Gyurkity Péter

Várakozások alatt az Eee- eladások

Az Asus javuló eredményekről számolt be az első félévet illetően, ám ezt a noteszgépeknél csökkenő adatok kísérték. Az MSI és az Acer eközben saját megoldását foglalja imába, optimista várakozásokkal.

Emlékezhetünk arra, hogy az olcsó noteszgép ötlete eredetileg Nicholas Negroponte és az MIT agytrösztjének fejéből pattant ki, ezt azonban a fejlesztésekre gyorsan kedvet kapó különböző vállalatok gyakorlatilag lenyúlták és most szinte elárasztják a piacot saját termékeikkel. Ezek már nem nevezhetők éppenséggel olcsó megoldásoknak, ám az eladási adatok terén valóságos szárnyalást prognosztizál szinte valamennyi szereplő. Az Asus most kénytelen volt elismerni, hogy nem érték el a kívánt szintet.



A cég az év első hat hónapjának eredményét összefoglaló jelentésében arról számolt be, hogy bár a bevételeket 40 százalékkal sikerült növelni az előző év hasonló időszakához képest, a noteszgépek esetében a kedvezőtlen piaci hangulat és az utánpótlási gondok miatt valójában romlott az eredmény. A vállalat összesen 1,2 millió hagyományos noteszgépet szállított le ezen időszakban, amit további 1 millió Eee PC egészített ki - különösen ez utóbbi adat fájó, hiszen ők eredetileg 2 millióval számoltak az első félévben. Mindazonáltal ez nem vette el a kedvüket és továbbra is tartják magukat a korábbi előrejelzéshez, miszerint idén 5 millió ilyen készüléken adnak majd túl.

Eközben azonban az MSI és az Acer éppen azon fáradozik, hogy saját megoldásaikkal kifogják a szelet az Eee család vitorlájából. Előbbi hivatalos közleményében nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire pozitív fogadtatásra talált a Wind laptop, utóbbi pedig azt emeli ki, hogy kedvező technikai adataival és nagyobb kijelzőjével az Aspire One igencsak komoly esélyekkel indul a szegmensben. A cég 5 és 7 millió közötti eredményt szeretne elérni még az idén, ami igencsak ambíciózus terv, tekintettel arra, hogy jóval később jelent meg, mint az Eee PC.

Az Acer hovatovább abban reménykedik, hogy az erős verseny ellenére komoly szereplővé válhat a most még csak gyerekcipőben járó piacon. Ugyanilyen terveket táplál azonban az említett riválisok mellett a Gigabyte és számos más friss induló is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #36
    Gondoltam nyilvánvaló, hogy nem használt gépre gondolok, de sebaj. Amúgy EEE PC 901-ről beszéltem - az pedig már nem a 7"-os kijelzőjű változat.
  • Mice #35
    s4572 fuji
    60k ért vettem 1 éve használtan, fél év garral

    azóta is semmi baja 11col, pentium 500-750 (attól függ mennyire rakom biosba), 128 sd, (hibernálásból 3-5mp és használhatom, alapboot idő fél perc..), fogam sincs hány kiló de az én karomnak könnyű, 1024x768, összehajtva meg egy spirálfüzetnél nem nagyobb, és 4-6 órát húz ki függetlenül attól mennyire dolgozik a hdd..

    ehhez képest paintben múltkor beütöttem a 800x400 valamennyi felbontást amit írtak eee-ről, hát beszarás

    az a felbontás semmire sem jó

    akkora mint egy képeslap

    jpeg reklámképeken nagyon jól néz ki, de egy kalap...

    7 col, 220 perc?, 110K HUF többletaksiidővel?
    röhej és szánalom

    ami nekem van, egy több éves példány!

  • endrúdí #34
    Áhhhh, műanyag szecska. Fél napig volt nálam is egy ASUS, egy kalap kaki. Bluetooth nem volt benne, nehogymá összepárosítsd a telcsiddel és megnézd a leveleid :D, keress Wifi-t. Annyi értelme van mint a PDA-nak... tehát nem sok. NAvinak kell egy PNA (Mio 360 pölö), notebooknak, meg egy olyan amin van beépített HSDPA. Gratula a HP-nek, már 180 ruppóért vehetsz HSDPA-s notit aminek 14-es kijelzője van. Veszel mellé egy szivargyújtó töltőt és már kész is vagy.

    Nekem ez a véleményem, erre van a fórum, nemigaz?

    :D

    Jó pihit!
  • Mike at home #33
    jó nekem 8
    nekem kell egy 1 kilós gép, amin nincs billenytűzet, nektek nem
    ennyi
    felesleges érvelgetni
    mindenki szubjektive eldönti, mire van szüksége és miért, aztán azt vesz amit akar
    arra meg semmi szükség hogy emiatt mások oltogassák, vagy beleugassanak, mekkora hülye
  • cateran #32
    En a pspmmel szoktam kavezoban netezni...kicsi,konnyu es sokaig birja az aksi:P Most komolyan..ilyen ervek hogy sokaig birja az aksi? hu wazz,es? mire akarjatok hasznalni 5 oran at? filmet nezni? azt olyan helyen lehet csak, ahol 1 nagyobb se lenne gond(kocsiban plane) vagy van ra mas,olcsobb alternativa....netezni? 5 oran at? ahol wifi van, ott aram is van...mar vonatokon is van fali dugalj,hogy rarakd tolteni mobilodat,laptopodat,stb...ez sem erv (most 1 15` c2d-s laptoppal jarok,a sulya 2.7 kg es nem rokkanok bele:D0 Amugy 150k huf volt:P (azaz 500 font...advent 5401,kozepszar)de mar 400 fontert (120k huf)is lehet kapni vadiuj 15` Acert Turion 64x2-es procival...

    Az enyem:)
    A masik:D

    De van kisebb is:12` kijelzo, 1,8 kg-mal:D
    dragabb mint az eee...horribile dictu:D

    Ezek a linkek pedig nem a legjobb es legolsobb helyeket mutatjak....
  • Mike at home #31
    egyébként is most a XO2 tetszik :), de az majd csak 2010-ben lesz, és elvileg gyerekeknek készül, de ez nem zavar annyira :)

  • Mike at home #30
    egyébként is most a XO2 tetszik :), de az majd csak 2010-ben lesz, és elvileg gyerekeknek készül, de ez nem zavar :)

    [IMG]http://www.trustedreviews.com/images/article/inline/7659-olpcxo2.jpg[IMG]
  • Mike at home #29
    használtan nem kapsz 12"-osat 100k-ért, vagy ha igen, abban pl. halott az akksi
  • Mike at home #28
    ki mondta, hogy elsődleges gépnek vedd?

    netezni meg a 2"-on is tudok, meg sg-zni is :)

    a felsorolt dolgokat azért irtam, mert az átlegember erre használ ma egy számítógépet, nem többre
    és erre bizony tök feleslges a Vista, meg a coreduo
    ha meg játszani akar, vesz magának vmilyen konzolt

    a netbook arra jó, hogy kicsi és könnyü, a kv-zóban is le tudsz ülni kicsit kockulni, mert általában van wifi
    a 7" meg nem is olyan kicsi, mert egyik ismerúsnek van 701-ese, használtam is már
    a legnagyobb baja az, hogy melegszik
  • Mike at home #27
    hát éppen ez az, hogy nem súlyzónak veszed
    cipeld csak a 100k consumer noteszt, ha neked úgy esik jól