Berta Sándor

7 colos netbook kifejezetten gyerekeknek

Az Olidata nevű olasz cég által kifejlesztett hordozható számítógép elsősorban gyermekek számára készült. A vidám kinézetű gép az alsótagozatos iskolások megfelelő társa lehet.

A JumPC nevű eszközt a norvég Easybits vállalat látta el szoftverekkel, amelyek között egyaránt vannak játékok, felhasználói és a gyermekek számára biztonságos internetezést biztosító programok. A telepített alkalmazások (EasyWrite, Magic Mail, Easy Learning, Easy Paint, My First Browser) célja, hogy a kicsik gyorsan és könnyen elsajátítsák a számítógépek használatát. A szülői felügyelet funkciónak köszönhetően külön is meghatározható, hogy a csemete mennyi ideig és milyen módon használhassa az internetet.

"A JumPC egy nagyon szép és könnyű készülék. A rövid távú célunk az, hogy évente 40 000 darabot értékesítsünk belőle elsősorban Olaszországban és Németországban. Később szeretnénk megvetni a lábunkat Spanyolországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is. A számítógépes piac fejlődése arra kényszerít bennünket, hogy a hangsúlyt a dizájnra és a termékinnovációra helyezzük. A JumPC-vel bevezetett újdonságokat összesen tíz szabadalom védi" - jelentette ki Antonio Masenza, az Olidata ügyvezető igazgatója.


A netbook "lelke" egy 900 MHz-es órajelen üzemelő Intel Celeron processzor és 512 MB RAM, a merevlemezt pedig az ütődéseknek is ellenálló 2 gigabájtos flash memória helyettesíti. Ezeket két integrált hangszóró, egy mikrofon, egy webkamera, egy memóriakártya-olvasó, két 2.0-s USB-port és egy WLAN-adapter, valamint az előre feltelepített Windows XP Home operációs rendszer egészítenek ki. A gyártó a 6 és 10 év közötti gyerekeknek ajánlja az 1,3 kilogramm súlyú, két színben választható eszközt, amelynek billentyűzete vízálló és amelyet még egy fixen beépített fogantyúval is elláttak.

Az Olidatát 1999-ben jegyezték be óta a milánói tőzsdén és a cesenai fő üzemén kívül vannak gyártósorai Latin-Amerikában, illetve Délkelet-Ázsiában. A cég tavaly 280 000 PC-t adott el, forgalma elérte a 122 millió eurót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • snowkid16 #27
    Hardcore gamers: Prehistorik! :D meg Dyna 2 (az a bombázós :D)
  • snowkid16 #26
    Nagyon igaz. Az osztályomban sok szülőt érdekli már a gyereke...Én is nagy spiller voltam/vagyok . Én is elitélem a dohányzást, osztályomban is dohányozn(t)ak (12-13 éves, kis hülyék). Szülő nem tudja, vagy nem is akarja. Gyerek olyan oldalt néz meg amit akar. Semmi tanulás...Festi a haját,szemét az emós kölök hetedikesen...
  • mousee #25
    Amúgy ahogy már írták, rengeteg előnye, és hátránya is van, ha egy fiatalt gép elé raksz. Engem sikerült negyedikes koromban (ált. isk) egy P1 133mhz gép mellé beültetni. Win95. Suli után teljesen jó elfoglaltság volt kitapasztalni, hogy hogy kell a képernyőkímélőt beállítani, vagy excel-be diagrammokat csinálni. Ott dicsekedtem apámnak, hogy így meg úgy sikerült ez meg az. Persze ettől még ha jó volt az idő, akkor eszembe nem jutott a gép előtt ülni. Bicikli, játszótér gangelés :) Szerintem itt is a kulcsszó az ésszel.

    Mondjuk érződik pár mellékhatás, pl az, hogy gyorsabban (és olvashatóbban :P) tudok gépelni, mint papíron írni. De ettől független nem vagyok kevesebb, mint az átlaggyerkőc, soha nem is voltam, csak értettem a számítógéphez.

    Most pedig itt vagyok, 20. életévemben, és érdekes, de nem dohányzom (sőt, elítélem), iszogatni is csak néhanapján megyek haverokkal. De most is ott vagyok, hogy inkább a társaság, mint a gép.

    A kulcsszó: Ésszel.
  • KasztnerTokman #24
    én 6-7 évesen mar hardcore xD szinten ösember 2-tem :)
  • snowkid16 #23
    Ki fogtok röhögni, meg csúnyán nézni, de én és 4 évesen ültem a gép előtt. Régi Win95 :D. Nem hiszem, hogy egy alsósnak azon kéne, hogy járjon az esze, hogy haza, go a gép elé, nyomni éjfélig (halkan-sajnos van ilyen-halkan). Aztán suliban fáradtan alszik, nem figyel. Meg ezek a fullos játékok, nem kiskölyköknek való.
    Itt a szülőfelelősség, amit az egybegyülők említettek. Én ott vagyok, 6 éves gyereknek NEM KELL LAPTOP! El fog kényelmesedni, buták lesznek, csak a játék lesz.
    Nekem annak idején, meg most is, sportolok verseny szerűen. Na szóval ennyit.
  • roliika #22
    Ez az "el digitalizálódási" (de szép szó) folyamatot nem lehet megállítani. Érdemes a japánokat figyelni, ők ennek a sűrűjében vannak, és hozzánk is el fog érkezni ez a ...hmmm tendencia.

