Gyurkity Péter

Az USA a Microsoft mellé állt a Google-lal szemben

A keresőcég nemrég panaszt nyújtott be a Microsoft ellen, amiért az szerintük szándékosan igyekezett megnehezíteni a Google Desktop használatát a Vista alatt, ám az igazságügyi minisztérium a szoftvercég mellett állt ki.

A New York Times az ügyben részt vett ügyvédektől szerzett értesülést a vitáról, mivel annak egyetlen részletét sem hozták eddig nyilvánosságra. Mindössze annyit lehet tudni, hogy a Google a Microsoft eljárását és taktikáját kifogásolta, mivel úgy vélték, hogy Redmond megpróbálta ellehetetleníteni a programot a Vista operációs rendszer alatt. A panaszt cáfoló irományt eljuttatták az USA összes államügyészéhez, akik közül néhányan hitelt adtak az eredeti dokumentumnak, míg az igazságügyi minisztérium teljes mellszélességgel a Microsoftot támogatta.

A lap szerint mindez főleg azért fontos és érdekes, mivel kiválóan jelzi a fordulatot, amely a Bush adminisztráció alatt végbement az amerikai kormányzat gondolkodásában. Tíz évvel ezelőtt ugyanis éppen az igazságügyi minisztérium követett el mindent a szoftvercég feldarabolása érdekében, ma pedig még annak a gondolatát is elhárítják, hogy a cég törvénybe ütköző cselekedetet követett volna el - mi több, ők maguk igyekeznek megvédeni az óriást az ilyen és hasonló vádakkal szemben.

Thomas Barnett, a főügyész helyettese egy memorandumban vetette el még májusban a Google vádjait, és mosta tisztára a Microsoftot. Az eset további érdekessége, hogy Bradford Smith, a Microsoft első számú jogi tanácsadója szerint nem volt tudomásuk erről a memorandumról, és természetesen kifejtette azon véleményét, miszerint cége nem követett el semmilyen jogsértést. Hozzátette azonban, hogy már idejekorán végrehajtották a szükséges változtatásokat, így a Google által jelzett részleteket is módosították.

Az esettel kapcsolatban egyik fél sem nyilatkozott, így a hivatalos állásfoglalásokra még várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #34
    Megnéztem. Nos erre csak azt tudom mondani, hogy ízlések és pofonok. A Google-nál egy egyszerű scripttel megoldható, hogy kilistázza a Wikipédia, Yahoo és a többi eredményeket is. Továbbá sokminden más is (pl Preview kis ablakok a találatok mellett), igény szerint persze.
    De pár szó az Ask-ról:
    1: A JavaScriptes keretezés számomra külön idegesítő.
    2: Én személy szerint ha Google-ban keresek, akkor Google-ban keresek. Operát használok, tehát saját keresőt tudok gyártani mindenhez, szóval +2 kattintással bármit a saját oldalán jeleníthetek meg, nem ilyen all-in-one megoldással.
    3: Az Ask-nak mióta van e-mail postafiókja, RSS olvasója, naptárja, webes doc és xls szerkesztő, kezelő, webes képalbum? Bár személy szerint mindet nem használom, de az Ask cookie nélküli konfigolásához regisztrálnom kell feleslegesen, mert csak egyetlen multifunkcionális keresőszolgáltatásért regizek, a Google-nál egy regisztrációval sok egyéb szolgáltatást is igénybe vehetek.

    De mint feljebb írtam, kár ezen vitázni, mert ízlések és pofonok. De az algoritmust nem lehet vitatni.
  • fade2black #33
    Nézd meg az ASKot keress vele párat és azonnal felfog tünni.....

    Nem nem az algoritmusa...
  • Penge4 #32
    Én sarkítok?
    Mint írtam: van amiben a másik jobb. És ezt még véletlenül sem a szoftverellátottságra értettem. Szervernek például jobb egy normálisan bekonfigolt Linux egy normális rendszergazda keze alatt. Otthoni használatra jobb az OSX, mert stabilabb, letisztultabb, átgondoltabb, biztonságosabb rendszer, csak ennek se nagy a szoftverellátottsága, mivel a Microsoft van monopoly helyzetben.

