Gyurkity Péter

Kínai gyártóval erősít az AMD

Az AMD a kínai Founderrel kötött szövetséget, amely az ország második legnagyobb PC-gyártója. Az Intel eközben egy év múlva ígéri második generációs négymagosait, mobil chipjei pedig kisebb előrelépést jelentenek.

A kisebbik processzorgyártó közleményben jelentette be a szövetség megkötését a kínai Founder Technology vezetésével. A megállapodás értelemben a távol-keleti óriás második legnagyobb PC-gyártója eleinte asztali konfigurációkban, majd ezt követően mobil számítógépekben és szerverekben használja fel a cég fejlesztéseit. Az első példányok októberben jelennek meg a belföldi piacon, a kínálat pedig várhatóan 2007 elején bővül majd.

A pénzügyi részletekre ezúttal sem tértek ki, de abban nagy az egyetértés, hogy a partneri kapcsolat különösen fontos a fejlődő országok gyártóival. Ezekben a régiókban ugyanis az előrejelzések szerint az elkövetkező 2 évben jóval nagyobb növekedés mutatkozik majd a PC-piacon, miközben a globális szállítások 10,5 százalékkal növekednek, elérve a 223,7 millió darabot. Sok minden múlik majd azon, hogy a két rivális közül melyik tud nagyobb szeletet kihasítani ebből a területből, mivel erre építve rugaszkodhatnak neki a következő évtizednek.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az elmúlt hetekben több alkalommal szó esett az Intel Kentsfield kódnevű négymagosairól, amelyek gyakorlatilag két Conroe magos chip összeolvasztásából jöttek létre. Az első rövid teszt pozitív eredménnyel zárult, de még ennél is fontosabb, hogy 2007 harmadik negyedévében, vagyis egy év múlva érkeznek a Yorkfield család tagjai, amelyek a második generációt képviselik a négymagosokon belül. Ezek már közös másodszintű gyorsítótárat foglalnak magukba, hatékonyabban használják ki a négymagos felépítést, várhatóan 1333MHz-es FSB-vel, a PCI Express 2.0 interfésszel és szintén 1333 MHz-es DDR3 memóriával, 45 nanométeren.

A korábban Merom kódnéven jegyzett mobil Core 2 Duo chipek már nem állnak ilyen fényesen a teljesítmény terén, legalábbis a PC World vizsgálata szerint. Sebességben ugyanis a T5000 és T7000 sorozat példányai kicsinyke előrelépést jelentenek a Core Duo családhoz képest, fogyasztásban pedig minden maradt a megszokott szinten. Az egyetlen előny, hogy árban is megegyeznek az elődökkel, így a korábbi generáció esetében gyors csökkenésre lehet számítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #13
    "No sokkal egyszerübb lenne ha erre a CPU tartalmazna dedikált társprocit."

    Ez a terv a jövőben. Sőt, a cell is ilyen.

    "Nem is beszélve arról hogy a képek kiszámolása az egyik legideálisabb területe a párhuzamos feldolgozásnak. Lásd renderfarmokon végzik a filmek mesterségesen generált látványelemeinek előállítását."

    A 3D grafikát már legalább 10 éve GPU-val számoltatják, nem CPU-val.

    "Egyszerűen csak neki kéne állna a játékok motorjának újrafordításának többszálas c libekkel."

    Ez nem így működik. A többszálúsításhoz meg kell oldani a közösen használt adatok biztonságos és gyors megosztását. Ez viszonylag jól megoldható a nagyobb viszonylag független modulok szintjén, de ott se egyszerű.

    "Azonban a cégek itt értsd kiadók a már eladott késznek nyilvánított termékekbe ilyen célre még 1 dolcsit is sajnálnak hiába hozott nekik több tízmillió hasznot a cuccos."

    Kész termékbe nem írunk bele. Ez alapszabály. Normálisan hónapokkal a határidő előtt be kell fejezni a fícsör fejlesztést, és utánn már csak hibajavítás és finomhangolás van.
    Egy kész játék többszálúsítása minimum fél évvel tolná el a megjelenést, ami iszonyat sok pénzbe kerül.

    "De elötte mítizáljákmarketinghype-olják a munka mennyiségét, ami mellesleg nem is olyan sok."

    Te írtál már komolyabb szoftvert?
  • lmisi #12
    "A legtöbb alkalmazás felhasználói beavatkozástól függ (pl.: játékok), ezeket viszont a büdös életbe nem lehet majd több szálra optimalizálni normálisan."
    Pont most erölködik néhány kissebb gyártó azzal hogy társprocit dob piacra AI kezelésre. No sokkal egyszerübb lenne ha erre a CPU tartalmazna dedikált társprocit. Nem is beszélve arról hogy a képek kiszámolása az egyik legideálisabb területe a párhuzamos feldolgozásnak. Lásd renderfarmokon végzik a filmek mesterségesen generált látványelemeinek előállítását.
    Egyszerűen csak neki kéne állna a játékok motorjának újrafordításának többszálas c libekkel.
    Azonban a cégek itt értsd kiadók a már eladott késznek nyilvánított termékekbe ilyen célre még 1 dolcsit is sajnálnak hiába hozott nekik több tízmillió hasznot a cuccos.
    Sokkal inkább újrakiadják és ezért resápolják a célcsoportot. De elötte mítizáljákmarketinghype-olják a munka mennyiségét, ami mellesleg nem is olyan sok.
  • BiroAndras #11
    "A legtöbb alkalmazás felhasználói beavatkozástól függ (pl.: játékok), ezeket viszont a büdös életbe nem lehet majd több szálra optimalizálni normálisan."

    Simán lehet ezeket is többszálúsítani. Nem a júzer input feldolgozása a számításigényes, hanem a tényleges munka. Pl. játékok esetén számításigényes feladatok pl. a fizika, az AI, és az útkeresés. Ezeket viszonylag könnyen át lehet rakni külön szálra.

    "Nem értem, miért nem lehet egy szálként kezelni a több magot?"

    Azért nem lehet, mert az egymás utáni utasítások túlságosan függenek egymástól.
  • Theodora #10
    Vezessük be a "Minden programnak külön magot!" marketing süketelést!
    Az intel "lassan" úgy is elkészül a 100 magos CPU-val. 100 mag - 100 folyamat! A Windows for Dinnye (Dinnye a sok magra utal), majd ebből a felét csak az ablakkezelésre le fogja majd nyúlni.
  • Chriss745 #9
    Hát igen, nem nehéz többszálosítani egy olyan alkalmazást, ahol tudni lehet, mik a lépések, és azt le lehet bontani több procira (Pl.: videó tömörítés, renderelés), de nem csak ebből áll a világ.

    A legtöbb alkalmazás felhasználói beavatkozástól függ (pl.: játékok), ezeket viszont a büdös életbe nem lehet majd több szálra optimalizálni normálisan.

    Nem értem, miért nem lehet egy szálként kezelni a több magot? (Ne 2 mag legyen, hanem egy magban 2x annyi ALU)
  • torjoz #8
    Nem procit fognak gyártani. Ez a cég is olyan, mint a Dell, HP..., tehát konfigokat rak össze AMD procival.
  • janicroft #7
    Dollárban
  • huuu #6
    Nyilván nyitni kell a kínai piac felé. Aki most nem teszi az lecsúszik néhány milliárdról.
  • asysoft #5
    #1-#2: Szerintem csak arról van szó, hogy a kínai cég ezentúl AMD processzoros gépeket is fog kínálni.
  • Black Ice #4
    AMD csomagba/címbe bújtatott intel propaganda. :(
    Nem szép dolog.