Gyurkity Péter

MIT - olcsó laptop régi számítógépekből

Tagadhatatlan, hogy az olcsó laptop kifejezés (Nicholas Negroponte gyermeke) számos gyártó és önálló fejlesztő fantáziáját megragadta. Az MIT hallgatói ősöreg számítógépek alkatrészeiből alkotnák meg saját hiperolcsó megoldásukat.

A Boston Herald beszámolója szerint a csapat - amely számos MIT hallgatóból állt össze - az MIT International Development Design Summit elnevezésű találkozó alatt ismertetné terveit és főbb elképzeléseit a készülékek kialakításával és terjesztésével kapcsolatban. Rendhagyó kezdeményezésről van itt szó, hiszen ezúttal nem új, hanem igencsak koros, idejétmúlt komponensekből építenék meg a mindössze 12-15 dollárt kóstáló laptopot, amely a fejlődő országok iskoláiban találhatna otthonra.

Az ötlet nem saját kútfőből ered, hanem Indiából, ahol jelenleg is több hasonló megoldás található a piacon. A csapat tagjai kiemelik a Victor-70 névre keresztelt megoldást, amely a Nintendo NES 1985-ben megjelent eredetijére épül. Ez a készülék 1,78 MHz-es, 8 bites processzort tartalmaz, a maximális felbontás pedig 256x240 pixel, legfeljebb 25 színben. Nagy különbség, hogy a komponensek nem a méretes házban, hanem a billentyűzet burkolata alatt kaptak helyet, így végeredményként egy klaviatúrát kapunk, amelyet közvetlenül ráköthetünk a televízióra.

Valami ilyesmin töri a fejét a hallgatókból álló csapat is, azzal az eltéréssel, hogy ők a tengerentúlon annak idején szintén igen népszerű Apple II számítógépre alapoznák a megoldást. Ez eredetileg 1977-ben jelent meg, elhódítva az első tömegméretekben gyártott mikroszámítógépnek járó címet. Az 1993-ig tartó gyártás alatt több különböző modell is megjelent, az utolsó években már 16 bites processzorral, illetve a ma már alapkövetelménynek számító, egér által vezérelhető grafikus kezelőfelülettel. Azt még nem tudni, hogy a csapat melyik változatra alapozná munkáját, ám azt nyilván nem várják el az elmaradott régiók iskolásaitól, hogy nagyméretű floppylemezeket cserélgessenek a meghajtóban.

Amennyiben a projekt sikeres lesz, úgy érdekes helyzet állhat elő - tekintettel arra, hogy az MIT dolgozta ki néhány évvel ezelőtt az olcsó laptop koncepcióját és az OLPC program azóta is küszködik az XO-laptopok elfogadtatásával. Utóbbi fejlesztésről, a Microsoft, az Intel és egyéb nagyvállalatok hátráltató szerepéről épp a napokban született egy hosszabb írás, amely ezen a linken olvasható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gvoczelka #10
  igaz, én nem vagyok olyan helyzetben, hogy csak az olcsó régi számítógépeket vegyem meg, de szorgalmazom a régi gépek újrahasználsát. én például még sosem dobtam ki a szemétbe a régi gépeimet, mindig valakinek eladtam, vagy elajándékoztam... Viszont én nem vagyok az a típus, aki egy olcsó géptől sokat vár. A nagy asztali gépem mellé vettem magamnak egy Asus EEE PC 701-et, mert kell a suliba, én viszont tényleg arra vettem, hogy tudjak jegyzetelni, netezni, meg néha filmet nézni. szóval arra használom, amire kitalálták. Oké, amikor megkaptam, én is kísérleteztem vele, hogy mit tud, raktam rá Linuxot (WinXP Home volt gyárilag rajta), raktam rá MacOSX-et, Vistat, de a végén mindig oda jutottam, hogy visszakerült rá az XP. Próbálkoztam játékokkal is, elég sokkal, és amiket próbáltam, szinte mindegyik elindult, viszont mivel nem játékra vettem, ezért le is szedtem, fölösleges egy ilyen gépre játék, ha játszani akarok ott a nagygépem... :)
 • vadmotoros #9
  A környékünkön van egy elektronikai hulladék bontó, régebben körül szoktam nézni hátha találni használható dolgokat. A régebbi működő P3-as gépek hegyekben állnak, nem hiszem hogy a cégek inkább kidobják őket, ahelyett hogy odaadományoznák valamilyen rászoruló szervezetnek. Én már párat raktam össze olyan ismerősnek, aki nem engedhette meg magának hogy gépet vegyen. Internetezni, szöveget szerkeszteni tökéletes, némi kompromisszummal. Ja és divx-es filmet is lehet rajta nézni.
 • Skynet85 #8
  Ez amolyan kamu duma, én is találkozok vele nap mint nap, hogy jaj kéne egy gép, de nem nagy durr csak tanulni kellene. Aztán jön egykét amolyan telejsen ,,természetes" elvárás a tanuló géptől ,,figy már akkor a cyrix ugye még fut rajta" stb stb mikor mondom, hogy az kb 2-szer annyi akkor jaj már mien szargépet akarok én már össze rakni, bár ez inkább a tinik álltal megdumált szülökre, és csemetéire a jellemző.
 • torcipepe #7
  arra amúgy még nem gondoltak, hogy egy új kütyü kifejlesztése helyett esetleg egy régi konfigurációt megvenni?? szomszédom most vett az OLPC-nél jóval erősebb laptopot ugyanannyiért.
 • KTTech #6
  Azért akár egy 10Mpixeles RAW szerkesztéséhez nem árt komolyabb gép pl... Az otthoni (húgom által használt) 1200-as PIII Tualatin 512MB RAM-al hozzá sem tud szagolni a konvertálásához (kb. 4-5 perc a konverzió), és ez még nem Photoshop, csak Lightroom volt. Ha nem RAW konverzió, csak 10Mpixeles JPG, akkor kevesebb erő kell, de még mindig meghaladja a régebbi gépem teljesítményét (márpedig a mai kompaktok is ezt a felbontást kóstolgatják, vagy túl is lépik, komolyabb kompaktokban meg ott a RAW is). Viszont böngészésre, szövegszerkesztésre, levelezésre, filmnézésre DivX/Xvid-ből, DVD-ről tökéletesen megfelel a régi gép is, sőt tanulásra is. Gyanítom 25E-ből kompletten össze lehet rakni manapság használt cuccokból + monitor (használt Eizo 17-est vettem 2.5E-ért, ráadásul az Eizo még minőség is...)
 • kvp #5
  "Ez a készülék 1,78 MHz-es, 8 bites processzort tartalmaz, a maximális felbontás pedig 256x240 pixel, legfeljebb 25 színben."

