Berta Sándor

Régiókód a HD-DVD és a Blu-ray lemezeken

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy - hiába a felhasználók nemtetszése - lesz régiókód mind a Blu-ray, mind a HD-DVD korongokon. A régiókód bevezetését elsősorban a két tábort erősítő hollywoodi filmstúdiók támogatják.

A javaslat szerint - hasonlóképpen a DVD-khez - a két utódformátum sem lesz mentes ettől a korlátozástól. Korábban már felmerült az ötlet, ám akkor úgy tűnt, hogy régiókód csak a Blu Ray lemezeken lesz. Úgy tűnik azonban, hogy a két konkurens tábor tagjai most már - ha nem is sok tekintetben -, de a digitális másolásvédelmek és a régiókód alkalmazásának kérdésében mindenképpen azonos álláspontra helyezkednek.

A HD-DVD táborba tartozó Toshiba szóvivője ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a HD-DVD-t támogató cégek és filmstúdiók kétharmada a régiókód alkalmazása mellett foglalt állást. Az elképzelés természetesen leginkább a felhasználókat érinti hátrányosan, hiszen azt jelenti, hogy amint a DVD-ket, úgy a HD-DVD vagy a Blu-ray korongokon megjelenő filmeket sem tekintheti majd meg mindenki.


Még kérdéses, hogy lesznek-e régiókód mentesített vagy régiókód mentesíthető lejátszók. Ennek oka ugyanis, hogy mind a HD-DVD Forum, mind a Blu-Ray Szövetség szeretne elkerülni, hogy bárki is kijátszhassa a korlátozásokat. Mint ismeretes, a mostani DVD korszakban számos olyan asztali vagy számítógépes lejátszó van, amelyek már alapszinten képesek bármilyen régiókódú lemezek lejátszására vagy amelyeknek frissíthető a firmware-je és így tehetők régiókód-mentessé. Az egyetlen kivételt a pornóipar jelenti, amely a minél nagyobb filmeladások és bevétel reményében nem szeretné ellátni a lemezeket régiókóddal.

A felhasználók számára tehát egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy nem igazán éri majd meg a DVD-ről való átváltás. Egyrészt az új formátumokhoz új lejátszó is kell, a készülékek és a filmek ára is nagyon magas lesz és ráadásul még ott lesz a régiókód is. Marad a kivárás és a remény, hogy a helyzet hamar megváltozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Power #27
  Ezzel a saját sírjukat ássák a kiadók.
 • strogg #26
  Szvsz jóval kevesebben lesznek hajlandóak áldozni rá. Azért nem mind1, hogy az adott termék mennyire népszerű, mayarán megéri-e egyáltalán gyártani. Ha túl sokan nem veszik meg, tehát kicsi a kereslet max kivárni lehet. A többség úgyis kivár majd amíg nincs valami szoftveres megoldás a lemezek másolására. Ebben az iparági szegmensben is, mint több másikban a warez az ami nagyon sokat dobhat a z elterjedtségen.
 • arty #25
  "termékek szabad áramlása"
 • arty #24
  érdekes, a dvd régiokodoltságát is pedzegették a "terékek szabad áramlása" ellenessége miatt, de ott ugye már késő volt ... stb

  ezt miért nem perelik be ELŐRE ?? :(
 • dez #23
  Hiányzik egy szó: lenne. De viszonylag kevesen tartják/tartanák ezt be (azok közül, akik adott pillanatban hajlandóak v. lennének erre áldozni), azok meg nem érdeklik őket, v. annyival drágábban adják.
 • intrex #22
  "Kiba egyszerű amegoldás. A vásárló nem veszi meg, és kész. Amikor pedig rájönnek, hoyg melléfogtak, majd sűrű mea culpa lesz. Ennyi. Nem kell megvenni, és pont."
  Na ja. Sajnos a világ ott tart, hogy a kiadók képesek még tovább lépni, és kötelezni a vásárlókat a vásárlásra, akár akar, akár nem. A politikusokat mindig le lehet fizetni, úgysem érdekli őket sem.
 • strogg #21
  Kiba egyszerű amegoldás. A vásárló nem veszi meg, és kész. Amikor pedig rájönnek, hoyg melléfogtak, majd sűrű mea culpa lesz. Ennyi. Nem kell megvenni, és pont.
 • Sliders #20
  amugy nem kell szerintem parázni. Majd lesz szoftveres régiókód megtévesztó progi, meg ilyenek. Aki meg picit is érdekelt a témábanaz HTPC-t épít nem olyan beépített szoftveres szart. Mert hát egy HTPC mégis jobb választás szerintem. Ott megaztán mindegy h van réfiókód avgy sem. A filmstúdiók mindig is csak a lámákat tudták megfogni a hülyeségeikkel.
 • MacrosTheBlack #19
  Naja. A francia forradalom is így kezdődött, a warez a digitális világ forradalma.
 • MacrosTheBlack #18
  Ennél van sokkal egyszerűbb: egyszerre kell kiadni Európában is, nem 2 év múlva, amikor már senkit nem érdekel. Ne a máshol már lejárt hulldadékot hozzák ide, hanem az értékeset.