Hunter

Cápaevő dinoszaurusz kövületei Utahból

A Júra kor első időszakát elénk táró ásatás egy hatalmas, eddig ismeretlen húsevő dinoszauruszt, egy új cápafajt és legalább három másik új halfajt, valamit három új fát tárt az őslénykutatók elé.

A felsorolt organizmusok mindegyike egy hatalmas tóban, illetve környezetében élt 200 millió évvel ezelőtt a mai Utah állam területén. A dinoszaurusz anatómiai jegyeiből és lábnyomaiból arra lehet következtetni, hogy a tó lakosságát tizedelte. Méreteinél fogva nem riadhatott meg a cápáktól vagy a legnagyobb halaktól sem, pedig utóbbiak pikkelyei leginkább egy fémvérthez hasonlíthattak, amit nem lehetett könnyű elrágcsálni. A halevő dínó a tarajos Dilophoszaurusszal rokonítható, nyilatkozott a kutatást vezető James Kirkland paleontológus a Discovery Newsnak.


A halevő...

A most felfedezett faj egyedei 5,5-6 méter hosszúak voltak, csípőjük 180-210 centi magasságban helyezkedett el, súlyuk körülbelül 350-450 kilogramm között mozgott. Hosszú, éles metszőfogaik tökéletesen alkalmasak voltak a halak foglyul ejtéséhez, míg a többi, karcsúbb fog a steak-kések recézetére emlékeztető kopási nyomokkal volt ellátva, hegyétől egészen tulajdonosa ínyéig. Ilyen fogkopási jegyeket a húsevők körében eddig csak a Szpinoszauruszok esetében észleltek, akik szintén nagy halak által uralt területeken éltek Észak-Afrikában, ismertette a részleteket az egyik helyi paleontológus, Andrew Milner.

A Dixie-tónak elkeresztelt területen felfedezett egyik halfaj egy igazi semionotid volt, a halak korai formájának képviselője, melyek jellemzően elnyújtott testtel, kopoltyúval, álkapcsokkal és pikkelyekkel rendelkeztek, utóbbiak inkább csontlemezkéknek nevezhetők. A régi idők halai jóval erőteljesebb külső védelemmel rendelkeztek, mint ma élő társaik, tette hozzá Kirkland. A felfedezett új cápa - ami a Lissodus johnsonorum nevet kapta - ennél jóval könnyebb prédának tűnt, mivel belső váza elsősorban porcokból épült fel, nem kemény csontokból. Azonban jóval kevesebb élt belőlük a tóban, a rágós falatok elkapására körülbelül tízszer nagyobb esélye lehetett egy éhes dinoszaurusznak.


...és az ebéd

A Dilophoszaurusz rokon a mai krokodilokéhoz és aligátorokéhoz hasonló orrnyílásokkal rendelkezett, melyekkel akkor is tudott lélegezni, amikor szája a víz alatt volt. A kutatók számára a legérdekesebb lelet a helyszínen talált dinoszaurusz lábnyomhalmaz volt, melyek Milner szerint számos lénnyel párosíthatók, köztük más dínó fajok, hüllők és az emlősök korai őseinek képviselőivel. A nyomokból kiolvasható hogyan gázolt bele a vízbe - időnként mellkasig - a halevő dinoszaurusz, melyek szerint nem lehetett könnyű dolga a hatalmas halakkal. Ezt sugallják többek közt a vergődésre utaló dinoszaurusz karomnyomok az egykori tó fenekén.