  Ilyet mar en is epitettem poenbol. Mondjuk en egy 20Mhz-es pic-et hasznaltam es 160x120-as felbontasu tv-kimenetet, legfeljebb 8 szinben, de cserebe 128KB ram-ot kapott es vegyes 8/16 bites risc-es utasitaskeszletet. (a pic mikroprogramozottan futtatta a kulso ram-ban tarolt utasitasokat, lasd apollo guidance computer) A hang az igazabol csak mono csipogas volt, de ennyi szabad lab maradt. Programbol csak egy gepi kodu monitor keszult programbetoltesre es debug-hoz. Meg egy pong, hogy megnezzem az atari/commodore port-os joystick-ok mukodeset (mukodtek). Viszont a pc-s fejlesztoi kornyezet nem lett tul jo, az assembler annyira egyszerure sikeredett, hogy nagyon nehez volt fejleszteni ala, igy nem volt erom mas szoftvert kesziteni hozza.

  Viszont a project lehetseges, ugyanis a kerdeses mikrovezerlo 2 dollar. Kb. 6-8 dollarnyi alkatreszbol osszehozhato egy ilyen gep. Aki hasonlot akar epiteni pesten a lomexnel es a chipcad-nel lehet hozzavalo alkatreszeket kapni. Ehhez kepest egy telefonba valo samsung system on a chip mikrovezerlo rammal es flash-el, arm9-es cpu-val es usb vezerlovel kerul kb. 10 dollarba. Ezeken siman elfut egy mai modern linux is es teljesitmenyben sem rosszabbak egy atom chipes x86-os laptopnal.
 • jezsoadam #4
  Bizony, ez nagyon jó ötlet! És talán így kevesebb e-hulladékban fogunk taposni...
 • gombabácsi #3
  Érdekes, hogy van több ismerősöm, akiknek nincs pénze gépre, de tanulnának... legalábbis ezt mondják. Aztán mikor mondom nekik hogy milyen piti összegből össze lehet rakni egy elavult de egy csomó dologra marha jól használható gépet, az már nem nagyon érdekli őket...
  Pedig egy ilyen gépen simán lehetne tanulni alap windóz kezelést, szövegszerkesztést, sőt még Photoshopot is...
 • mousee #2
  Jó ötlet, csomó jó dologra lehet használni az ilyen kiszuperált PC-ket...
 • chronos75 #1
  commodore 64-et hálókártyával meg fairlight html böngészővel a népnek!
  ..bár oda is elkél már egy sd kártya illesztő a progiknak..