Berta Sándor

A CeBIT-en debütál a VMD

Miközben a világ a HD-DVD és a Blu-ray formátumok harcát figyeli, úgy tűnik, hogy a szakemberek és a felhasználók lassan minden másról megfeledkeznek. Ezt próbálják kihasználni a Versatile Multilayer Disc (VMD) kínai formátumot támogató cégek hogy "surranópályán" jutassák célba terméküket.

Az elmúlt hónapokban a szaksajtó a HD-DVD-től és a Blu-raytől volt hangos. Mind a két tábor tagjai igyekeztek meggyőzni a szakembereket és a felhasználókat, hogy az ő termékük a jobb, a kiforrottabb. Kérdés, melyik tábor marketingeseinek sikerült jobban ez a feladat? Eközben persze a világ nem áll meg és több formátum is az oroszlánkörmeit próbálgatja. Az egyik legígéretesebb szabványnak a Versatile Multilayer Disc (VMD) tűnik, amit egy New York-i székhelyű cég, a New Media Enterprises (NME) karolt fel.

A 2004 novemberében feltűnt VMD vaskos meglepetésnek ígérkezik, hiszen a VMD-lemezekre egy oldalon elhelyezett öt rétegen akár 100 Gigabájt (rétegenként 20-20 Gigabájt) adat is felférhet. A korongok emellett azonban nem lesznek vastagabbak egy hagyományos DVD-diszknél. Ez jelentősen nagyobb a tavaly márciusi rétegenkénti 5 GB-nál.

Az optikai lemezek összehasonlító táblázata

Jellemzők DVD
Digital Versatile Disc
VMD
Versatile Multilayer Disc
HD-DVD
High Density DVD
BD
Blu-Ray Disc
Technológia vörös lézer vörös lézer kék lézer kék lézer
A lemez átmérője 120 mm 120 mm 120 mm 120 mm
A lemez vastagsága 1.2 mm 1.2 mm 1.2 mm 1.2 mm
Középső lyuk 15 mm 15 mm 15 mm 15 mm
A lézer hullámhossza 650 nm 650 nm 405 nm 405 nm
Legrövidebb lyuk 0.4/0.44 µm 0.4 µm 0.2 µm 0.15 µm
Adatrétegek oldalanként 2 10 2 2
Rétegek kapacitása 4.7 GB 5 GB 15 GB 25 GB
Maximális kapacitás 8.5 GB / oldalanként 50 GB / oldalanként 30 GB / oldalanként 50 GB / oldalanként
Adatátviteli sebesség 11 Mbps 40 Mbps 36 Mbps 36 Mbps
Másolásvédelem CCS, 40 bit VMDCPS,1024 bit AACS AES
Kódolás MPEG-2 H.264, VC-1, MPEG-2 & 4 H.264, VC-1, MPEG-2 & 4 H.264, VC-1, MPEG-2 & 4
Videó FPS 480, 576/24p, 50, 60i 1080/24p, 50, 60i 1080/24p, 50, 60i 1080/24p, 50, 60i
Kompatibilitás CD CD, DVD, EVD --- ---
Gyártás Gyárak adottak
Existent.
DVD gyárak átalakítása szükséges Jelentős technológia-váltást igényel Teljesen új infrastruktúrát igényel
Lemezenkénti költség 0.5 dollár 0.65 dollár Nem ismert Nem ismert
Elérhetőség Kapható Kapható Nem ismert Kapható
Jövőbeli lehetőségek Cseréje 2 éven belül várható Jelenleg 100 GB, kék lézeres technológiával akár 300 GB Kapacitása biztosan 100 GB fölé növelhető Kapacitása biztosan 100 GB fölé növelhető
Felhasználói szempontok



Bevált, olcsó, sok tartalom, szabványosított videó HD Video, nagyobb kapacitás, olcsó lejátszók HD Video, nagyobb kapacitás, drága lemez és lejátszók HD Video, nagyobb kapacitás, drága lemez és lejátszók
Gyártók DVD Forum New Medium Enterprises Inc Toshiba, NEC Panasonic, Sony, Sharp

A nagy áttörést az új formátum számára a néhány nap múlva kezdődő hannoveri CeBIT-kiállítás jelentheti majd, amelyen természetesen a New Media Enterprises is képviseltetni fogja magát. A standon többek között a 40 GB-os Versatile Multilayer Disc-eken tárolt filmek és asztali lejátszók is megcsodálhatók lesznek. A filmek felbontása 1920x1080 képpont lesz, ami megfelel a szabványos HD nagyfelbontásnak.