A paleontológusok több mint 3000 elkülöníthető karom- és lábnyomot fedeztek fel, melyek rendkívül jó állapotban konzerválódtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vaakuum #26
    A világ-egyetem könyvsorozat valamelyik kötetében elemezgetik azt, hogy a földi gravitációs feltételek mellett milyen biológiai-fizikai feltételek kellenek bizonyos szélsőséges mozdulatokhoz, cselekedetekhez (értendő ezalatt az izmok szakítószilárdsága és a csontozat nyomássűrűsége). Ott is azt hozták ki, hogy gyakorlatilag minél nagyobb valami, magához képest annál esetlenebbül mozog. Példa erre az, hogy az apró termetűek tudnak magukhoz képest a legnagyobbat ugrani (pl bolha, békák), a tömeg növekedésével (pl, gazella, antilopok, stb) ez az arány fokozatosan csökken, mígnem elérünk a vizilóhoz és elefánthoz. Az élőlények akkora zúzódásokat tudnak többé kevésbé jól elviselni, mint amekkora a saját szándékos mozgásukból adódhat. Természetesen egy ember is tud komoly törést szenvedni egy 1.5 méteres esésből, ha azt fejjel előre teszi, de amúgy a szervezete elkalmas arra, hogy egy 1.5 méteres ugrás, zuhanás energiáját elnyelje. egyszerűen fogalmazva akkorát tud ugrani, amekkorát tud sérülés nélkül esni. Egy elefántnak, vizilónak, rinocérosznak ez már nem igazán megy. Egyszerűen a szervezete nem képes csillapítani rugalmasan akkora energiát. Ezek az állatok nem is igazán minősülhetnek "nagy ragadozónak" emiatt. Az más kérdés, hogy sík terpen azért neki tudnak lendülni maguk is, de az nem egyenlő pl egy rugalmas testfelépítésű, maximum oroszlán/tigris méretű és tulajdonságú harci gép teljesítményével.
  • Vendigo #25
    Én úgy tudom, hogy ma is él sok olyan állat, aminek végzetes lehet 1-1 esés, elbukás is. Pl. az elefánt valószínű hogy nem 1 szaltóval jön ki, ha megbotlik. A Teknős ami órákat is bravúrozhat, mire talpra fordul. Vagy a zsiráf, ami előbb lesz éhes, mint ahogy meggyógyul a lába.
    A "légzsák" ami a madárnak van... az a madárcsont :) A madarak csontozata üregesebb, vékonyabb a súly miatt. Amolyan könnyített vázzal bírnak. Kellően erős, de valszeg nagyobb "igénybevételt" nem tűr.
    És hogy esik akkorát? Feltételezhető, hogy hüllő szeme volt és hidegvérű. Ha hidegvérű, akkor kellő testhőmérséklet hiányában, bizonytalan mozgása lehetett.
    Nem látott túl jól. Ha hozzávesszük, hogy mentális teljesítménye kb mint a tyúké, akkor el lehet képzelni, hogy eshetett biz az szépeket vadászat nélkül is.
  • mazlista #24
    úr isten miez
  • assdf #23
    Az a T-Rex jó pár millió éven át élt a földön, szóval olyat mondani hogyha elesett akkor összetört a melkasa elég nagy badarság... Ha igy lett volna, kihalt volna két generáció után. Ehhez képest az egyik legsikeresebb ragadozó volt.

    A többiről nem tudok nyilatkozni nem vagyok szakértő, de szerintem ahogy a mai oroszlán, annó a trex is vegyes kajás volt. szóval hol vadászott de ha épp úgy esett szerencséje akkor meg dögevő volt.

  • Edems87 #22
    oan mint a macska...talál valamit ami vérzik megzabálja:D
  • Edems87 #21
    és mivan akkor ha néha vadászott néha meg dögöt evett nem lepődnék meg...
  • feamatar #20
    inkább maradjunk annyiban hogy lehet hogy ez is az is volt; wikin is megmelítik Jack Hornert aki a dögevő T Rex hipotézisét támogatja; de megemlítik Pete Larsont aki meg a ragadozó életmódot bizonygatja(térlátás; csontokon talált sebek stb...); mért tört volna el a súlya alatt a bordája??? ezek szerint ha egy Brachiosaurus az oldalára esik az is belehal?? sztem evolúciós szempontból nem túl előnyös mert sztem egy T Rex is megbototlhatott párszor az életében; ráadásul egy dínó farok csapásában is lehetett annyi erő hogy csontját törje...
  • metaljesus #19
    most tényleg nem, de jól emlékszel. a csirkés pont azért volt nagy dolog, mert most nem csak csontot találtak, hanem lágyszövetből fennmaradt fehérje töredékeket, ami a csirkééhez hasonlít a legjobban
  • metaljesus #18
    a csirkés cikk itt is volt, de azért az angol kicsit jobb :)

    minket az érdekel hogy W B honnan szedi ezt a légzsákos dolgot :)
  • sathinel #17
    bár most hogy olvasgatom valsz nem erről van szó. Erről a témára csak emlékszek nem vagyok benne biztos, csak valsz a másik író is ilyesmire gondolt. A belső szervekről nem sok elképzelés van. Csak találgatás:D leletek ha jóltudom ilyesmiből nincsennek csak csontok.