Gyurkity Péter

Intel: 3 GHz-es négymagos még az idén

A processzorgyártó a szervervonalon erősít, mégpedig 3 GHz-es órajelen futó négymagos Xeonokkal és 1600 MHz-es rendszerbusszal. A vetélytárs közben elkészült az asztali sorozat legújabb tagjával.

Az Intel a 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő sorozat debütálását hozná némileg előbbre, miután nemrég éppen ellentétes értelmű hírek bukkantak fel a következő generáció megjelenésével kapcsolatban. A Penryn magra épülő Xeon chipek azonban még az idei év vége előtt bemutatkoznak, annak érdekében, hogy felvegyék a versenyt az AMD hamarosan érkező fejlesztéseivel. Ezzel egyedül a mobil változatok maradnak jövőre, az asztali és szerver vonalon a legfőbb cél a 2007-es megjelenés.

A tervek módosulásáról Kirk Saugen, az Intel Server Platform Group feje beszélt a befektetőknek megtartott tájékoztatón. Ezen többek között elhangzott, hogy az eredetileg kijelölt 2008 első negyedéves határidő helyett most az idei év utolsó negyedévét célozzák meg, hogy időben versenyt támasszanak az AMD hasonló termékeivel szemben. Az útiterv most valahogy így fest: márciusban jön egy alacsony fogyasztású (50 watt) négymagos változat (természetesen még 65 nanométeren), amely megalapozza a harmadik negyedévben bemutatkozó Caneland szerverplatformot, valamint a már 45 nanométeres Xeon DP (dual processor) termékeket.

Ez a Penrynre épülő sorozat kompatibilis lesz a jelenlegi Xeon 5000-es család tagjaival, ez utóbbiakból viszont egy újabb verzió készül, akár 3 GHz-es órajellel, amelyet 1600 MHz-es rendszerbusz szolgál majd ki. Fő feladatuk tartani a lépést a K8L architektúrával, amely ugyan több kisebb-nagyobb módosítás és fejlesztés révén nagyobb teljesítményt kínál majd napjaink Opteronjainál, ám az órajeleknél némi visszalépést jelent majd, vagyis mindenképpen 2,8 GHz alatt marad. A megjelenési dátum ismét kissé csalóka, hiszen csak az első példányok bukkannak fel még az idén, a sorozatgyártást csak jövőre futtatja fel az Intel.


Az AMD a napokban az asztali vonalon erősített, mégpedig az ikermagos Athlon 64 X2 sorozat új fejével, amely a 6000+ jelölést kapta. A nagy teljesítményt követelő alkalmazásokhoz, játékokhoz és a Vistához szánt példány - amelynek legnagyobb előnye szintén a 3 GHz-es órajel - elkészültéről már korábban beszámoltunk, jelenleg 460 dollár körüli áron bukkan fel egyre több üzletben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macci #22
    PFUJJ de gusztustalan körme van a csávónak, aki fogja a procit. Phőőőő
  • dez #21
    Jó ideig? Hát, nyár már nincs olyan messze. Valószínű az első darabok már előbb is kikerülnek.
  • dez #20
    Azt nem tudhatták előre, csak remélték (vagy csak úgy tettek, mintha).
    Ezt viszont vagy szimulációk alapján mondták, vagy már prototípusokon tesztelték. Vagy legrosszabb esetben elég megalapozott szakszerű becslés.
  • fade2black #19
    Biztod jólesz a K8Lis csakhát mi még egy jóideig nemlátunk belőle semmit.
  • fade2black #18
    Az Intel szerint meg a p4 10ghzes lesz.
  • sathinel #17
    there were also slight differences between the 32bit and 64bit versions of the Mental Ray renderer, even on that AMD processor, without changing architectures. There can be little intricate bits of the rendering algorithm that may be sensitive to rounding issues between processor architectures, and these issues may lead to very small variations in colour on the frame.

  • dez #16
    Nos, AMD állítása szerint egy 4-magos K8L 40%-kal gyorsabb (ki tudja, milyen órajelen), mint a leggyorsabb Xeon 5355-ös, ami 2,66GHz-es. 2,66 + 40% = 3,7GHz, azaz - ezek szerint legalábbis - 3,7GHz-esnek kellene lennie ahhoz az új Xeonnak, hogy egálban legyenek.
  • dez #15
    Ja, csakhogy még ez is kevés egy prociba integrált memóriavezérlővel szemben (főleg ha végre maga a mag is jó lesz). A korábbi Kentsfield tesztek szépen kimutatták, hogy memória-intenzív alkalmazásokban igencsak visszafogja a dolgokat a külső memvezérlő, és a procit azzal összekötő FSB. Bár az még 1066-os volt, de az 1600 kevesebb, mint 60%-os gyorsulás. Persze szépen hangzik.
  • dez #14
    "Az Intel a 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő sorozat debütálását hozná némileg előbbre, miután nemrég éppen ellentétes értelmű hírek bukkantak fel a következő generáció megjelenésével kapcsolatban."

    Nincs itt igazi ellentét. Kicsit más a nagyközönség előtti bemutatkozás, és más a piacra dobás (boltok polcai), főleg nagyobb volumenben.
  • Fen3gyerek #13
    emberek, eredetileg 1333as fsbvel jött volna ez a proci, nyílván tudja az intel hogy elég jól sikerült a K8L ezért lesz többek közt ez a brutális fsb sebesség...