Gyurkity Péter

Intel: tavaszi újdonságok

Egymás után érkeznek a hírek a processzorgyártók háza tájáról - az Intel újabb árcsökkentéssel és több belépő szintű, valamint csúcskategóriás fejlesztéssel készül a tavaszi hónapokra.

Valóságos hírözön zúdult ránk az elmúlt két napban, amely az Intel tervezett fejlesztéseiről és várható lépéseiről rántotta le a leplet. Az már nem okoz nagy meglepetést, hogy újabb árcsökkentés van készülőben, az viszont jóval érdekesebb, hogy a gyártó milyen chipekkel kedveskedik a felhasználóknak. A spekulációk olcsó és prémium kategóriás fejlesztésekről szólnak, jönnek a belépő szintű Pentium és Celeron processzorok, illetve a laptopokba szánt erőgépek.

A korábban a harmadik negyedévre várt Pentium E2000, illetve Celeron 400 sorozat első példányai akár már a nyár elején felbukkanhatnak a boltok polcain, legalábbis erre utalnak a legfrissebb hírek. Ezek a chipek már 65 nanométeren készülnek, órajelük 1,8 és 2 GHz között mozog, az FSB egységesen 800 MHz, a másodszintű gyorsítótár pedig 512 kB, illetve 1 MB, ami pedig a legfontosabb, az ár nem haladja meg a 85 dollárt. Igazi belépő szintű ajánlatról van tehát szó, különösen a Celeronok esetében, hiszen ezek mindössze 49-59 dolláros áron jelennek meg. A fejlesztések a Core architektúrára épülnek, csak nevükben emlékeztetnek a régi sorozatokra.


Stephen Smith alelnök a négymagos Core 2 Extreme chippel

A noteszgépeknél elvesztett piaci részesedést egészpályás letámadással szeretnék visszaszerezni, itt szintén több újdonság várható az elkövetkező hónapokban. Példaként említhető az alacsony feszültségű Core 2 Duo L7000-sorozat, amelynek tagjai mindössze 17 wattot fogyasztanak, órajelük 1,33-1,5 GHz között alakul, az FSB 667 MHz, az L2 cache mérete pedig 4 MB. Jóllehet a jelenleg is kapható példányok (az U-sorozat, valamint egyes Celeron M chipek) még ennél is kevesebbet igényelnek, a megnövekedett teljesítmény jól jöhet a Vista-tanúsított laptopoknál, amelyeknél mindenképpen nagyobb erőre lesz szükség.

A mobil csúcskategóriát sem hanyagolják el a cégnél, távol-keleti értesülések szerint ugyanis hamarosan érkezik két újabb Core 2 Extreme példány, az X7800 és az X7900, amelyek a Merom XE magra épülnek, 2,6 és 2,8 GHz-es órajelükkel a szegmens zászlóshajói lesznek. A másodszintű gyorsítótár mérete itt is 4 MB, az FSB 800 MHz, az ár pedig az X7800 esetében 795 dollár lesz, ami valamivel kedvezőbb, mint az asztali példányé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GabenBFG #20
    "De ki törődik Kovács Pistivel?"
  • Sanyix #19
    Hát persze.
    - Mi az a processzor?
    - Pentium!
    ennyi.
    És ez megmagyarázza azt is hogy miért csak lassan növekedett az amd részedése akkor is amikor olcsóbban sokkal jobb procikat gyártott...
  • Akuma #18
    "jönnek a belépő szintű Pentium és Celeron processzorok"
    Mintha korábban már mindkettő nevet eltemették volna, mostmeg megint itt vannak... szép
    "A fejlesztések a Core architektúrára épülnek, csak nevükben emlékeztetnek a régi sorozatokra. "
    Marketing, Pentiumot vagy Celeront szívesebben megvesz a mezei bauer, mint egy C2D-t...
  • lee56 #17
    Hogy mondhacc ilyet, ez abszolut nonszensz :))
  • tothzozo #16
    HúH

    Itt aztán forrnak az indultok!!!
    De az tény, hogy a REKLÁMOKKAL el lehet adni dolgokat!
    Talán ezért találták ki.
  • Aspirin #15
    az utolsó két szóért kár volt végigírni a többit, különben azok voltak a legőszintébb érveid, híven tükrözik jellemed.
  • Mice #14
    "Inkább legyen egy mammut cég (tökmindegy, hogy melyik), és arra/abban a rendszerben jobban lehetne érvényesülni."

