Gyurkity Péter

Intel újdonságok alacsonyabb áron

Az Intel hétfőn újabb három négymagos processzort dob piacra, miközben javában készül a 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő utódok megjelenésén. Az új példányok a vártnál alacsonyabb áron érkeznek.

A korábban napvilágot látott információknak megfelelően a processzorgyártó hétfőn újabb három négymagos fejlesztéssel bővíti kínálatát. Ezek közül kettő az alsó kategóriás Xeonok családjába tartozik, a harmadik pedig az asztali számítógépekhez érkezik, jóval kedvezőbb áron, mint az eddig egyedüliként megjelent csúcskategóriás verzió.

A hét első napján az egyprocesszoros szerverekbe szánt Xeon 3210 (2,13 GHz, 8 MB gyorsítótár) és 3220 (2,4 GHz, 8 MB) megjelenése várható, amelyhez harmadikként a Core 2 Quad Q6600 társul. Ez utóbbi 2,4 GHz-es órajelen fut, az FSB 1066 MHz, fogyasztása 105 watt, az ár pedig az X-bit Labs információi szerint mindössze 531 dollár lesz, a korábban valószínűnek tartott 850 dollár helyett. Ez alig különbözik a Core 2 Duo E6700 árától, órajelben pedig alig marad el az ikermagos sorozat csúcskategóriás példányától. A várakozások szerint az egymagos, illetve ikermagos chipekre kihegyezett alkalmazások ez utóbbin fognak jobban futni az órajel miatt, a négymagos példány csak a később megjelenő fejlesztéseknél jöhet majd jól.



Távol-keleti források eközben arról számoltak be, hogy az Intel útitervében végre megjelentek a korábban már több alkalommal megemlített Wolfdale chipek. A friss dokumentum alapján ezek a példányok már 45 nanométeren készülnek, ikermagos kivitelben, 65 wattos fogyasztással. Utóbbi megőrzése miatt a megfelelő egyensúly megőrzése miatt döntöttek, az étvágy további lefaragása ugyanis a gyártó szerint nem járna jelentős előnyökkel, mindössze a teljesítményt csökkentené. A megjelenés az év utolsó negyedévében várható.

A Celeronok vonalán szintén várható némi változás, érkeznek ugyanis a Core alapú utódok, Conroe-L jelzéssel. A harmadik negyedévben két változat érkezik majd, a Celeron 430 és 440, amelyek 1,8, illetve 2 GHz-es órajelen futnak, 512 kB-os másodszintű gyorsítótárral, 800 MHz-es FSB-vel. A fogyasztás itt 35 wattra csökken, ami meglehetősen kedvező az asztali szegmensben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)