Gyurkity Péter

Az AMD szerint saját négymagosa gyorsabb lesz

A kisebbik processzorgyártó úgy véli, hogy a Barcelona megjelenésével hatásosan válaszolnak az Intel újdonságaira, és saját négymagos szerverchipjeik akár 40 százalékkal gyorsabbak lesznek.

A Cnet által közöl összeállításban Randy Allen, a cég szerverekért és munkaállomásokért felelős alelnöke arról beszélt, hogy a Barcelona magos Opteronok idei megjelenésével újból magukhoz ragadhatják a kezdeményezést. Ebben a négymagos felépítés, a gyártástechnológiai váltás, de a processzormagok alapos átdolgozása és kiegészítése is segít majd, az eredmény pedig az Intel hasonló megoldásainál gyorsabb termékek megjelenése lesz, amelyek akár 40 százalékkal is felülmúlhatják a Clovertown magos Xeon család tagjait.

Az alelnök három fontos újításról beszélt, amelyek megtalálhatók lesznek az év közepén debütáló Barcelona magos processzorokban. Első helyen a harmadszintű gyorsítótárat említik, amely első alkalommal kerül az AMD chipjeibe. A négy mag összesen 2 MB ilyen gyorsítótáron osztozik majd, amelyet akár tovább is növelhetnek - a megoldástól a fejlesztések gyorsulását várják. Maga a processzormag is nagy változáson megy keresztül, Allen szerint ez jelentőségében nagyjából félúton helyezkedik el az Opteronok folyamatos frissítése és az Intel teljes átdolgozása között, amely a Core architektúra megjelenésével alapvetően átgondolt megoldással állt elő.

A harmadik a megnövekedett teljesítmény: a lebegőpontos számításokért felelős motor alaposan felgyorsul, az eddigi adatok alapján a jelenlegi Opteronokhoz képest 1,8-szoros növekedés várható, a négymagos felépítés miatt azonban ez rögtön 3,6-szorosra ugrik. A teljesítmény növekedésével azonban az órajel csökkenésére is számítanunk kell, ugyanis ezzel próbálják majd kompenzálni a bonyolultabb felépítést és a növekvő fogyasztást. Az AMD szerint a Barcelona sorozat tagjai valamivel alacsonyabb órajelen futnak majd a szokásosnál, az átdolgozások miatt azonban a teljesítmény tovább emelkedik majd.

A gyártó a napokban ismét csökkentette processzorai árát, elsősorban a belépő szinten és a középkategóriában. Több Sempron és Athlon 64 változat esetében is mérsékelték az árat, ám a legfontosabb változást az ikermagos Athlon 64 X2 3800+ és 5200+ közötti példányoknál hajtották végre, itt ugyanis 10-30 százalék közötti volt a csökkenés mértéke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #81
    Jah igy már más, de csak egy kicsit... :)

    PS: gondolom TFT-d van, vagy valami überfasza CRT, mer a képrissités igen "halálos" átlag monitorokon ilyen felbontásban (már amelik támogatja 1általán), de nyilván tudod :)
  • lee56 #80
    Arma volt az 1ik amire énis gondoltam, 1etértek, GTA:SA ról már igen nehéz elkézelni, de igazából nemtudom, a második 2-ről meg nemnagyon hallottam... Bár ha a War Front - Turning Point-ra gondolsz, akkor azt is kétségbe vonnám. Bizonyitékod esetleg van valamilyen formában? (csak hogy visszatérjünk a Bíróság-ra)
  • dez #79
    "Ez régi (1 éves) X2, valószínűleg közel sem húzható annyira, mint a mostaniak."

    Szóval még csak ki sem próbáltad.....
    Mondom én, hogy túl sok pénzed van....
  • BiroAndras #78
    "namost ha jól értem neked nem mindegy, hogy pl. cod2-ben 683 fps-ed van, vagy 10-20 al több vagy kevesebb, procitől függően, erről van szó?"

    Én inkább 1600-ban csutkára húzott grafikával szeretek játszani, így messze nem olyan gyorsak a gamék, bőven jól jön még egy pár fps.
    Az olyan tesztekben, ahol 100+ fps-eket látsz nem közepes procikat használnak alap órajeleken.
  • BiroAndras #77
    "kiváncsi lennék, mik azok a gamék, amikben annyira komoly fps-növekedésre számítasz."

    Pl. Armed Assault, GTA:SA, War Front, Field Ops.
  • BiroAndras #76
    "Felbontásfüggő, csak közepes és az alatti felbontásokon."

    1600x1200-ban játszom. És még így is CPU limites sok játék.

    "Meg ne tuningold azt a 4200+-t, mert még kiderül, nincs is értelme váltanod..."

    Ez régi (1 éves) X2, valószínűleg közel sem húzható annyira, mint a mostaniak.
  • lee56 #75
    Végülis, igy még érthetőbb lenne :)
  • dez #74
    (Ahol már néha "as low as" 60fps alá esik a dolog, full beállításokkal, AA+AF-fel. :) )
  • dez #73
    Csak nem azt gondoltad, hogy ne lenne neki egy 24"-es, 1920x1200-as, vagy nagyobb monitora is hozzá? :)

    Bocs Andras, de ezt nem lehetett kihagyni. :)
  • dez #72
    Tényleg, azt el is felejtettem írni a #68-as közepén, hogy "...közepes és az alatti felbontásokon, [u]de ott meg már nem számít, lévén 2-300 az fps." :)