dollárra) mérséklődik. Az "olcsó" jelző így már nemigen állja meg a helyét, nem véletlen, hogy inkább nettop, illetve netbook néven illetik ezen készülékeket.

Ami a többiek terveit illeti, azt mindenképpen érdemes megjegyezi, hogy Japánban eddig nem szenteltek túl nagy figyelmet a szegmensre. Ahogy azonban ez kezd önállóvá válni és egyértelműen elkülönülni a hagyományos laptopok csoportjától, máris jobban odafigyelnek - nem beszélve arról, hogy a korán beszálló cégek, mint az Asus, milyen profitot remélnek ettől. Azt még nem tudni, hogy a gyártók milyen processzor mellett teszik majd le voksukat, a Sony esetében pedig egyelőre azon vitatkoznak a jól értesültek, hogy vajon a Foxconn a teljes készüléket, avagy csak egyes komponenseket gyárt majd számukra.

A specifikációkról tehát egyelőre nem érkeztek hírek, kíváncsian várjuk, hogy az egyes cégek milyen megoldásokkal szeretnének hódítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 1hengeresVmotor #6
    ezek a gépek még nem az igaziak majd ha jön a 2 magos atom proci azzal már kényelmesen lehet mindent csinálni és elvileg a proci nem lesz sokkal drágább
    addig várok mi lesz....
  • roliika #5
    Jó kis gépnek tűnik.
  • Alwares #4
    Hát én most drágát fogok venni viszont beépített 3G az fasza lenne minden laptopban...
  • gkalcso #3
    Ha minden igaz, akkor ilyen lesz.
  • Axon #2
    Nem tudom mitől olcsó egy 100 ezer ft feletti laptop, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyibe fog kerülni nálunk egy ilyen.
    Az asus eee pc-jét még nem igazán sikerült megszorongatniuk. Bruttó 60 ezerért már meg lehet venni.
  • roliika #1
    Képeket szívesen látnék valami tervezetet vagy valamit.
    Na azért ez az 500 dolcsi feletti ill. 1000 dodó körüli ár nem annyira hű de szuper.