Gyurkity Péter

20 millió AMD chipet használ fel a Dell

Az első számú PC-gyártó nem csak felrobbanó laptopjairól, hanem stratégiai döntése miatt is visszatérő téma a szaksajtóban. Az eddig Intel-pártiként ismert cég egy év alatt 20 millió chipet vár új partnerétől.

Tajvani hírforrások szerint hosszas, évekig tartó habozás után alaposan belehúz a Dell: a vállalat 2006 és 2007 negyedik negyedéve között összesen 20 millió AMD processzort használna fel saját konfigurációiban. Ebből 4 millió a laptopokban, 16 millió pedig az asztali gépekben és a szerverekben kapna helyet, kiegészítve az eddigi kínálatot. A processzorgyártó eközben befolyásának kiterjesztését várja.

A szigetország gyártóitól kiszivárgott hírek alapján ugyanis az AMD nagy nyereségre számít, talán nem is alaptalanul. Jelentős eredményként értékelik, hogy a Hewlett-Packard és az Acer után a Dell együttműködését is elnyerték a laptopszegmensben, ezzel a szerverekhez hasonlóan növelhetik befolyásukat az Intellel szemben. A partnerség ráadásul a többi gyártót is meggyőzheti arról, hogy a kisebbik processzorgyártó életképes alternatívát nyújt, így a szövetségesek száma megugorhat, tovább erősítve a folyamatot. A szerződés jelentőségét jól mutatja, hogy az AMD 2008-ra évi százmillió processzort szeretne előállítani.

A Dell a maga részéről augusztusi sajtóközleményében jelezte, hogy még szeptemberben megjelennek az új Dimension asztali konfigurációk, kiegészítve az Opteron chipekre épülő többprocesszoros szerverekkel. A laptopok némileg később jönnek, bár korábban még azt rebesgették, hogy ezek is elkészülnek még az év vége előtt. A Dellnek nincs szégyenkezni valója: tavaly 37,8 millió konfigurációt szállítottak le és évente mintegy 20 százalékkal növelnék az eredményt. Éppen ezért is nagy nyereség az AMD számára, hogy a cég - némi fáziskéséssel, a jól sikerült Conroe bemutatkozása után - elkötelezte magát mellettük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #4
    ezzel a dell jar jol, az AMD most is kapacitaskorlatos, es a DELL tuti olcsobban veszi a procikat, mint amennyiert mas gyartok... foleg ezt a mennyiseget, ez kb az AMD gyartokapacitasanak a 30%a. viszont ha egyszer bekerulnek a dell gepeibe az egy kis biztositek az AMDnek is a jovore nezve, inkabb itt eri meg nekik.
  • arty #3
    dell ... legalább az amd remélem jóljár :)
  • AtomHeart #2
    "20 millió AMD chipet használ fel a Dell" - Mire, bombak gyartasara?
  • TothLaci #1
    Hajrá AMD, ne legyen gond a chipekkel ;)