Berta Sándor

SACD és DVD-Audio - áttörésre várva

A SACD és a DVD-Audio elméletileg a világ két legjobb audiolemez-szabványa is lehetne. A legtöbb lejátszó támogatja őket, ám évek óta egyik formátum sem akar igazán elterjedni.

A Super Audio CD-t (SACD) a Sony és a Philips közösen fejlesztette ki, míg a DVD-Audio mellett leginkább a Panasonic kardoskodott. Technikailag nézve minden adott ahhoz, hogy a két formátum lekörözze a hagyományos audio-CD-ket. A SACD és a DVD-Audio is nagyobb frekvenciák megszólaltatására képes és nagyobb az elérhető dinamika is. A térhangzás tehát mind a két formátumba tartozó lemezeken jól visszaadható, ráadásul egyre több az olyan készülék, ami mind a két típusú lemezeket lejátssza. Ennek ellenére mégis rejtély, hogy sem a SACD-k, sem pedig a DVD-Audio korongok nem kelendők.

A szakemberek szerint pont az okozza a két szabvány vesztét, ami mindkettőnek az előnye is: a térhatású hangzás megszólaltatása. Egy Dolby Surround hangszórószett ugyanis nem olcsó mulatság. Ugyan mind az SACD, mind a DVD-Audio lejátszható egy hagyományos DVD-készüléken is, ám a sztereó hangszórókon finoman szólva nem igazán jönnek ki a térhatású hangok.


Noha bárki vásárolhat már akár Magyarországon is olcsó 5.1-es hangfal- vagy házimozi- rendszereket, van egy még nagyobb és jelentősebb probléma: kevés kiadó jelenteti meg az előadók műveit ilyen lemezeken. Ennek oka Part Weber, a Panasonic képviselője szerint az, hogy a nagy nemzetközi kiadók egyik formátumot sem támogatják igazán. Ezenkívül a két formátumnak nehéz felvennie a harcot az olyan népszerű konkurens formátumokkal, mint amilyen például az mp3. S jogos a kérdés: ha valakinek bőven elég az mp3, illetve annak a minősége, akkor minek költsön egy olyan lemezre, amely többe kerül, ráadásul nem biztos az sem, hogy a DVD-lejátszója meg tudja szólaltatni az azon lévő zenei anyagokat?

Úgy tűnik a Sonynak, a Philipsnek és a Panasonicnak meg kell elégednie azzal, hogy van két olyan formátum, ami lehet technikailag nagyon jó, ám mégsem lesz soha igazán elterjedt és népszerű. Megoldást talán a Dual Disc jelenthet, aminek az egyik oldala CD, a másik pedig DVD.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kinca01 #31
    sziasztok.
    Hol tudok Magyarországon belül interneten SACD-t rendelni,
    Vagy vásárolni Pest megyében?
  • eestwahn #30
    Én leginkább a drága pénzen összeszedett CD-gyűjteményemet féltem ezektől az új formátumoktól... Bár lehet, hogy ez is hülyeség.
  • dez #29
    (Persze a felsőbb szinteken a minőség már nem csak egy adott hang szépségére vonatkozik, hanem pl. olyan elvárások is, hogy egy apró pendülés is szép tiszta legyen, meg az egyszerre megszólaló 25 orgonasíp is.)
  • dez #28
    És nekem honnan is kellene tudnom, hogy pontosan mid van otthon? A B&W átlag hifi fölötti kategória, de pl. a D/A ott is sigma/delta. Amúgy a 192kHz/24 bitet ma semmi sem tudja teljesen visszaadni, a high-end sem. Viszont ettől függetlenül egy CD is igencsak jól kell hogy szóljon egy igazán jó rendszeren (ha nem rossz maga a lemez). Ez megvan? Innen lehet továbblépni. (És hidd el, nincs olyan cucc 1 milló alatt, amit ne lenne érdemes megtuningolni. [Persze csak ha tényleg jól csinálják. És így akár néhánytízezer forintból többszázezres lépést tenni felfelé minőségben.])
  • Godefroy #27
    Nem értem miért szólod le őket?
    Annyira rossz lenne a 605 ös?
  • dez #26
    És? B&W-ből is van jobb és rosszabb. Attól nem lesz csúcsszuper, mert szép. Főleg gyárilag. Ez még nem olyan márka. Tuningoltasd meg a cuccaidat (ha találsz olyat, aki ért is hozzá), kapásból minden jobb lesz. (Amúgy minden bizonnyal ott is egy delta/sigma D/A van.)

    Sajnos sok DVD-A lemez nem más, mint upsampled CDDA.
  • Godefroy #25
    Nekem B&W vannak itthon.
    Igazából egy DVDA lemezem van ami normális, Quen.
    NEm mondom nem rossz, de többet vártam.
  • Inquisitor #24
    "... nagyon kevés olyan előadó van, aki meg is érdenli, hogy az anyagát DVD-n vagy SACD-n kaidják."
    Na azért egy Mike Oldfield albumot bevállalnék, de azt pont csak SACD formátumban árulták (valami 5.900 volt?), amit bőven megérne, de én valamiért látatlanban a DVDA-t preferálnám. Másrészt kéne valami tisztességes hangláda is hozzá, hogy mondjuk a Tubular Bells-ek úgy szóljanak, ahogyan illik :)
  • dez #23
    Pontosítás: "mennyit változhat az amplitudó 2 minta között" --> "mennyit változhat az amplitudó adott időintervallomon belül"
  • dez #22
    A térhatásról: egy normális high-end cucc (megfelelően jó CD-t vagy egyéb sztereo hanghordozót beletéve) egy holografikus térhangot hoz létre, ami betölti a szobát. (Mellesleg a 192kHz-es DVD-A anyag is "csak" szteteo, csak 96kHz-ig van 5.1.)

    Apropó, egy high-end setup + megfelelően jó CD-k is ki tudja elégíteni már a high-end igényeket (azaz megfelelően jót tud szólni). (A legtöbb high-end-es továbbra is CD-t használ, és/vagy persze bakelitet.)

    Az átlag setupok főleg a D/A-n, és persze nem utolsó sorban az utána jövő részeken véreznek el. És mivel a DVD(-A)-lejátszókba egy fokkal jobb D/A-t szoktak tenni, mint az átlag(!) CD-játszókba, ez rátesz egy lapáttal a különbségre...

    Szal érdekes dolgok folynak audio téren... :P