Gyurkity Péter

Nem lesznek sikeresek az olcsó laptopok

Az IDC szerint az ultra-olcsó megoldások nem a fejlődő, hanem a jobb helyzetben lévő régiókban válnak majd népszerűvé, mint másodlagos, hordozható számítógépek. Az árrés azonban túlságosan kicsi lesz a sikerhez.

"A vásárlók a PC, különösen a hordozható PC személyi jellegének gondolatát sajátították el, ezzel tehát nem a családi, megosztott használat vált igazán elterjedté. Ez vezetett a számos különböző formájú és teljesítményű noteszgép megjelenéséhez. Az olcsó, kompakt megoldások, amelyeket könnyen hordozhatunk magunkkal, és internetelérésre is alkalmasak, egy kiemelkedően fontos szegmenst töltenek meg - az eldobható noteszgépekét" - magyarázta Bob O'Donnell, az IDC kijelzőkre szakosodott kutatásaiért felelős alelnöke. A szerepkör tehát megváltozott, ám ez sem lebecsülendő.

A kutatócég saját előrejelzése szerint a leszállított készülékek száma a tavalyi 500 ezerről egészen 9 millióra ugorhat 2012-ig, igaz, ennek jelentőségét csökkenti az alacsony átlagár, aminek köszönhetően a globális bevétel alig haladja majd meg a 3 milliárd dollárt a periódus végén. A teljes PC piacra vetítve ezek a megoldások alig 5 százalékot sajátíthatnak ki maguknak, ám az oktatási szegmensben ennél jóval magasabb arányra tehetnek szert, akár a teljes torta egyharmadát is megszerezhetik. Nem véletlenül, hiszen eredetileg is ezen terület meghódítására irányult Nicholas Negroponte és az MIT szakembereinek elképzelése - más kérdés, hogy a piac nagy szereplői ezen az irányon kissé módosítottak.

Az IDC úgy véli, hogy az olcsó noteszgépek sokkal inkább beválhatnak a másodlagos PC szerepkörében, mégpedig a fejlett régiókban, ahol egyre többen szánják el magukat a második számítógép beszerzésére. Ezen készülékeket ugyanis jóval gyakrabban és egyszerűbben hordozhatják magukkal a felhasználók, az alacsony teljesítmény okozta gondokon pedig az újonnan megjelenő mobil processzorok enyhíthetnek, elég csak az Intel Atom sorozatára gondolni. Elsődleges számítógépként ezek a megoldások talán az iskolások körében válhatnak be, ám inkább a fejlődő országokban.

Mégis, nagy sikert nem várnak a kutatócég szakértői. Szerintük ugyanis az olcsó és hagyományos noteszgépek közötti árrés nem lesz kellőképp széles, emiatt pedig sokan hajlandóak lesznek még egy kicsivel több pénzt szánni a beruházásra - hogy "teljes" megoldást szerezzenek be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Glutamin #17
  Nem tom mit sír a szája itt ennyi embernek. Ezeket alaptopokat nem a csóróknak készítették. Ki nem szarja le mi van a fejlődő országokkal. Akinek nincs pénze szgépre, az nem EeeePC-t fog venni hanem valami lehasznált PC-t Linux-szal.

  Továbbá az EeeePC nem a csóró magyar diákok laptopja. Ha olyan sok lenne a 80e érte, akkor nem lett volna hiánycikk a megjelenésekor. Ha ennyiért ilyen jól el tudják adni akkor reális az ára. Kapitalizmus van kereslet/kínálati piaccal.