    ekkora hülyeséget bazz, te sem gondolhatsz komolyan!
    "A P2 idejében legalább tudtak rendes játékokat írni! Nem a csilivili üres üsd -vágd nem apád játsz végig, és felejts el volt a trendi." ja, mert a mortal kombat 1-2 nem abban az időben ugye?? és még egy csomó minőségi terméket lehetne kiemelni

    a technika, s hogy mit kezdenek vele az két külön dolog. baromság azt hinni hogy ha nem lenne hardware teljesítmény, akkor jobban omptimalizálnának. az általad oly emlegetett korszakban (P2) nekem a nyálam csorgott a 3dfx-es játékokkal játszók gémei után, sok volt osztálytársam meg 286oson játszadozott még akkor. a technika mindig is drága volt és lesz. ez a szakadék mindig is meg lesz a sovány és a vastag pénztárcájuak között. csak két dolgot feljtessz el (te és még az a csomó marha aki minden hardware-es cikknél nyávog, hogy miért fejlődik a technika)

    az egyik, hogy pl. geoge lucas annó az általatok oly kedvelt lassú tech fejlődés miatt tépte majdnem ki a haját (najó, valójában ki is tépte és idegroncs is volt mint bevallotta egy riportba), romlott meg a fizikai állapota. Voltak álmai amik mind ott lebegtek a szeme előtt és mit tudott kezdeni?? semmit mert a kor technikája nem adott neki lehetőséget! egy csomó terve volt amit csak a 90es években tudott végre belerakni a remastered starwars-ba. több mint 10 év kellett ahhoz, hogy a számítógépek elérjék az a szintet.

    most persze mondhatod hogy te nem ezt mondtad csak egységesebb platformot szeretnél a gémfejlesztésre, de mégis mit gondolsz(tok) hogy mi lenne ha bármelyik player is kiesne?? eljönne a kánaán? végre nem kéne válogatni? ezt már rég lejártuk!! 3dfx!!! mondd valamit?? annó ők voltak a DDD a HÁROMDÉ. minden 3d-s gémet az ő hardware-ükre kellett írni. mi lett az eredménye? szépen belassítottak, elkényelmesedtek, adták a $zart méregdrágán, míg a konkurencia előbukkant a nagy semmiből és lehúzhatták a rolót.

    tudjátok miért jönnek ki zsákszámra a $zarabbnál $zarabb játékok? pont azért amiket ide beírtok! azért mert nem vagytok képesek normális, józan paraszti ésszel végiggondolni, hogy a piaci verseny igenis nektek mezei usernek jó! benyaljátok azt a sok hülye reklámot hogy a "mi kártyánk a jobb! az erősebb! a menőbb!" márkafanatikus majmokat csinálnak belőletek, s amikor ez megvan, az általatok oly kedvelt cégek/weboldalak/webújságok/t$kömtudja-még milyen forrás amiben megbíztok beetet titeket, hogy XY játék menő! persze a hülye is látja, hogy nem éri meg a pénzét, de mindenki zúzza le torrentből mert 10.000 seedere van, s akkor csak jó lehet. mit gondoltok miért csinálnak xar játékokat játékhangulat és normális programkód nélkül?? mert ez kell nektek! mert ezt veszitek meg! mert 100.000-ből 99.999 warez programarány mellett is megéri nekik slendriánul összetákolni egy programot mert tudják, hogy reklámmal el lehet adni.

    Ez az egyik amit mindig elfelejtetek, hogy nem a technika az ami meghatározza mire használják, hanem az, hogy milyen haszonnal sül el a vele készített termék.

