Gyurkity Péter

Felfelé nyit az AMD - jön az Athlon 64 X2 6000+

A Core 2 Duo sorozat miatt felborult egyensúlyt igyekszik visszaállítani a kisebbik processzorgyártó, mégpedig az órajel fokozott növelésével. A jelszó: teljesítményt bármi áron!

A Tweakers.net értesülése szerint az AMD novemberben készül piacra dobni legújabb fejlesztéseit, amelyek az asztali Athlon 64 X2 és FX-sorozat felturbózott változatai. Mindkét családban sikerült növelni az órajelet, ám ezzel együtt a fogyasztás is emelkedik, így végérvényesen fordulni látszik a kocka: az Intel kínálja az erősebb és kisebb étvágyú chipeket, szemben az AMD kapaszkodó, ám sokat fogyasztó versenyzőivel.

Az ősz végén a következő asztali processzorok megjelenése várható: Athlon 64 X2 5400+, 5600+ és 6000+, FX-70, FX-72 és FX-74, ezeket előzi meg két erősebb Sempron, decemberben pedig a 65 nanométeren készülő X2 4000+, 4400+, 4800+ és 5000+ zárja a sort. A chipek legnagyobb része a Socket AM2 foglalathoz illeszkedik, kivéve az FX-sorozat új példányait, amelyek az Opteronokhoz szánt 1207 érintkezős Socket F nyújtotta előnyöket használják ki.

A jelek szerint az AMD megtalálta a módját annak, hogyan növelje az órajelet a sorozatnál eddig nem látott magasságokba. Az 5400+ esetében ez ugyanis 2,8 GHz, míg a 6000+ eléri a bűvös 3 GHz-et, és az FX-74 is hasonló magasságokat ér el. Igaz, ezzel egy időben a fogyasztás is emelkedik, hiszen az X2 chipeknél ez a legnagyobb példány kivételével 98, az abszolút csúcskategóriás példányoknál pedig 125 watt. Egyértelmű, hogy a gyártó teljesítménybeli hátrányát igyekszik ledolgozni, nem nagyon törődve azzal, hogy a magasabb étvágy elriaszthatja a vásárlókat.

A zászlóshajó szerepét a már korábban ismertetett 4x4 platform tölti majd be, amelyben ideiglenesen páros elrendezéssel pótolják a négymagos processzorok hiányát. Ebben két drága FX-chip kap helyet, amelyek az AMD által "megataszknak" nevezett feladatoknál, vagyis több számításigényes alkalmazás egyidejű futtatásánál bizonyíthatják erejüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #90
    Legegyszerűbb a teszteket nézel. Ott legalább azt is megláthatod, milyen felbontáson mi a helyzet.
  • zsombor23 #89
    haly! lenne egy kédésem szerintetek egy amd 64 x2 6000+ elég lenne egy evga 8800 gtx ultrához?
  • Járai Szabolcs #88
    a megjelenik megveazem a mostani gépem Amd 4800 asus A8N-SLI premium 7900gtx sli-be kőtve 2 gb memo de szerintem gyenge
  • Rolesz #87
    huh jövő karácsony felé veszek egy x2 6000+ ost!:D
  • Benoke #86
    Igy van, csak nem mindegy, hogy gyakorlatilag vissza kelett vonni valamiért, vagy így vagy úgy áthidalták a hibát.
  • vjanika #85
    Az intelre való váltásról meg annyit:
    a másfél év alatt 6 db Intel 865P-s alaplapot dobtunk ki(kb 2 évesek lehettek), mert meghalt a déli híd. Előszőr az USB-k mentek tönkre, aztán a hang tűnt el, végül el sem indult a gép. Hát ennyit a stabil Intel chipset-ekről. Persze mondhatjuk azt, hogy ez egy szélsőséges estet, de a kollégák, akik ezért nem tudtak dolgozni fél napig, nem így érezték.
  • vjanika #84
    2 éve használok egy Asus A8N SLI Delux-ot, 4hdd-vel (Nforce4-SLI chipset), gyors és nincs vele semmi baj. Előtte VIA-s alaplapom volt, ott folyton gond volt az AGP-vel. Játékonként kellett cserélgetni a 4in1 VIA drivet, hogy játszani tudjak. Bár ez régen volt, és azóta talán a VIA is megtanult drivert írni és CHIPSET-et készíteni.
    Egyszóval 2 éve gond nélkül üzemel az alaplap, tehát ha valaki képes rendesen bekonfigurálni egy BIOS-t és rendesen telepíteni a driver-eket, akkor szeintem nincs baj. Persze ha nem képes akkor megértem, hogy problémák akadnak...
    A cégnél, ahol dolgozom 60 db sima Nforce4 és Nforce4 ultra chipset-es alaplapokkal felszerelt gépet üzemeltetek másfél éve gond nélkül.
  • BiroAndras #83
    Még mindíg fennáll a kérdés, hogy ki vesz 6hhd-t. De ha kell, akkor is a legegyszerűbb egy jó vezérlőkártyát venni hozzá, az stabilabb, és gyorsabb is (főleg RAID-ben), mint az alaplapi.
  • [Jakuza] #82
    Mar sry, de te mikor foglalkoztal utoljara az AMD-vel ? Az AMD mar jo par eve kiszallt a vezerlochip gyartasbol.
  • asysoft #81
    Sajnos az nvidia chipsetek valóban nem a legjobbak. Én legközelebb (ha AMD platform mellett maradok) VIA-s alaplapot fogok venni, azzal anno nem volt gondom.