  A 2e Ft-os anyagköltséget azért túlzás még leírni is, bár nem vitatom, hogy vastagon van rajta profit.
 • nudly #16
  "Elsődleges számítógépként ezek a megoldások talán az iskolások körében válhatnak be, ám inkább a fejlődő országokban. "

  elsődleges semmi féleképp viszont arra h bemesz egyetem / gimi ahol a 10oldal vagy több /45perc ott sztem egész jól hangzik . youtube-on van video hogy a gta san andreas csont nélkül siklik rajta persz nem elvezetes 7" szorakozni DE MEGY. az árral én sem vagyok megbékélve mert igaz h hozzáteszek 20 at és van egy acer

  (15.4" (1280x800) WXGA 16:9 GlareType Intel® Celeron® M 1860 MHz CPU 1024MB RAM 80GB HDD 5400rpm SATA 8x DVD+-RW DL Intel Graphics Media Accelerator x3100 Linux)

  fejlődő országok is sztem igy gondolkodnak . sztem ez egy abszolut 2lagos pc
 • narumon #15
  Szerintem második notinak teljesen jó egy EEEPC. Nekem sokszor jönne jól egy olyan cucc amivel nem akarok dvdt irni, nem akarok rajta játszani. Gyak egy jól hordozható office, nagy rendelkezésre állási idővel. Szerintem erre is találták ki egyébként.
 • chronos75 #14
  nekem is a 3kg-s csoda van, csak próbáltam megértetni, hogy más a célcsoport..
 • cateran #13
  Hár öregem,ha hátizsákos cipelésnél neked ennyit számít 2 kg difi,akkor nem irigyellek....szvsz gyúrj 1 kicsit....(persze felemrül a kérdés ki az aki sok-sok órán át cipeli igy a laptopját és nincs lehetősége lerakni...)
 • Inquisitor #12
  Nem értem az összehasonlítást egy notival, egy személyautót se egy kamionhoz vagy buszhoz szokás hasonlítani.
  Én szkeptikus voltam az eeePC-vel szemben, de kollégám most vett egyett, és széttesztelték, hogy mi az ami megy rajta és eléggé pozitív meglepetés volt. A 7"-os kijelzőnek a felbontása az igazi hátránya.

  Garrett a 7"-os papiron 4-4.5 órát bír aksiról, kollégám tegnap kb. 6 órát használta még is. Azért nem poénból nem HDD van benne. Azzal se lenne drága, csak felét bírná az aksi ...
  Egyébként mióta láttam 80MB-os portable csomagolt MS office-t, meg 90MB-ra összehúzott 3D render progit egy ismerősnél akinek hobbyja ilyeneket gyártani, már nem is tűnik olyan kicsinek a 4GB. És ugyan nem olcsón, de bele lehet dobni egy 16GB-s SD kártyát is.
 • chronos75 #11
  noti 3 kg - eee 1 kg -> napi hátizsákos cipelésben egyértelmű előny :)
  noti dvd író stb - eee 0 optikal cucc -> csak másodhegedűs lehet
  pda - eee -> normális oprendszer, normális alkalmazásokkal, nem csak távolról hasonlítanak :)

  proci, többi komponens hasonló, de végső soron egy office-olós, netezős cipelős gépnek tökéletes..

  azt mondjuk némileg túlzásnak érzem, hogy 2e ft-ból elő lehetne állítani... sztem még az ultraolcsónak beharangozott atom prociért fog majd kábé ennyit kérni az intel (/db).. :)

  a cikkben is ez a lényeg. a power user vesz majd továbbra is notit, az msn guru kiccsaj, a szövegszerkesztő bajnok meg ezt..
 • 12346 #10
  a napi adag sorozat is bukó 4gb ssd-vel, és optikai nélkül;) de mind1. én se nagyon látom a célközönséget. tényleg 20-25 ropi +ba, és van egy notim egy túlméretezett pda helyett.
 • The Garrett #9
  akinek viszont nem kell normális laptop, mert nem használja ki, nem akar HD videót nézni rajta - csak esetleg a napi adag sorozatát egy ebédszünetben, se ut3 azni a metrón, hanem csak netezni, jegyzetelni, emailt nézni, annak ez teljesen jó választás. kicsi, könnyű, de mégis ottvan benne a 'laptop' feeling... tehát nem egy pda amit megfogni se lehet normalisan nagyobb tenyérrel. :P


  Én a magam részéről tuti benevezek egy 2.-3.? generációs eee pc be majd... csak az a 2 óra/ töltés üzemidő zavar. Legalább 6-7kéne. :(
 • gkalcso #8
  Jó hogy drága és jó hogy nem tetszik az embereknek. Itthon csak a gyengébbet lehet kapni és csak winnel.