Gyurkity Péter

Készülnek a hibrid optikai lemezek

Három feltaláló olyan hibrid optikai lemezeken dolgozik, amelyek bármely eddigi formátum adathordozó rétegeit ötvözhetnék, megvalósítva a korábbi CD és DVD, valamint a most elterjedő Blu-ray és HD DVD egységét.

Az amerikai szabadalmi hivatalhoz még tavaly decemberben juttatták el a beadványt, amelyet a múlt hónapban, augusztus folyamán frissítettek. Ebben a szakemberek a meglévő és most elterjedő következő generációs szabványok egyesítését tűzik ki célul, hogy leegyszerűsítsék a gyártók, a kiadók és a vásárlók dolgát, amikor a kiadványok közötti választásra kerül a sor. Érdekes, hogy a három feltalálóból kettő a Warnernek dolgozik, így a stúdiónak előnyére válhat a sikeres kutatás.

Az abszolút hibrid korong a következőképpen nézne ki, ha mondjuk a Blu-ray és a konkurens HD DVD szabványt szeretnénk egyesíteni. Az alkalmazandó három rétegből kettő lenne adathordozó, és míg a Blu-ray réteg 0,1 mm-re helyezkedne el a felszíntől, a HD DVD adatokat tartalmazó második 0,6 mm-re lenne a felszíntől. A kettő közé - egyfajta szendvicsben - speciális anyagot helyeznének, amely kellő módon tükröző lenne ahhoz, hogy az első leolvasását ne akadályozza, ám emellett lehetővé tenné a második réteg használatát is. A kulcskérdés ebben van - ha találnak olyan összetételt, amely mindezen feltételeknek megfelel és kellőképp olcsó is, akkor megvalósulhat a hibrid lemez.

Természetesen emellett több egyéb lehetőség közül válogathatnak a fejlesztők, hiszen a konkurens szabványok egyesítésén kívül a visszafelé kompatibilitás is szóba jöhet. A fent említett hibriden kívül jöhet a Blu-ray és DVD, Blu-ray és CD ötvözése is, igaz, a legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal a már említett megoldást kísérné. Szót ejtenek továbbá egy három formátumot ötvöző változatról, amely BD, HD DVD és DVD adathordozó réteget foglalna magába.

A New Scientist szerint a három feltaláló közül kettő, Alan Bell és Lewis Ostrover a Warner stúdió alkalmazottja, erre alapozzák azon állításukat, miszerint a cég jócskán profitálna egy ilyen megoldás megjelenéséből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #8
    "igy adjak ki a dvdket" -> "így adják ki a filmeket"

    Értsd jól.
  • craesh #7
    ezt gondold át mégegyszer.
  • pTk #6
    Az a lenyeg, hogyha igy adjak ki a dvdket, pl HD-Bluray-DVD formában, akkor bármelyik lejátszóba teszed le fogja játszani a lejáccó :)
  • cateran #5
    Mindketto kek laser,a dvd a voros.
  • Indigo #4
    Hehe, persze rögtön a warez.. De ezt jól beszoptátok

    Ezek gyárilag előállított lemezek lesznek, amit betehetsz majd mind Blu-Ray, mind HD-DVD meghajtóba. Szerintem szó sincs semmilyen írásról!
  • craesh #3
    ezt a szöveget most kicsit nehezen értem. azt mondja hogy "bármely eddigi formátum adathordozó rétegeit ötvözhetnék".

    Nem tudom hogy technikailag mennyire különböznek a rétegeke elhelyezkedése megvalositása fizikailag a lemezeken, de ha azt mondják hogy egyszerre tudják megvalositani a különbözö technikákat egy médiumon akkor az megintcsak kapacitás növekedést eredményezne nem?

    De a másik amit nem értek, azaz, hogy ha ötvözik ezeket, akkor mi a joisten fogja azt olvasni/irni? a BLU-RAY és HD-DVD ez két TELJESEN különbözö technikán alapul. az egyik még a vörös másik meg az uj kék lézert használja (90 és 65 nm asszem). Már nem azért, de ha mondjuk itt egy ilyen hibrid lemezt akarok én majd irni, akkor irás közben fogja váltogatni a lézert???
    a két tipus külön szegmenselése sem nagyon megoldás, azaz hogy elöször az egyik tipuson ir, majd ha abbol már nincs több hely akkor meg a másik tipussal. Gondoljatok bele, elkezd egy 20 gigás iso-t irni hd-sen, aztán mikor az tele van, egy másik szegmensre ugrik hogy folytathassa, aztán vissza... nem hogy irásnál de olvasásnál hogy fog ez kinézni? pointerekkel fogja utasitani a rom-ot hogy hova ugráljon az olvasofej hogy megtalálja az adott fájl következő folytatását? :-D

    ó igen...sztem mindenki ilyen lemezeken akarja majd nézni az uj filmeket mi?
  • ttt ttt #2
    Ha majd az áruk egyenlő lesz egy cd árával, akkor jöhetnek :)
  • Dömsödi #1
    Igazából semmi értelme!
    Ha tudom, hogy audio CD-t akarok irni, akkor nem DVD lemezt veszek. Ennyire 1szerű. Ha meg archiválni akarom a nyaralást, akkor DVD-t veszem meg.
    Nem fogok dupla pénzt adni olyan lemezért, amelyikre DVD-t és CD-t is rögzithetek.