Hunter

Mégsem inaktív a Hold?

A tudomány jelen állása szerint égi kísérőnk, a Hold geológiai aktivitást tekintve körülbelül 3 milliárd éve dermedt mozdulatlanságba burkolózott. Azonban egy, a rendelkezésre álló adatok friss elemzéséből készült tanulmány mindennek ellentmondani látszik.

A Brown Egyetem geológusai, Peter Schulz és Carle Pieters, valamint Matthew Staid a Planetary Science Institute munkatársa szerint nem is olyan rég még vulkanikus gázok szabadultak fel a Holdon. A Nature magazinban publikált munkájuk három szálon igyekszik alátámasztani azt az állítást, hogy a felszínt még 1-10 millió évvel ezelőtt is alakítgatta vulkanikus tevékenység. A kutatók egy D alakú területre, az Inára összpontosítottak, melyet egykor az Apollo küldetések is szemrevételeztek.

A felszíni jegyek szokatlan élessége elsőként Schultz figyelmét keltette fel, akiben rögtön felmerült a gyanú, hogy ezek egészen biztosan nem több milliárd éves képződmények. A felszíni jegyek legfeljebb 50 millió évig maradnak ilyen élesek, utána a Földön a szél és a víz, a légkör nélküli Holdon pedig az apró űrkőzetek folytonos ostroma szépen lassan elkoptatja azokat.


Az Apollo-felvételek egyike a D alakú Ina szerkezetről

A kutatók összevetették az Ina szerkezetét más, korukat tekintve ismert területekkel, és végül egy 2 millió évhez közeli eredményt kaptak. A másik árulkodó jel a becsapódási kráterek alacsony száma volt. A 8 négyzetkilométeres területről készült felvételeken mindössze két 30 méternél nagyobb becsapódási krátert sikerült beazonosítaniuk, ami arányait tekintve nagyon hasonló az Apollo 16 leszállóhelyétől nem messze meghúzódó South Ray kráterhez, melynek kilökődött felszíni kőzeteit hosszú ideje használják a holdfelszín más jegyeinek kormeghatározásához. A szóban forgó kőzeteket körülbelül 2 millió évesre datálják a szakértők.

És végül a harmadik szál az Ina mélyedéseinek és a friss kráterek üledékei spektrális jeleinek összehasonlításából adódik. A felszíni üledékek mállásával megváltoznak a visszavert fény hullámhosszai, az albedo kevésbé fényes, az 1000 nm és 750 nm hullámhossz közötti fény aránya pedig növekszik. Talán mondani sem kell, hogy ez a módszer is azt mutatta, hogy az INA felszíne kivételesen fiatalnak számít.

Amúgy az említett felszínen nem fedezhető fel robbanás által kilökött magma, sokkal inkább gyorsan távozó gázokra utaló jeleket észleltek a szakavatott szemek. Ez az értelmezés azért is vonzó a geológusok számára, mert az Ina pont két hosszirányú völgy metszéspontjában fekszik, éppen úgy, ahogy a Föld geológiailag aktív területeinek többsége.


Ez a kép a felszín korát és összetételét jelzi. A kék szín a felszínre került bazaltos anyagot jelöli, úgy az Inánál, mint az egyik nem túl távoli becsapódási kráter esetében

A kutatók több ilyen metszéspontot is szemügyre vettek és kiderült, hogy az Ina nem egyedi jelenség. Biztosat természetesen csak mintavételezés után lehetne mondani, így nem csoda hogy ezek a területek máris előkelő helyet foglalnak el a jövő mintagyűjtő expedícióinak listáin.

A Hold inaktivitását már jó ideje megkérdőjelezik, különösen az amatőr csillagászok által észlelt felszíni pöffenetek és fényvillanások miatt. Nem könnyű elcsípni egy-egy ilyen jelenséget, ami ha valóban gázkibocsátásból adódik, akkor egyetlen másodperc alatt végbe megy, és az általa felkavart por is leülepszik fél percen belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #70
    Húha, megfogtál. :-)
  • fade2black #69
    A te gyorstalpalódban is 100-200milliárd szerepel ;)

    Te ajánlgatod azt aztse tudod mivanbenne? :)
  • Epikurosz #68
    A Tejútrendszerben 200-400 milliárd csillag van, az angol Wiki szerint.
    Valóban elképesztő szám.
    Ennél már csak az elképesztőbb, hogy ebből a bazi sok csillagból, csak egyet ismerünk rendesen, a Napot.
  • fade2black #67
    igazából ez olyan emberi agy felnem foghatja méretét dolog.