    De ez a keresőkre nem érvényes, mert a Google attól, hogy az algoritmusa a legjobb még szabad akarata a többi keresőnek normális algoritmust írni, ellenben egy oprendszerre általában külső forrásokból írnak szoftvereket és ha ismeretlen az oprendszer, akkor senkinek nem éri meg fejleszteni rá.

    Most rajtad a sor, hogy kifejtsd: miben jobb az ASK vagy a Yahoo?
  • fade2black #31
    sarkítasz és terelsz!:
    "Csak egyet felejtettél el: A Google a legjobb kereső szolgáltatás! Egyetlen olyan keresőalgoritmust mutass, ami jobb, mint a Google és ezt indokold is meg miért. A Windowsnál már nem ez a helyzet. Van amiben a Linux jobb, van amiben az OSX jobb, szóval megoszlanak a tények."

    Akkor fordítsunk: MS alá van a legtöbb program! Egyetlen oyan op rendszert mutass amire több van és indokold is!. A googlen már nem ez a helyzet. Van amiben az ASK jobb, van amiben a yahoo, szoval megoszlanak a tények."
  • Penge4 #30
    "Melyik kereső az amelyik kismillió progi telepítésekor erőszakosan telepíteni akarja IE-re a sidebarját?"

    Hát a Yahoo! A többiben igazad van. Csak egyet felejtettél el: A Google a legjobb kereső szolgáltatás! Egyetlen olyan keresőalgoritmust mutass, ami jobb, mint a Google és ezt indokold is meg miért. A Windowsnál már nem ez a helyzet. Van amiben a Linux jobb, van amiben az OSX jobb, szóval megoszlanak a tények.

    zzebi: Sokan a Spootlight sebességére is panaszkodtak, ezért van OSX-re is Google Desktop.

    ZoliJ: Brilliáns következtetés, azonban mikor írtam egy szóval is, hogy Vistára tettem fel? XP-n használtam, le is szedtem gyorsan. Mint már írtam: a Vista keresőjével meg vagyok elégedve, nem vagyok időmilliomos, de nem fogok 3 másodpercbe belehalni, főleg ha cserébe megspórolok órákat, ami alatt esetleg kutathatom, hogy miért nem megy az adott widget, meg miért nem tudom éjszakára hagyni a uTorrentet seedelni, mert reggelre mindenhol a "Hiba: A fájlhoz nem lehet hozzáférni." üzenet fogad.
  • vili2006 #29
    Ez nem az elso eset.De mi nem az elso eset?
  • Morden23 #28
    Ez mindkét irányba igaz lehet - nem az első eset.
  • ZoliJ #27
    nézzük csak:
    "meg instabil működés jellemezte az egészet emiatt, majd végül a googledesktop.exe hibát követett el ezért leállt."

    cikkből:
    "Mindössze annyit lehet tudni, hogy a Google a Microsoft eljárását és taktikáját kifogásolta, mivel úgy vélték, hogy Redmond megpróbálta ellehetetleníteni a programot a Vista operációs rendszer alatt."
  • zzebi #26
    Hmmm, az ilyen gyors kereses az OS X-ben mar regota nem kulonlegesseg. Sot, mondok jobbat, az OS X (de gondolom a Vista is) nem csak a fajlok neveben, hanem azok tartalmaban is keres. Tehat ha beirom a Spotlight-ba, hogy "gumicsirke", akkor 1-2 masodperc mulva mar latom az osszes olyan fajl listajat, aminek a neveben vagy a tartalmaban szerepel a szo. Meg azokban a fajlokban is megtalalja, amiben kodolva/tomoritve van, pl word dokumentum, pdf, etc... Ja, es mindez egy laptopon is ugyanilyen gyorsan mukodik.

    Amugy szanalmas ez a MS partolas az amerikai kormanyzatban. Radasul a ceg nyilvanvaloan monopol helyzetben van, tehat inkabb kussolnia kene az osszes versenyugyben.
  • DjDano #25
    Nézzük csak meg a Firefoxban melyik az alapértelmezett keresőmotor? A Google! A választhatók között nincs is ott a Live Search...
    Melyik kereső az amelyik kismillió progi telepítésekor erőszakosan telepíteni akarja IE-re a sidebarját? A Google! Melyik keresőt használja a weboldalak 99%-a? A Google-t.

    Mi ez ha nem egyeduralom? Nem csak egy szemszögből kéne nézni a dolgokat!