    Abba az irányba haladunk, hogy mindent digitálisan fogunk kezelni...pénzt,vásárlást,mindenféle jegyet, elszámolásokat,és egy ideig ennek az átviteli közege az Internet lesz de nem sokáig...ennek is talán 20 évet adok, mert lesz jobb mód is az információ átvitelre mint egy optikai kábel...meg fognak jelenni a PC helyett használható konzolok, aztán olyan kicsit lesznek, hogy már a mobiltelefonba lesznek integrálva ezek a terminálok, amelyek idegi stimulációs kapcsolattal rendelkeznek majd(nem beültetés).

    Ez még csak a következő 20 év. Nem árt felkészíteni erre a nemzedéket. jó hát igen vannak vakvágányok (RFID lol) Ujjlenyomat azonosítás(lol),de úgy érzem belefér még.

    Igen az azonosításra nagy hangsúly fog kerülni, de hát viccesnek gondolom az RFID szabványt pláne hogy biztonsági rendszerekhez is használják, sőt az ujjlenyomat azonosítás is elég mókás dolog és ahogy hallom már lehet így fizetni több boltban is, automatában pénzt felvenni, had ne részletezzem milyen egyszerű hamisítani...HP notikon kipróbálható mert előszeretettel látják el őket ujjlenyomat scannerrel...szerintem az egyik legjobb megoldás a tenyér erezet letapogató, az jelenleg nem hamisítható....de mikor hallom olvasom hogy most vezetik be az ujjlenyomat alapú akármit(elavult technológia) hát a hajam égnek áll, és komoly cégek állnak mögötte. Juj de elkanyarodtam a témától...
  • roliika #21
    Részben egyetértek veled. De ami a betűk írását illeti...azért használjuk a kézzel való írást, mert gyorsnak tűnik, és maradandót alkot, mindenki felismeri...stb.

    De ha ismerünk olyan módszert ami ennél gyorsabb, az szerintem jelenleg a billentyűzet. Hát ez kicsit talán morbid gondolat, de 1 év gyakorlás után bárki gyorsabban ír gépen mint papíron. Mellesleg az információ bárhol tárolható, nem csak a 4 vonalas füzetben amit otthon hagy nem mutat meg a diák, megeszi a kutya, elázik stb.

    Abba az irányba haladunk, hogy lassan ki fognak halni azok akik kézzel tudnak írni, szerintem ez az idő intervallum cirka 20 év. Ki fog halni.

    Hiszen az írás nem velünk született képesség, csupán kézenfekvő alternatíva volt. Ugye azt meg nem kell ecsetelni, hogy mekkora hátrány ha valaki felnőtt korában szembesül ma azzal a ténnyel hogy úristen hogy kell emailt küldeni...és itt a máról van szó...5-10-20 év múlva elképzelhetetlen lesz, hogy valaki ne tudja az alapvető informatikai eszközöket használni. Persze fejlődni fognak, és emberközelibbé vállnak amennyire csak lehet.

    Már ma vagy inkább tegnap szükség lenne/lett volna egy informatikai felzárkóztatásra, mert minden téren hátrányt szenvednek azok akik nem tudják/akarják használni a gépeket, és minimális szinten érdemes ezt fiatal korban elkezdeni....de nagyon fontos persze megtartani az egészséges egyensúlyt, hogy azért ne elmebeteg pistikék kerüljenek ki a közintézményekből, de ez legyen a szak politikusok felelőssége...na hogy ők meg mennyire nem értenek a témához nem folytatom mert már így is sok lett a rizsa.

    Fejlődünk. Ez van.
  • Axon #20
    A gép 99 %-ban megegyezik az első ee pc-vel a 701 G-vel. Egyedül a háttértár méretében különböznek. Ebben 2 giga van, míg a 701-es eee pc-ben 4 giga.
    Ezen winxp van. Nem tudjátok mennyi helyet foglal egy winxp telepítés után? Nekem csak a windows alkönyvtár mérete 2,2 giga ezen a gépem amin pötyögök, bár ez nem friss telepítésű. Nem hiszem, hogy sok hely maradna a 2 gigából és akkor erre még egy rakás programot előtelepítenek. Szóval a kis srác megír 2 emailt és már fel is ugrik a merevlemez karbantartási varázsló :-)
  • HENCIG #19
    Nem semmi! Szerintem az én 10 éves alsótagozatos gyerkőcömnek rohadtul kevés ez a gép!
    Főleg, hogy Ő is a fullos új játékokat szereti!
    Arról, hogy a szeme kiguvad arról már nem is teszek emítést!
    :DDDD
    Szerintem elég gagyi lesz ez az üzlet!
  • Gerygrey #18
    Én is a 6. születésnapomra kaptam C64-et, és egy év múlva Basic programozást tanultam rajta. Szerintem (és itt jön a képbe a szülők felelőssége amit sokan szeretnek elfelejteni és a gonosz számítógép-gyártókra terelni) ésszerű használat mellett a számítógépnek igenis van létjogosultsága gyerekkorban is. És például a gyerekem (ha majd lesz) inkább marhuljon Painttel vagy whatever minthogy a TV előtt üljön. Persze, inkább menjen ki biciklizni ahogy én is tettem, de otthon a TV-nél ezerszer hasznosabb még a legidiótább játék is.