26
  • vaakuum
    #26
    A világ-egyetem könyvsorozat valamelyik kötetében elemezgetik azt, hogy a földi gravitációs feltételek mellett milyen biológiai-fizikai feltételek kellenek bizonyos szélsőséges mozdulatokhoz, cselekedetekhez (értendő ezalatt az izmok szakítószilárdsága és a csontozat nyomássűrűsége). Ott is azt hozták ki, hogy gyakorlatilag minél nagyobb valami, magához képest annál esetlenebbül mozog. Példa erre az, hogy az apró termetűek tudnak magukhoz képest a legnagyobbat ugrani (pl bolha, békák), a tömeg növekedésével (pl, gazella, antilopok, stb) ez az arány fokozatosan csökken, mígnem elérünk a vizilóhoz és elefánthoz. Az élőlények akkora zúzódásokat tudnak többé kevésbé jól elviselni, mint amekkora a saját szándékos mozgásukból adódhat. Természetesen egy ember is tud komoly törést szenvedni egy 1.5 méteres esésből, ha azt fejjel előre teszi, de amúgy a szervezete elkalmas arra, hogy egy 1.5 méteres ugrás, zuhanás energiáját elnyelje. egyszerűen fogalmazva akkorát tud ugrani, amekkorát tud sérülés nélkül esni. Egy elefántnak, vizilónak, rinocérosznak ez már nem igazán megy. Egyszerűen a szervezete nem képes csillapítani rugalmasan akkora energiát. Ezek az állatok nem is igazán minősülhetnek "nagy ragadozónak" emiatt. Az más kérdés, hogy sík terpen azért neki tudnak lendülni maguk is, de az nem egyenlő pl egy rugalmas testfelépítésű, maximum oroszlán/tigris méretű és tulajdonságú harci gép teljesítményével.
  • Vendigo
    #25
    Én úgy tudom, hogy ma is él sok olyan állat, aminek végzetes lehet 1-1 esés, elbukás is. Pl. az elefánt valószínű hogy nem 1 szaltóval jön ki, ha megbotlik. A Teknős ami órákat is bravúrozhat, mire talpra fordul. Vagy a zsiráf, ami előbb lesz éhes, mint ahogy meggyógyul a lába.
    A "légzsák" ami a madárnak van... az a madárcsont :) A madarak csontozata üregesebb, vékonyabb a súly miatt. Amolyan könnyített vázzal bírnak. Kellően erős, de valszeg nagyobb "igénybevételt" nem tűr.
    És hogy esik akkorát? Feltételezhető, hogy hüllő szeme volt és hidegvérű. Ha hidegvérű, akkor kellő testhőmérséklet hiányában, bizonytalan mozgása lehetett.
    Nem látott túl jól. Ha hozzávesszük, hogy mentális teljesítménye kb mint a tyúké, akkor el lehet képzelni, hogy eshetett biz az szépeket vadászat nélkül is.
  • mazlista
    #24
    úr isten miez
  • assdf
    #23
    Az a T-Rex jó pár millió éven át élt a földön, szóval olyat mondani hogyha elesett akkor összetört a melkasa elég nagy badarság... Ha igy lett volna, kihalt volna két generáció után. Ehhez képest az egyik legsikeresebb ragadozó volt.

    A többiről nem tudok nyilatkozni nem vagyok szakértő, de szerintem ahogy a mai oroszlán, annó a trex is vegyes kajás volt. szóval hol vadászott de ha épp úgy esett szerencséje akkor meg dögevő volt.

  • Edems87
    #22
    oan mint a macska...talál valamit ami vérzik megzabálja:D
  • Edems87
    #21
    és mivan akkor ha néha vadászott néha meg dögöt evett nem lepődnék meg...
  • feamatar
    #20
    inkább maradjunk annyiban hogy lehet hogy ez is az is volt; wikin is megmelítik Jack Hornert aki a dögevő T Rex hipotézisét támogatja; de megemlítik Pete Larsont aki meg a ragadozó életmódot bizonygatja(térlátás; csontokon talált sebek stb...); mért tört volna el a súlya alatt a bordája??? ezek szerint ha egy Brachiosaurus az oldalára esik az is belehal?? sztem evolúciós szempontból nem túl előnyös mert sztem egy T Rex is megbototlhatott párszor az életében; ráadásul egy dínó farok csapásában is lehetett annyi erő hogy csontját törje...
  • metaljesus
    #19
    most tényleg nem, de jól emlékszel. a csirkés pont azért volt nagy dolog, mert most nem csak csontot találtak, hanem lágyszövetből fennmaradt fehérje töredékeket, ami a csirkééhez hasonlít a legjobban
  • metaljesus
    #18
    a csirkés cikk itt is volt, de azért az angol kicsit jobb :)

