Gyurkity Péter

Intel: olcsó iker­ma­gosok­kal indul 2007

2007 januárjában az Intel új olcsó ikermagos chipekkel és jelentős árcsökkentéssel nyitja meg az új évet. Kiegészül a Pentium D és Core 2 Duo sorozat, módosulnak a Pentium 4 és Celeron D processzorok árai.

A DigiTimes tajvani forrásoktól származó értesülése szerint 2007 elején sem áll meg az Intel ellentámadása: a Conroe magos chipekkel elindított egészpályás letámadás olcsóbb változatok megjelenésével, illetve árcsökkentéssel folytatódik, amely lépések a teljes asztali vonalat érintik. Érkezik a Pentium D 935, a sokak által várt Core 2 Duo E4300, a meglévő kínálatból pedig alacsonyabb árakon válogathatunk.

Az alaplapgyártók információi szerint az említett páros januárban érkezik, 133 (28 ezer forint), illetve 163 dolláros (35 ezer forintos) áron. A Pentium D 935 fontosabb változást nem hoz magával, ám hiányzik belőle a virtualizáció támogatása. A Core 2 Duo E4300 másodszintű gyorsítótára 2 MB, órajele 1,8 GHz, tehát alig valamivel kisebb, mint a jelenlegi legkisebb példány, az E6300 esetében, ám csak 800 MHz-es FSB-t támogat, ebben tehát érzékelhetően elmarad a jelenlegi 1066 MHz-es változatoktól. Szerepe nagyjából a Pentium D 820-hoz hasonlítható, feladata ugyanis a lefelé történő nyitás, a tömegek meghódítása, kedvezőbb áron, némi butításért cserében.


Az új chipek megjelenésével ismét jelentős árcsökkentésre számíthatunk. Olcsóbb lesz a Pentium D 915 (93 dollár) és 925 (113 dollár), a hagyományos felépítésű Pentium 4 processzorok árai pedig 7-58 százalékkal esnek. A Celeron D vonalon a 16,9-29,8 százalékot éri el a csökkentés, és érkezik a 65 nanométeren készülő Celeron D 347 és 365. Ez utóbbi 3,6 GHz-en fut, 533 MHz-es FSB-vel és 512 kB másodszintű gyorsítótárral. A 347-es jelzésű változat még októberben megjelenik, ez tehát jócskán megelőzi társait.

A türelmes vásárlóknak tehát januárig kell várniuk, akkor már valamivel emészthetőbb áron hozzájuthatnak az új Core 2 Duo család legolcsóbb példányához. A vékonyabb pénztárcával rendelkezők is nyugodtabban válogathatnak a kifutóban lévő sorozatok tagjai között, hiszen a többségnek nincs feltétlenül szüksége erőgépre. Kérdés, hogy az AMD hogyan válaszol majd a vetélytárs akciójára - új processzoraik csak a második negyedévben várhatók, így valószínűleg a kisebbik processzorgyártó is árcsökkentéssel igyekszik majd lépést tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #9
    Elő kellett készíteni a terepet az új procijai számára, amik "csodák csodája" alacsonyabb frekin nagyobb teljesítményt hoznak.. Az általa nevelt, csak órajelben gondolkodók továbbra is inkább a P4-eket keresték volna, mert hogy miért vennének 2.x GHz-es procit? (Ha az órajel lenne csak feltüntetve.)
  • torjoz #8
    Nekem csak ezzel az új processzor/sebesség jelöléssel lépett bele a lelkivilágomba az Intel! Érdekes, hogy régebben az Intel(tábora) volt kiakadva a viszonyszámokra az AMD-nél, most meg elkezdte Intel is ezt a furcsa dolgot :).
  • rohamkukac83 #7
    hm.. nekem sok alkohollal indul 2007
  • fourgee #6
    Szerintem árban gondolta :)
    Most állok én is gépcsere előtt, a 4 éves Athlonomat akarom nyugdíjba küldeni. Először az volt tervbe véve, hogy a legolcsóbb Athlon 64-et veszem meg, aztán módosult arra, hogy 2 magos Athlon 64 lesz. Most meg már azon gondolkodom, hogy ne Core2 Intel legyen-e belőle :) De hát sajnos az érzelmek közbeszólnak, mindig is AMD-s voltam. Szóval ez még eldöntetlen dolog, jelenleg ez a project 1 hónapra le van állítva, mert becsúszott a képbe egy Stacker ház, amiből lehet hogy a legutolsót vettem meg Pesten, de ez legalább az eredeti Stacker, nem a 810-es :)
  • bertino #5
    a 64 bit meg pláne
  • Gabesz amd64 #4
    a 2 magtos cucc mar ittvan egy ideje hehe
  • Szefmester #3
    ja.. ez kell a népnek.. árcsökkentés..
  • NEXUS6 #2
    Kiba sokáig tartott mire az Intel megfogta az AMD-t, ezért az árak vagy 1.5 évig szinte semmit nem változtak.

    De végül csak levitték a pincébe;))))
    Idén megvolt a 64-bit jövőre jön a 2 magos cuccos.
  • mikloss #1
    Király király minnél olcsóbb annál jobb! :)