Gyurkity Péter

Itt az Athlon 64 X2 6000+

Felbukkant a boltokban az AMD asztali ikermagos sorozatának legújabb példánya, amely immár 3 GHz-en fut. Szakértők eközben nagyobb kreativitást, illetve kapacitásának megnövelését várják a cégtől.

Az Athlon 64 X2 6000+ tehát minden eddiginél nagyobb órajelen fut - legalábbis a családon belül - ám még a kifutóban lévő 90 nanométeres gyártástechnológiával készül. Megjelenését valamivel későbbre várták, igaz egyelőre csak egyes online boltokban kapható. Valódi jelentősége a 3 GHz-es órajel, ezzel a fejlesztés gyakorlatilag megegyezik a már korábban debütált FX-74 jelölésű, szintén ikermagos példánnyal, azzal a kivétellel, hogy a foglalat immár Socket AM2.

Eddig a legerősebb családtag az 5600+ volt, amely 2,8 GHz-en fut, alig marad el tehát az új zászlóshajótól. A másodszintű gyorsítótár mérete ráadásul megegyezik, ez mindkét változat esetében 2 MB. Egyes források szerint amennyiben az 5800+ is felbukkan a piacon - ami logikus lépés lenne, ha pusztán a számozást nézzük - valószínűleg 1 MB-ra támaszkodik majd. Az ár a 6000+ esetében 600 és 685 dollár között alakul, ami 120-130 ezer forintnak felel meg, ez nagyjából a szokásos induló mennyiség, legalábbis a csúcskategóriában.


Tajvani elemzők és alaplapgyártók eközben fokozott várakozással tekintenek az AMD újításai felé, a vállalattól elsősorban nagyobb kreativitást, jobb sebességet és a kapacitás növelését várják. Az indoklás szerint a kisebb processzorgyártónak leginkább ezeken a területeken kell javulnia, amennyiben komolyan fel akarja venni a versenyt vetélytársával, amely időközben igencsak belehúzott. A Core architektúra, valamint az új gyártástechnológiák gyorsított megjelenése kényszerhelyzetbe sodorta az AMD-t, amely méreténél és anyagi lehetőségeinél fogva nem teheti meg ugyanezt.

A kiutat az ATI-val folytatott közös fejlesztések és az újonnan megjelenő termékek felfuttatása jelentheti, amennyiben ezek megfelelő alternatívát kínálnak a konkurenciával szemben. Ahogy arról azonban mi is beszámoltunk, az Intel is készül saját hibrid megoldásaival, így érdekes időszak elé nézünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • long vehicle #63
    jo a 6000-s x2?
  • fflx #62
    "Tényleg ha Intelre váltasz majd szóljrám, bruttó ár +10%ért betesztelek neked egy e4300/e6300/e6400et ami megy 3500felett. :)"

    Akkor en biztos nagyon rabasztam, mert a 6300-am, nemhogy 3,5GHz-et nem bir, de mar csak, ha 320-ra huzom 266 helyett (2,24Ghz) es a memoriat hagyom *2,5-on (800), akkor is egy ido utan fagy. Azert arra alapozni egy gepet, hogy majd tuningolom elegge bator dolog.

    Persze el lehetne kezdeni, venni joval dragabb ramokat, joval dragabb alaplapot, joval dragabb tapot es joval dragabb procihutot, de lehet, hogy ertelmes ember ezen az aron inkabb vesz egy gyarilag magasabb orajelu procit, vagy csak en vagyok hulye???
  • lee56 #61
    mindezt 90nm-en , impressive
  • dez #60
    X2 6000+@3522MHz!!! link
  • dez #59
    Itt meg egy 65nm-es 5000+ megy 3.1GHz-en: link
  • lee56 #58
    "Augusztus óta nemkövetem figyelemmel az X2es procikat..."

    1, - na az pont jó, mondom augusztus vége felé vettem, és mivel nem volt a boltban, és nagykerben is hiánycikk volt még várni is kellett rá 1-2 hetet, tehát nem sokat állhatott raktáron, amugy sAM2-es 3800+ x2, ilyet is raktál össze?, mert akkor utolsó emlékeid lehet hogy segitenek :)

    2, - annyira nem sürgős, majd ha lesz valami game ami jelentősen profitálna belőle, tápom sem igazán high quality - szal tuningra mindenképpen kicserélném, meg lehet frankó hűtőt is kéne venni, mer boxos gyári-val megy, de egész csendes, még max fordulatszámon is, és 40-45 fok főlé még nemnagyon ment vele, nameg még gyüjtögetem az infókat és a tuning tapasztalatokat másoktól amint látod :)
  • [Jakuza] #57
    A komoly nalam a VapoChill kompresszoros hutoi.
  • arty #56
    egyedi példák alapján nem lehet következtetni, h hogyan megy egy széria...

    szvsz az x2 3800+ 25ezres bruttó OEM árának jelenleg nincs versenytársa :)
  • formatuq #55
    hetvegen megnezem, akkor tudok a gep kozelebe kerulni

    btw: memoria menet kozben csak ugy behalt, (kb 6 honapos volt) ocz kicserelte, de varni kellett par hetet mert nem volt nekik ilyen, ugy kellett nekik is beszerezni valahonnan
  • dez #54
    Aha, közben észrevettem a linket (ami kiszúrta a szemem). :)
    Szal akkor a ramos és HT-s kérdés lenne még érdekes.