Berta Sándor

Épületrekonstrukció fotók segítségével

A Darmstadti Műszaki Egyetem, a Washingtoni Egyetem és a Microsoft Research közösen olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely akár online megjelenő fotókból is képes 3D-s épületmodellek készítésére.

"A projekt tavaly nyáron indult, amikor a csoportunk ellátogatott a Washington Egyetemre. A szoftver az ottani szakemberek által létrehozott fotóprogramon alapul és lehetővé teszi az úgynevezett Structure form Motion eljárás keretében akár a fotós pontos helyzetének, akár a használt kamerák jellemzőinek és az objektum szerkezeti adatainak figyelembe vételét. Az így kapott információk segítségével létrehozható a különböző épületek teljesen részletes és élethű 3D-s modellje" - jelentette ki Michael Goesele, a Darmstadti Műszaki Egyetem professzora, akinek az interaktív grafikus rendszerek kifejlesztése a szakterülete.

A szoftver már számos éles tesztben bizonyította be képességeit. Ezek között volt a Flickr oldalán a párizsi Notre Dame katedrálisról található fotók alapján elkészített 3D-s épületrekonstrukció. A munka során a kutatók összesen több mint 88 000 szabadon hozzáférhető felvétel közül választottak ki néhányat, hogy így alkossák meg a Notre Dame részletes és élethű mását. A szakemberek kifejezetten olyan fotókat válogattak ki, amelyek mindegyike más perspektívából mutatta a katedrálist. Egy másik teszt során pedig nyolc fényképész 56 különböző képe alapján létrehozták a pisai ferde torony 3D-s modelljét.


A szoftver mindkét esetben rendkívül precíz volt, az egyes modellek esetében a hibahatár mindössze 0,25 százalékot tett ki. A kutatók jelenleg egymillió fotóból Róma 3D-s másolatát akarják megalkotni, de a távlati terveik között szerepel az egész bolygó méretarányos 3D-s modelljének elkészítése is. A program olcsó alternatívát jelent az eddigi megoldásokhoz képest, amelyeknél általában drága sztereókamerákat és lézeres mérőrendszereket kell alkalmazni az egyes épületek 3D-s megjelenítésére.

Korábban amerikai, brit, olasz és német szakemberek tíz évi munkával létrehozták az ókori Róma valósághű háromdimenziós megfelelőjét és az osztrák fővárosban a Wiki Vienna nevű projekt keretében a város 3D-s másolatának megalkotásán fáradoznak immár két és fél éve a Bécsi Virtuális Valóság és Vizualizálási Központ munkatársai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zocsi #5
    Úgy tudom, hogy korábban is írtak már (asszem a Microsoftnál) olyan algoritmust, ami a fotók alapján tud rekonstruálni tereket. Bár a felhasználási mód egészen más, mert ott nem 3D-s modellt készítenek belőle, pusztán a neten talált freeshare fotókból készítenek olyan virtuális teret, ahol lehet zoomolgatni meg minden és körbe lehet teljesen nézni a térben. A poén az, hogy a képek tömörítési módja nem a megszokott, tehát mindig csak annyira részletes, amit az adott "zoomolási mélység" (nem találtam rá jobb szót - késő van) megkíván. És piszok gyors. Nah, és ennél a dolognál is van egy kezdetleges 3D-s modell a térről, amit elvileg a fotók azonos pontjainak megjelölésével lehet kiszámoltatni számítógéppel...
    Ha vkit. érdekel, akkor szerzek linket. Egy plug-int kell a feltelepíteni a firefox alá, és akkor egy oldalon lehet nézelődni a térben.
  • tbs1001 #4
    Neked játék a sulibajárás..? Respekt.
  • Myron #3
    de jó lest majd a saját városomban meg sulimban quake 3-azni :D
  • neB #2
    ez jó hír mert így könnyebb épületeket létrehozni mint vmien 3D-s programmal
    csak kiváncsi vagyok hogy ki-e adják nekünk vagy csak a tudósok dolgoznak rajta...
  • brueni #1
    kiváncsi lennék a felbontására...
    ...bolygók esetében, vagy akár a hold feltérképezésében...