Hunter

Ma is csak találgatnak Gagarin haláláról

Új elmélettel állt elő az orosz Komszomolszkaja Pravda az első űrhajós, Jurirj Gagarin haláláról.

A Szovjetunió hőse 40 évvel ezelőtt zuhant le egy vadászgéppel. Az eset számtalan elméletet szült az évek során. Voltak, akik úgy vélték az akkori vezető, Leonyid Brezsnyev ölette meg irigységből, de akadnak egészen szélsőséges teóriák is, mely szerint az idegenek álltak bosszút az űrhajózás úttörőjén. Az orosz napilap szerint a valódi bűnös egy banális műszaki hiba és a kényszerleszálláskor alkalmazott túlzottan gyors ereszkedés kombinációja lehet. A Komszomolszkaja Pravda az 1968-as eset vizsgálóbizottságának egyik tagjának szavaira hivatkozik.

Gagarin 34 éves korában, 1968. március 27-én halt meg, mindössze hét évvel történelmi űrrepülése után. A kozmonauta egy MIG-15-ös vadászgéppel végzett próbarepülést, a gép roncsait Moszkvától 190 kilométerre találták meg. A baleset vizsgálatainak eredményeit soha nem tették közzé.

A vizsgálat lefolytatásában részt vett egykori repülőmérnök, Igor Kuznyecov elmondása szerint a sugárhajtású gép kabinja nem volt hermetikusan lezárva, ezért Gagarin és másodpilótája, Vlagyimir Szerjogin kénytelen volt kényszerleszállást megkísérelni. A pilótapáros a szabályokat követve ereszkedett körülbelül 4000 méterről 2000 méterre, a magasságcsökkenés azonban túlságosan nagy volt, ennek következtében a pilóták feltehetőleg elvesztették az eszméletüket, ami a gép lezuhanásához vezetett, állítja Kuznyecov.

Haláluk mindenesetre mindaddig rejtély marad, amíg a kormány véget nem vet a titkolózásnak. A Kreml 2005-ben is elutasította az újságírók és mérnökök azon kérését, hogy nyissák meg az aktákat számukra. Gagarin halálának 40. évfordulóján a vizsgálatot lefolytató kutatóintézet, melynek raktárában lezárt fémkonténerekben ott pihennek a vadászgép maradványai, úgy nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek, hogy "nincs szükség" újabb vizsgálatra a repülőgép szerencsétlenség ügyében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sidewinder #164
    VZ és a Szu-29 nehezen felülmulható egy szaros kis kötélszakadással az tuti:)
  • Sidewinder #163
    Sietni kellett nem volt időm rá sajnos...:S
  • Sidewinder #162
    A baj csőstől jött,megfontuk a kötelet és behányt az agri.Mentünk is be.
  • NEXUS6 #161
    A Kanzol vs. Kanzol vs. PC kimaradt!;)))
  • Zoleeca #160
    Megtaláltam a világ két leginkább vitára adó témakörét:

    Windows Vista vs. Windows XP vs. Linux
    és
    a Fizika (úgy általában)

    Hihetetlen hévvel vagytok képesek vitázni :D
  • Epikurosz #159
    Sidewinder,

    Piszok érdekes, amit írsz, de halvány lila gőzöd sincs a fogalmazáshoz, vagy nem akarsz ezzel bajlódni.

    Javaslatom:
    - tördelj, szúrj be üres sorokat egy-egy fogalmi egységet alkotó bekezdés (amely több mondatból állhat) után.
    - Pont, vessző, stb. után hagyj ki egy szóközt.

    Az énekeseknél van olyan, hogy légzésgyakorlatok. Valami hasonló létezik az írásban is, elkerülendő azt, hogy valaki egy szuszra akarjon leírni mindent, és majdnem belefulladjon a mondandójába.
  • globint #158
    Segítsen valaki:
    Volt egy cikk márciusban, egy gigantikus fekete lyukról. Nem találom a cikket... Talán hoax volt? Vagy én nem tudok keresni? PLEASE, segítsen valaki!
  • Mr Csé #157
    Gagarin bele esett egy feketelyukba !

    Gagarin végbélúp csak most 100 ft
  • globint #156
    Légyszi segítsen valaki:
    Volt egy cikk márciusban, egy gigantikus fekete lyukról. Nem találom a cikket... Talán hoax volt? Vagy én nem tudok keresni? PLEASE, segítsen valaki!
  • DJviolin #155
    Megsasolom :)

    Itt van a mienk:
    http://kvac.try.hu/