    A másik amibe nem gondoltok bele, ti, akik nyávogtok a techfejlődésnél mindig, hogy amit annyira akartok, hogy "minek ez a gyors fejlődés, még a tavalyit, sem tudom megvenni" az valójában mind megtörténik és itt lebeg a csukott szemetek előtt-->mobiltelefonok. Ha nagyanyámat kérdezném aki meglátja a mobilomat tuti azt kapnám válaszként, hogy jesszus, mennyit fejlődtek ezek! az én koromban még... ja, persze. az ő korában. az ő szemével. ha azt nézem, hogy veszem a 20k manimat, hogy vegyek egyet, majd 1 év múlva olcsó kínai termékként megadja magát a kijelző/aksi/tökmindegy és veszek egyet, mivel tud többet? polifónikus csengőhang, megapixel kamera, jézusom! ezeket van aki ma még mindig újdonságként és élményként éli meg? végy elő egy 5 évvel ezelőtti újságot, és vágd ki belőle a mobilhírdetést! mi változott azóta? egy flash-en a nyák ami képessé teszi pendrive funkcióból mp3 lejátszóvá avanzsálni a terméket 2 filléres megoldás. mégis 5 év kellett ahhoz hogy 100ezres árkategból lemásszon a megfizethető kategóriába mert nincs piaci verseny. nincs okuk miért fejleszteni, inkább lehúzzák rólad a bőrt 5x is. a telefonoknál ugyan ez a helyzet. én pl már régóta szerettem volna egy mp3 lejátszót de pofátlanságnak tartottam mindig is az 50ezres árat csak azért hogy ne legyen benne mozgó alkatrész.

    azt nem veszitek észre hogy amit olyannyira szeretnétek az nap mint nap ott kísért titeket csak más piaci szegmensben. miért nem vesz senki, csak a sznobok 200.000-es telót? mert xar! mert nincs benne semmi ami ennyit érne csak a "márka" "az érzés!" tudjátok mit? azt se tudjátok hogy mit akartok! csak nyávogtok össze vissza! ha nem tetszik egy termék ára MOVE ON! nem kötelezlő megvenni! sem a fórumra beírkálni! francnak hiányzik, hogy amikor feljön az ember ide 5 percre elolvasni egy cikket arról hogy hol tart a technika, hogy ne legyen ősember a puszta közepén, akkor olyan emberkék hsz-eit olvassa akiknek nincs jobb dolga mint hogy elnyavajogják a retardáltságaikat. ha már mindenáron gépelhetnéketet van, fogjatok egy jegyzettömböt php kiterjesztéssel és nyissatok egy bölcsőde fórumot! szabad vélemény. persze! nekem meg az a szabad véleményem, hogy azoknak akik építő jelleggel a cikkhez hozzászólóan beírnak egy kis adalékot azoknak köszönöm az érdekességért, a többiek meg tehetnek egy szívességet! nyasgem,vazze!
  • dez #13
    Verseny nélkül túl drágák lennének a gépek ahhoz, hogy ennyire elterjedhessenek.
    Az Intelnek nyereség szempontjából mindegy lenne, hogy 1 milliárd procit ad el kis nyereséggel, vagy sokkal kevesebbet sokkal nagyobb nyereséggel. Viszont az utóbbi kényelmesebb lenne a számára...
  • Aspirin #12
    Nem a verseny tette lehetővé, hanem a követelmények.
    Gazdasági trendek követeltek meg számítógépes programok készítette elszámolást, kimutatást, jelentést, stb.
    Másrészt az internet a játékok és a letölthető tartalmak.
    Harmadrészt a divat.
    Ami a befektetést és a hasznot illeti: mennyibe került új korában egy 8086-os? mondjuk 1 mega rammal hercules kártyával, floppyval, 20 megás harddal és billentyűzettel, talán egérrel? kb 3000 márkába (=1500euro).
    Viszont hány mérnök, üzem, gyártósor foglalkozott vele?
    A gyártósorokat nem dobják ki. Ha a beruházás nem régebbi 3-4 évesnél, sokkal jobban lehet a technikát lejjeb adni vagy szanálni (lásd IBM, Compaq Packard Bell stlab, 3dfx, s3 és még lehet sorolni :D ja ATI :D ).
    Világos, hogy miért éri meg ma jobban?
  • dez #11
    Nagy a bevétel, de annak kisebb %-a haszon.
    De ez nem a gyorsabb fejlesztés és mellesleg alacsonyabb árak miatt van. hanem hogy időközben sokkal elterjedtebbé vált a számtech - amit szintén a verseny tett lehetővé.