Gyurkity Péter

Módosul a Vista keresője, jön az SP1

A Google panaszait követően a Microsoft bejelentette, hogy a Vista első javítócsomagjában módosítják a beépített kereső működését. A Service Pack 1 előzetesét az év végére ígérik Redmondban.

A keresőcég az "Instant Search" funkcióval, vagyis a keresővel kapcsolatban még tavaly fejtette ki kifogásait, többek között az alapértelmezett keresőmotor kiválasztásának lehetőségét hiányolva az operációs rendszerből. A Microsoft eleinte elvetette a panaszt, nemrég pedig az igazságügyi minisztérium is a szoftvercég mellé állt, kiemelve, hogy az nem követett el törvénybe ütköző cselekedetet. A jelek szerint mindez nem volt elég és az újabb csetepaté elkerülése érdekében Redmond ezúttal engedett.

Az igazságügyi minisztériummal és az ügyben érintett 17 államügyésszel kötött mostani megállapodás eredményeként az első javítócsomagban fontos változtatásokat hajtanak végre a beépített kereső működésével kapcsolatban. Lehetővé válik például az alapértelmezett kereső kiválasztása, ahogy azt a böngészőknél és médialejátszóknál már megszokhattuk, a Google így zöld utat kap saját asztali alkalmazáscsomagjának további népszerűsítéséhez. Ezen alapértelmezett kereső elérését a Start menüben, illetve az Internet Explorer böngészőben elhelyezett további hivatkozásokkal és parancsikonokkal segítik majd, a külső fejlesztők munkáját pedig újabb részletes dokumentáció átadásával könnyítenék.

Ezen változtatások a Service Pack 1 részeként látnak majd napvilágot. Ez az apró részlet további érdekességet kínál, hiszen a javítócsomag megjelenéséről a Microsoft eddig nem volt hajlandó nyilatkozni, most viszont kénytelenek voltak egy hozzávetőleges időpontot nyilvánosságra hozni. Eszerint az SP1 bétája az év végén készül el, a végleges verzióról azonban nem szól a fáma, ez lehet, hogy jövőre csúszik át. Mindez kényelmetlenül érintheti azokat, akik egyes alkalmazások vagy játékok frissítésére várnak, mivel több fejlesztő már korábban jelezte, hogy kizárólag az SP1 elkészülte után hajlandó foglalkozni a Vistával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #25
    "annak mi értelme hogy a gyakran használt cuccok hamarabb betöltődnek???"

    Eccerű paraszti logika: Amit gyakran használsz, az gyakran van használva, vagyis a töltési idő sokszorosan számít. Én például rendkívül kellemesnek találom, hogy az Adobe Reader ugyanolyan villámgyorsan indul, mint a notepad (XP-n meg qrva lassú volt).
    És az ehhez a fícsörhöz felhasznált RAM ára legfeljebb 5000Ft, tehát bőségesen megéri szerintem. Kevesebb RAM esetén (pl. laptopoknál) pedig egy USB kulcs is segíthet (ReadyBoost).
  • A1274815 #24
    Azok úgyis vesznek hozzá elég erős hardware-t hozzá. Előbb-utóbb pedig a játékokhoz úgy is kelleni fog minimum a D3D9Ex, meg a WDDM-ben bevezetett újítások, illetve maga a DX10 teljes pompájában, amit 100%-ig úgy se fognak tudni emulálni.
  • Morden23 #23
    Oké.

    Akkor miért olvasom minden "warezról leszedtem és nem tetszett" játékWindows-ostól, hogy felrakja a Vista Ultimate-et?

    Amúgy eleddig nem volt bajom a játékokkal sem. Na persze nyilván az ember akkor vált Vistára, ha van alatta olyan vas, ami miatt akár érdemes is. Ha meg nincsen olyan vas, akkor minek vált Vistára? A dx10-es játékok miatt? Ha nincsen a Vistára elegendő vasa (azaz nincsen rá pénze), akkor honnan lenne pénze dx10-es videokarira?
    Ha meg van pénze dx10-es videokarira, akkor nyilván nem a régi P1-es gépnek az ISA-slotjába akarja beletömködni.

    Faszság faszság hátán. Váltani nem kötelező. Gamereknek maximum a dx10 miatt kéne, és azt sem éppen most (jól gondolom, hogy csak a Halo2 az, amelyik only Vista jelenleg?). Ha meg erre fáj a foga, akkor olyan gépe van, hogy 5 Vista is megy rajta egymás mellett.
  • A1274815 #22
    "annak mi értelme hogy a gyakran használt cuccok hamarabb betöltődnek??? aztugye tárolja memóriában aztán ha egy vadi új játékot nyomsz fel akkor aztmost órákig töli???
    kalap szar!"

    Akkor sem tölti lasabban, mint XP alatt, de már másnap sokkal gyorsabban fogja tölteni, akkor meg mi a franc bajod van?
  • a_n_d_r_e_w #21
    upsz, másik topic, sorry ;)
  • a_n_d_r_e_w #20
    Nem szimpatikus nekem ez a "jajj, ne bántsatok minket, bántsátok a gonosz IE-t" mentalitás. Szerintem azzal, hogy beléptek a piacra, vállalták, hogy lesz konkurenciájuk, és ha a konkurencia az ő pozíciójukra vetett szemet, akkor bizony IJ ;)
  • Tetsuo #19
    1 csomóan meg igen, csakis azért vesznek wint mer a játékok azon mennek..
  • Morden23 #18
    "aztugye tárolja memóriában aztán ha egy vadi új játékot nyomsz fel akkor aztmost órákig töli???
    kalap szar!"

    Lehet, hogy neked fura, de egy csomóan nem csak játékfuttatást tudnak elképzelni a gépükön.
  • petruszvaldesz #17
    az összes windows operálciós rendszer egy kalap szar...

    annak mi értelme hogy a gyakran használt cuccok hamarabb betöltődnek??? aztugye tárolja memóriában aztán ha egy vadi új játékot nyomsz fel akkor aztmost órákig töli???
    kalap szar!

    fejlődik a világ aláírom de rossz irányba az tuti...
    hameg már ittartunk akkor a linux-nak lenne vmi kis jövője hogyha végre valaki összefogná és nem 1000 hanem 1fajtája lenne! A játékgyártók is többet foglalkoznának vele
  • Penge4 #16
    "én például nem vagyok hajlandó olyan operációs rendszer használni, amelyik 500 mega RAM-ot felzabál csak hogy elinduljon.
    amennyi hülye van a világon, így is elterjed..."

    Te vagy itt az egyetlen hülye, aki nem képes utánaolvasni, mielőtt lehülyéz valakit. A Vista, minél több ramot pakolsz a gépbe, annál többet eszik, ezt hívják SuperFetch-nek, avagy a gyakran használt szoftvereid hamarabb betöltődnek, azonban ha szükséged van a ramra (pl komolyabb alkalmazás, játék), akkor kiüríti és lesz neki hely. Szóval nem zabál többet, mint az XP.

    "Nos, én először próbából 512 rammal "használtam" a Vista ultimate-et. Haználhatatlan volt szinte, annyira lassú volt."

    Ha megnézed a hardware requirements-nél, az Ultimate-hez 1 giga ramot javasolnak minimum. Avagy ha csilivili felület kell és gyors gép, akkor fejleszteni kell. A Home Basic 512-n is elmegy, de sanszos, hogy pár progi többet fog zabálni, ezért lassú lesz.