    minket az érdekel hogy W B honnan szedi ezt a légzsákos dolgot :)
  • sathinel
    #17
    bár most hogy olvasgatom valsz nem erről van szó. Erről a témára csak emlékszek nem vagyok benne biztos, csak valsz a másik író is ilyesmire gondolt. A belső szervekről nem sok elképzelés van. Csak találgatás:D leletek ha jóltudom ilyesmiből nincsennek csak csontok.
  • sathinel
    #16
    nem a légzsákra, hanem hogy valsz a madarakra hasonlítanak. a csonjuk volt hasonló vagy mi a szösz. Én sem vagyok perfekt ha nem számítógépekről, RPG-ről van szó:D
  • metaljesus
    #15
    bár nem tökéletes az angolom, de a trex csirkés cikkben szó sincs a légzsákokról, ha erre írtad
  • Looooser
    #14
    Milyen furcsa, hogy még az elöttünk itt élő élőlényeket sem fedeztük fel teljesen... és még a most élők között is van amit még nem is láttak...
  • sathinel
    #13
    a 11-ben Trex csirke erre a cikkre utal.
  • kricsi
    #12
    Erre kíváncsi vagoyk én is.
  • sathinel
    #11
    hát az elülső kezeivel nem tudta felfogni az esést. Nem én állítom ezt, hanem olvastam, és láttam filmeken. eléggé esetlen mozgása volt a legújabb számítógépes mozgásanalízisek szerint. Discovery, NationalG filmek is vannak erről. De 3. évezredben is megtalálod a könyvtárban.

    discovery
    Trex-csirkék?
  • Loverman
    #10
    lol, bárki eleshet úgy hogy összetörjön a mellkasa, de akkor bénán kell esniXD nem hiszem hogy a lenti állítást komoly tudósok nyilvánították ki
  • metaljesus
    #9
    "légzsákja mint a madarknak!"

    erről hol olvastál?
  • sathinel
    #8
    Az új kutatások szerint a T-rex-ek nem sokat harcoltak mégha a filmek tele vannak ilyesmikkel. Ha elesett, akkor azonnal összetörte volna a melkasát, és belehal. Nem valami nagy ragadozó vonás az ilyen. Inkább dögevő volt valsz. Nemrég mutattak egy filmet is erről, meg 3. évezred, és más lapokban is volt szó erről.
  • W B
    #7
    nem Szpinoszaurusz! hanem Spinosaurus!

    ja! és a T-rex 15m és 6 tonna! azért ilyen könyű mert voltak légzsákja mint a madarknak!

    a hír hallatán: hm, a végén még kiderül hogy a Spinosaurideák a Ceratosaurideákból fejlődtek ki. (a Dilophosaurus Ceratosauridea, és ez egy rokona Dilophosaurusnak)
    ha megfigyeliek a halakat: az első a mai élő Bolytosúszójura hasonlít. a másodikhoz él ma is hasonló, de a neve nem jut eszembe. a harmadik az illető cápa, és úgytűnik hogy édesvizi. az utolsó gondolom a Lepidotes rokona. (tuti nem jól írtam)

    amúgy ajánlom ezt
  • waterman
    #6
    triceRatops..
  • Rinc3
    #5
    bár lehet hogy elkapkodtam... (utánnanézve:T-rex 13m ; 7.5tonna )
  • 0Speed0
    #4
    Látom kicsi vagy még... veled is csak többen vagyunk :-/
    Talán értelmesebb lenne ha a témához kapcsolódó hsz-ed lenne.

    #2 - Nembiztos, habár ha csapatban "dolgoztak" mint pl. a raptorok, nagy esélyük lehetett

    A képek aláírásai: "A halevő..." "...és az ebéd." LoL
  • dawinD
    #3
    Johny the old fish ( Pixar entertainment ) :)
  • Rinc3
    #2
    2 ilyen ügyes taktikázással lenyomna szerintem egy T-rexet, bár egy Tricelatopsot nem...