    100-200milliárd csillag van csak a tejútrendszerben ami csak egy a kitudja hánymilliárd galaxisból. Elképzelhetetlen a 2szám szorzata.

    ugye a földön bár k* sokan vagyunk de nemvagyunk 10milliárdan...
  • Epikurosz #66
    Az viszont engem is meglepett, hogy minden évben a profi+amatőr csillagászok 3-400 (új) szupernóvát figyelnek meg.
  • Epikurosz #65
    Szupernóvák megfigyelése:

    Amúgy jó lenne, ha vki kiegészítené ezt a szócikket a Wikipédián:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Szupern%C3%B3va


    Amúgy itt van Tycho SN-ja (1572) és ez pedig Kepleré (1604), amely tényleg az utolsó, de csak a Tejútrendszerben, mert más galalxisokban azóta is láttunk SN-kat.
  • Epikurosz #64
    Relikvia.
    Én bizony szeretem, ha intelligens gépek gürcölnek helyettem.
  • eke #63
    ööö..hát, igen,. Tudod én még a nyócvanas évekbű maradtam itt....én még szeretem a saját szemem belepaszírozni az okulárba
  • Epikurosz #62
    Szerintem ezt lehet automatizálni, nem kell ott ücsörögni a teleszkóp előtt. Utána már csak gyorsan vissza, majd előre kell tekerni a felvételt.
  • eke #61
    Neutron csillagok általában szupernova robbanások után keltkeznek. A csillagok életciklusuk során a könyebb elemket szintetizálják nehezebb elemekké. A csillagot két dolog tart egyensúlyban a gravitáció és a kifele ható sugárnyomás. Nos tömegtől függően az életciklus vége felé eljutnak abba az állapotba amikor már nincs mit szintetizálni, ez az állapot a vasnál van. A vas fajlagos kötési energiája olyan, hogy az annál nehezebb elemek már másképp születnek. A szerkezetük tööbrétegű, mint a hagymáé... Nos mikor már vasból állnak nagyrészt akkor leállnak a termonukleáris folyamatok és a gravitácóé lesz a főszerep. a csillag kezd összehúzódni. Több állapoto is elérhetnek tömegüktől függően. A naptömeg körüli csillagok külső része először felfúvódik (vörös óriás állapot) a belük viszont összenyomódik erőteljesen...az elektronok leszakadnak pályáikról az atomamgok körül és ún. elfajzott elektrongáz állapotba jutnak...ez a fehértörpe állapot..később a csillag 2kihűl" és akkor barnatörpének nevezik. Ha, a tömegük kb 2-3 nagyobb mint a napé akkor a csillag külső rétegei rendkívűl nagy sebeséggel a vasmagnak csapódnak és egy hihetetlen méretű robbanás következik be amelynek energiája nagyobb mint a galxis összes "dolgozó" csillagáé eggyütt véve. Ez a szupernóva. A mi galaxisunkban asszem Tycho Brahe látott ilyet utoljára. a robbanás után vissza maradt valami a neutron csillag. Itt az elektronok belepréselődnek a protonokba, s semleges neutronokká alakulnak, azért szuperfolyékony mert a oly kicsi a viszkozitása, hogy a gravitáció ellenében is képes folyni. A sűrűségük gigantikus méretű az ilyen helyeknek egy kanálnyi neutron csillag anyag több milliárd tonnát nyom (!!). Ha, a csillag tömege felülmúlja a naptömeg háromszorosát akkor megeshet az, hogy a gravitációt nem képes semmi legyőzni a csillag folyamatosan összehuzódik és egy hihetetlen rövid idő alat oly mértékben összepréselődik átlép egy olyan határt mikor a felszínéről az ún. szökési sebesség nagyobb mint a fénysebesség. Ezzel kizárja magát a megfigyelhetőségi tartományból, anyaga összeroskad szinte zéró méretűre. Ez a pont a szingularitás. S ami a helyén volt azt nevezik fekete lyuknak...A fekete lyukak hatása a téridő kontunuumra az már másik téma, nem beszélve a Hawking féle fekete lyukak értelmezéséről...