Maga a VMD-technológia az úgynevezett vörös lézerre épül és ez lehetővé teszi, hogy a lemezek, illetve a lejátszásukhoz szükséges asztali készülékek olcsón (akár 150 dolláros áron is) elérhetőek legyenek. Egy VMD-n tárolt film pedig körülbelül ugyanannyiba fog kerülni, mint egy hagyományos műsoros DVD. Nem csoda tehát, hogy sok filmforgalmazó máris sikert szimatol és az NME már számos orosz, kínai, indiai és dél-koreai céggel kötött szerződést. 2006 végéig ötven hollywoodi mű Versatile Multilayer Disc változata kerülhet a boltok polcaira.

Kérdés persze, hogy a hollywoodi filmstúdiók mennyire gondolják komolyan a VMD támogatását, hiszen óriási összegekkel támogatták korábban a Blu-ray, illetve a HD-DVD formátumok kifejlesztését is. Persze az olcsó és minőségi megjelenési lehetőség mindenképpen vonzó alternatíva lehet, és amennyiben a VMD áttörést érne el, a hollywoodi filmstúdiók sem haboznak majd sokáig azon, hogy kihasítsanak-e egy szeletet az új tortából. A felhasználók szempontjából szintén jó a VMD megjelenése, hiszen ha nem is vesznek sokan Versatile Multilayer Disc lejátszó készülékeket és filmeket, olcsósága hatással lehet a Blu-ray és a HD-DVD árakra, ez pedig végeredményben (ár)versenyt eredményez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blaze #27
    HD-DVD, Blue Ray Lemezenkénti költsége: "nem ismert". Vajon miért?
  • MrTressy #26
    hát ha jól csinálják ö lehet a nevetö 3. :)
  • shabba #25
    A piac messz nem egyenlő a népeséggel. A piacot a fizetőképes kereslet jelenti. Hiába laknak pl. indiában több mint egy milliárdan, ha a lakosság döntő többségének éves jövedelme alig éri el a pár száz dollárt. Az ilyen gyenge vásárlóerővel rendelkező emberekből lehet akármennyi, ők akkor sem fognak több ezer dolláros LCD TV-ket venni házimozi settel, BR lejátszóval, 30 dolláros filmekkel. Egy 200-ad akkora lakosságú Dánia pl. akár nagyobb vásárlóerőt képviselhet mint a milliárd lakosú India.
  • Inquisitor #24
    " az NME már számos orosz, kínai, indiai és dél-koreai céggel kötött szerződést."
    Azt a leborult szivarvégit!
    Ez így a Föld lakosságának durván 1/3-a, de az is lehet a fele! És így a piacnak is.
  • BlackRose #23
    Hát igen inkább 5 x 300GB mint 64 x 4.7GB (különben a DVD nem 4.7 hanem 4.38 GB, de mindegy). Úgyhogy mindenesetre jobb megoldás. Persze ha a lemez megfelelően van kezelve (nincs összekarmólva meg stb.) akkor nincs gond vele, főleg ha nem a legolcsobb szemét lemezeket használod.
  • adamekp #22
    A BRD-ről nekem a Bundesrepublik Deutschland jutott eszembe, mint anno a DDR memóriákról a Deutsche Demokratische Republik...
    Egyébként nem lehet, hogy még a Blu-Ray előtt, a Blue-Ray már elnevezte magát BRD-nek?
  • Librarian #21
    Te, szerintetek nem lesznek ugyanúgy könnyen elérhető HD-DVD, és BD kalózmásolatok, mint ma DVD-k és CD-k? akkor meg mit idegelnének azzal, hogy a VMD könnyen feltörhető?
    Ehh... sajnos úgy érzem nem lesz belőle semmi, pedig nekem nagyon tetszik!
  • Szefmester #20
    Ahogy az LG tervez egy BD/HD-DVD kombómeghajtó kiadását, úgy akár ezt a formátumot is be lehet vonni... ha már nagyban hasonlítegy mezei DVDhez
    szerintem...
  • dez #19
    Ha ugyanolyan író/olvasó, azaz vörös lézeres, akkor hogy fért volna több egy oldalra, tekintve a pitek méretét?
  • Tiberius B #18
    Író-lejátszónál a DVD-hez képest.